U kent mij (2)

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 13
Leef je een gewoon gemiddeld leven, dan heb je na 74 jaar 27 jaar doorgebracht met slapen, ben je 10,5 jaar aan het werk geweest, was je 8,5 jaar onderweg, heb je 7,6 jaar televisie gekeken, ben je 5,5 jaar aan het eten geweest, heb je 1,5 jaar geluierd, heb je 1,5 jaar besteed aan persoonlijke hygiëne, ben je een jaar op zoek geweest naar je contactlenzen, sleutels of andere dingen, heb je een half jaar voor een vertraagde trein of in de file staan wachten, heb je drie maanden lang gesport en even lang je tanden gepoetst. En al die tijd was God erbij. Hij wist ervan. Hij hoorde alles wat je zei. Hij kende zelfs al die miljarden gedachten die bij je opkwamen.

Maar moet je daar nu blij mee zijn? Het is niet leuk, als je niet zeker weet of je de Here God wel kunt vertrouwen. Dan is Hij zo'n Big Brother, zoals die voorkomt in het boek van George Orwell: zo'n dictator die alles van je in de gaten houdt en die je net zo lang manipuleert tot je precies doet en denkt wat hij wil. Maar je gaat anders over Gods aanwezigheid denken als je leest hoe vertrouwd Hij niet je is. Hij weet alles van je, ook je minder goede kanten, en desondanks verbindt Hij Zich niet je. Hij kent je, verstaat je, onderzoekt je, maar niet om je af te wijzen - nee, Hij wil juist met je meeleven.

God is bij jou. Je mag Hem vertrouwen. Als je dat moeilijk te begrijpen vindt, kijk dan eens naar de Here Jezus. Hij heeft laten zien hoe God over ons denkt door zijn leven voor ons te geven. Van Jezus lezen we dat Hij in alle dingen aan ons gelijk geworden is. Dat Hij dezelfde gevoelens heeft doorgemaakt als wij. Dezelfde strijd, maar zonder toe te geven aan de zonde (Hebr. 2:17, 18). Hij zegt: "Zie, Ik ben met je, al de dagen, tot aan de voleinding der wereld" (Matt. 28:20). Zo is God. Hij kent mij en is bij mij. Daarom vil ik graag bij Hem zijn. Ik wil niet Hem opstaan en naar bed gaan. Ook na 27 jaren slapen hoop ik met David te kunnen zeggen (vers 18): "Als ik ontwaak, dan ben ik nog bij U!"

"Gij kent mijn zitten en mijn opstaan,
Gij verstaat van verre mijn gedachten;
Gij onderzoekt mijn gaan en mijn liggen,
met al mijn wegen zijt Gij vertrouwd.
Want er is geen woord op mijn tong, of, zie, HERE,
Gij kent het volkomen..."
Psalm 139 vers 2-4.

Willem de Vink