Tweemaal vergeving

Jef de Vriese • 89 - 2013 • Uitgave: 16
God is Rechter en God is Vader. Rechterlijke vergeving brengt een relatie met God tot stand. Rechterlijke vergeving schept een relatie die eerder niet bestond. Vaderlijke vergeving herstelt een relatie binnen de familie van God. Onze kinderen blijven onze kinderen, ook al worden zij getuchtigd. Zij worden niet buiten het gezin gezet. De relatie moet niet herschapen worden, maar wel hersteld.
Als je je alleen bewust bent van het rechterlijke aspect van vergeving en de vaderlijke vergeving niet kent, blijft God in je ervaring een strenge rechter. Dan denk je als je zondigt, dat God zo boos op je is, dat je na het zondigen opnieuw Gods reddende genade moet afsmeken, of dat Hij je gaat straffen, of dat je misschien eeuwig verdoemd bent. Daardoor lijd je schade in je heilszekerheid en in je intimiteit met God. Je hebt niet door dat het offer van Jezus werkelijk al je zonden heeft vergeven, dat je in Hem rein voor je Vader staat, dat niets je kan scheiden van Zijn liefde. Je blijft met schuldgevoelens kampen.
Als je je bewust bent van het rechterlijke aspect van vergeving, maar de vaderlijke vergeving daar mee gelijkstelt, denk je misschien dat reddende genade betekent dat je nooit meer zonde hoeft te belijden of zelfs dat het er voor je eeuwig heil ook niet toe doet hoe je leeft. Schuldgevoelens verdwijnen dan wel, maar op basis van onjuiste uitgangspunten. Daardoor lijd je schade in je voortgaande heiliging.
Vergeving: eens en voor altijd. En ook elke dag opnieuw!

Jef De Vriese