Twee reizen naar het Midden-Oosten

Jan van Barneveld • 93 - 2017 • Uitgave: 14/15
Het Midden-Oosten is het interessantste en tegelijk gevaarlijkste gebied om een vakantiereis naar te boeken. In bijna alle landen in het Midden-Oosten dreigen geweldsuitbarstingen, opstanden en oorlogen. Onheilspellende oordeelsprofetieën hangen dreigend boven veel landen in deze regio. Thuis blijven of ergens anders heen?

Het is het gebied waar indrukwekkende wereldrijken opkwamen en ten onder gingen. Waar historische veldslagen plaatsvonden en waar eindtijdoorlogen op het punt staan uit te barsten. Dus thuisblijven of ergens anders heen? Toch willen we twee reizen bij u aanbevelen. Reizen die in onze bijna-eindtijd belangrijk kunnen zijn voor u en vooral voor mensen in gebieden waarheen u zou kunnen gaan.

Geen vrede
Op de omslag van de Jerusalem Post van eind mei stond president Donald Trump op een rots, zijn handen omhoog en gekleed als een oude profeet van Israël. Plechtig proclameert Trump: “Er zij vrede.” Tekenend voor het intense verlangen in Israël naar vrede. Vrede, echte vrede, komt alleen als Jezus Messias en Zijn vrederijk komt. Misschien zijn interessante vakanties naar oude Bijbels-historische plaatsen in het Midden-Oosten dan weer mogelijk.
De beslissing van president Trump om de beloofde verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem weer uit te stellen en zijn verkiezingsbelofte te verbreken brengt Trump in het spoor van Amerikaanse presidenten die druk op Israël uitoefenden, van eindeloze vergeefse vredesbesprekingen, onzinnige resoluties en verwachtingen bij de Palestijnen. Dus narigheden en geen vrede en geen vakanties in de meeste landen van het Midden-Oosten.

Profetische indicaties
Is er kans op vrede in het Midden-Oosten? Dat we binnenkort weer zorgeloos de piramiden in Egypte, Petra in Jordanië, Mosul (Ninevé) in Irak of Damascus kunnen bezoeken?
Onheilspellende oordeelsprofetieën hangen dreigend boven de meeste landen van het Midden-Oosten. Israëls profeten voorzeggen veel over de volken rond Israël. Er zijn profetieën over Babel en Iran. Moab, Ammon en Edom in het moderne Jordanië, over Egypte en Syrië, over de Filistijnen en Zuid-Libanon, over Damascus en Ninevé. Het hele Midden-Oosten wordt door de HERE via Zijn profeten aangesproken.
Vaak wordt bij die oordeelsprofetieën vermeld dat het gaat om wat Israël is aangedaan. Toch is er nog een verrassend element bij veel van die oordeelsprofetieën. Het zijn voorbeelden van de ontzagwekkende genade van God. Ik noem maar één voorbeeld over Egypte: ‘De HERE der heerscharen heeft het (Egypte en Assur) gezegend met de woorden: “Gezegend zij Mijn volk Egypte en het werk van Mijn handen Assur en Mijn erfdeel Israël”’ (Jesaja 19:24,25). Prachtig!
Ook oordeelsprofetieën over Moab en Ammon eindigen met een belofte: ‘Daarna zal Ik in het lot van Moab/Ammonieten een keer brengen’ (Jeremia 48:47, 49:6). Over Elam (Iran) komt een zwaar oordeel. ‘Maar in het laatst der dagen zal IK in het lot van Elam een keer brengen’ (Jeremia 49:34-39). Zelfs voor Sodom (Ezechiël 16:53) en Babel (Psalm 87:4) is er hoop. We gaan nu naar ons reisadvies.

Twee reizen
In deze tijd van ‘oorlogen en geruchten van oorlogen’ (Matteüs 24:6) kunnen we u twee reisdoelen aanbevelen. Als u geen ‘verre reizen’ meer maakt, zullen die doelen zeker uw biddende belangstelling hebben. De eerste bestemming kunt u wel raden: Israëlreizen. Het tweede doel betreft bemoedigingsreizen of gebedsreizen.

Israëlreizen
Veel lezers zullen heel wat mooie herinneringen hebben aan ‘hun’ Israëlreis. Twee herinneringen aan ‘mijn’ Israëlreizen.
De eerste: We reden door Basan, stamgebied van de halve stam van Manasse. Dus de Golan-hoogte. Vijftig jaar geleden door Israël heroverd op Syrië. We kregen een gewapende begeleider mee. Pas toen hij zeker was dat het veilig was, mochten we uit de bus. In de verte zagen we Kuneitra in Syrië en hoorden we verhalen over de wonderen tijdens de oorlogen van 1967 en 1973. Een stukje moderne ‘Bijbelse Geschiedenis’.
De tweede. We reden in Samaria. “Bezet gebied,” zou de wereld en zullen ook veel christenen de wereld nazeggen. Maar het is in feite het hartland van Israël. Plotseling riep onze gids: “Stop. Stop!” We keken verbaasd naar buiten. Niets bijzonders te zien. Alleen een stuk pas ontgonnen land met wat kleine plantjes. “Vorige week was dit er nog niet,” riep de gids enthousiast. “Dit is een nieuwe wijngaard.” Zoals de profetie zegt: ‘Gij zult weer wijngaarden planten op de bergen van Samaria en wie ze planten zullen ook de vrucht genieten’ (Jeremia 31:5).
Als u in Israël reist, trekt u van profetie tot profetie voort. U hebt deel aan concrete, zichtbare vervullingen van Gods woord. Bovendien steunt u Israël. U bemoedigt Israël door uw aanwezigheid en uw hartelijke steun en liefde. Ten slotte zult u die reis als een geestelijke zegen ervaren. Na de reis, als u wat uitgerust bent, zult u familie en kennissen veel te vertellen hebben en zo veel voor Israël betekenen.

Geheime reizen
Eind mei sprak in onze gemeente iemand die een reis naar Noord-Korea had gemaakt. Het land dat op de lijst van landen waar christenen vervolgd worden al jaren op de eerste plaats staat. We waren verbaasd toen de spreker vertelde dat die reis een grote bemoediging betekende voor de vervolgde gelovigen in dat land. (Zie kader voor meer over deze reizen.)

Hun leven
Ds. Taede Deelstra is predikant van de PKN-kerk van Krabbendijke en Yerseke. Hij reisde met Open Doors naar Irak, Maleisië en Bangladesh. Hij zegt: “Tijdens die reizen heb ik veel geleerd, ik leef nu intenser.” Hij sprak christenen in Irak, die alles moesten achterlaten. “Sommigen waren ternauwernood ontsnapt aan de dood. Toch spraken ze van hoop en kiezen voor de Here Jezus. Indrukwekkend. Als ik nu nieuws hoor over vervolgde christenen, voelt dat alsof het over mijn broer en zus gaat. Het raakt mij.”
Ds. Deelstra: “Ik denk geregeld terug aan een gezin in Maleisië, dat uit Pakistan was gevlucht. De moeder had gezien hoe haar zoon werd gedood. In hun huisgemeente zongen ze: ‘I have decided to follow Jesus, no turning back’. Ik voelde dat ze het hadden doorleefd. Het was zo oprecht. Geloof is bij ons vaak een deel van ons leven. Voor vervolgde christenen is het alles. Het is hun leven.”

We wensen u van harte een goede vakantie toe, maar vergeet Israël en de vervolgde kerk niet.

Jan van Barneveld


Kader

Ga naast ons staan
Van Open Doors kregen we de volgende informatie over reizen in het Midden-Oosten:

Kerk in het Midden-Oosten onder druk: “Ga naast ons staan”
Christenen in het Midden-Oosten hebben het zwaar. De dreiging van radicale moslims neemt toe: Regelmatig vreselijke bomaanslagen en toenemende druk. Onze broers en zussen vragen ons om naast ze te gaan staan.
Alleen al in Egypte zijn in een half jaar tijd vier dodelijke aanslagen gepleegd op de christelijke gemeenschap. “Er is geen tijd om onze tranen te drogen,” zegt Open Doors-veldwerker Chavi* uit Egypte. “Het lijkt er niet op dat christenen in Egypte met rust gelaten worden.”

Versterk de kerk
Juist nu is het belangrijk vervolgde christenen te ondersteunen. Door gebed, door te geven maar ook door ze op te zoeken. Talitha* (29) uit Egypte ontmoette vorig jaar christenen uit Nederland. “Jullie zijn als Jozua en Kaleb die de armen van Mozes omhooghielden,” zegt ze. “Bidt niet dat de vervolging ophoudt, want veel moslims komen tot geloof in de Here Jezus. Maar ga naast ons staan.” Dat doet Open Doors letterlijk door vervolgde christenen op te zoeken en te bemoedigen. Bemoedigingsreizen naar het Midden-Oosten worden georganiseerd naar Egypte (oktober 2017) en in 2018 naar Irak (mei), Egypte (oktober) en Jordanië (Muskathlon, oktober). Doel: De vervolgde kerk versterken. Meer informatie en andere bemoedigingsreizen: www.opendoors.nl/reizen.

* Chavi en Talitha zijn om veiligheidsredenen niet de echte namen.