Twee opvolgers

Jan van Barneveld • 76 - 2000/01 • Uitgave: 25
Wereldmachten hebben altijd een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Israël. Grote wereldrijken uit de oudheid zoals Egypte, Assyrië, Babel en Rome waren meestal een grote bedreiging voor Israël. Een enkele keer waren die grootmachten een zegen voor Gods volk. In onze tijd werd het Engelse wereldrijk door God gebruikt om de aliya van het Joodse volk mogelijk te maken. Engeland werd dan ook gezegend totdat dit wereldrijk, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, Israël liet vallen, en voor de Arabieren koos. In de vijftiger jaren nam de VS de rol van wereldmacht van Engeland over. Zolang dit land Israël blijft steunen zal de VS de leidende en machtigste natie van de wereld blijven. De ontwikkelingen binnen de VS zijn niet alleen van belang voor Israël maar voor de hele wereld en dus ook voor ons land.

Vooral Israël kijkt met intense belangstelling naar de nieuwe president, George W. Bush. Zijn vader stond niet bekend als een groot vriend van Israël! Hoe zou zijn opvolger. Bush jr., die door de bediening van dr. Billy Graham tot bekering is gekomen, tegenover Israël staan?

Jonathan Rosenblum is een orthodoxe Jood. We geven u enkele citaten uit zijn commentaar in de Jerusalem Post over George Bush: 'President George W. Bush sprak in zijn redevoeringen veel over God. Veel Joden worden er nerveus van als christenen over God spreken… ze zijn bang voor de volgende pogrom! Ik hoor daar niet bij… Met de woorden van deze wedergeboren christen kunnen veel godsdienstige mensen van allerlei geloven instemmen… Gelovige Joden delen het geloof van Bush dat God de Auteur van de geschiedenis is en dat Hij doel en richting geeft aan de geschiedenis… De levensfilosofie van Bush, dat niemand onbelangrijk is omdat iedereen geschapen is naar Gods beeld is geen leeg gepraat of iets waar wij Joden bang voor hoeven te zijn… De redevoering van Bush was voor mij een bevestiging dat Joden beter af zijn in een christelijk Amerika dan in een atheïstisch Amerika'. Franklin Graham is de tweede opvolger die een belangrijke rol gaat spelen in deze tijd. Onlangs is hij zijn vader, dr. Billy Graham opgevolgd. Nu is hij president van de grote, internationale hulporganisatie Samaritans Purse èn van de Billy Graham organisatie. President Bush had hem uitgenodigd te spreken tijdens de gebedsdienst ter gelegenheid van Thanksgiving Day. President Bush, vice president Cheney, en de hele Amerikaanse top waren aanwezig. Ik ken Franklin Graham al bijna 25 jaar als iemand die er geen doekjes om windt. Vlak na het begin van de intifada heeft hij zich krachtig en zelfs fel tegen de Arabische vijandschap tegenover Israël uitgesproken.

We kunnen u alleen maar wat citaten uit zijn indrukwekkende toespraak doorgeven: 'Christus, over Wie de Bijbel spreekt als de Bron van alle wijsheid, zegt: ' Wat baat het een mens als hij de hele wereld wint en schade lijdt aan zijn ziel". Ik geloof dat dit vers niet alleen voor individuen geldt, maar ook voor een natie. Een natie die het morele kompas en de geestelijke moed verliest, zal voor de tijd oud worden. Zelfs als we al onze materiële, sociale en politieke doelen halen, en onze ziel verliezen, zegt Jezus: 'Wat baat het u!'…Terwijl uw nieuwe regering werkt om dit land en onze wereld naar nieuwe hoogten van sociale gerechtigheid, vrede en economische welvaart te leiden, hebt u ook een kans om de ziel van Amerika opnieuw tot leven te brengen door de God van onze vaderen en van de geschiedenis te zoeken'. Daarna haalt Franklin Graham het voorbeeld van David aan, die een vorst was naar Gods hart: 'David volgde niet de politieke winden van zijn tijd om de richting te vinden waarheen hij moest gaan. De enige zorg van David was de wil van Gcd te zoeken voor zijn leven en… die te doen. De HERE zegende David en terwille van hem zegende Hij Israël.

Vandaag… zal God onze president, onze vice president en ons land zegenen, als we ons vernederen voor de Almachtige en Zijn wil zoeken en doen'. Vervolgens gaat hij in op het belang van dagelijks gebed voor de politieke leiders. Hij vervolgt: 'De grootste bedreiging echter ligt diep in onze harten die besmet zijn met hebzucht, haat en lusten. We horen zo vaak verhalen van oorlog, terrorisme, misdaad en sociale ongerechtigheid. Waarom? Omdat er iets mis is in het menselijk hart'.

Daarna gaat hij via Joh. 3:16 in op de noodzaak van bekering. Franklin Graham besluit: 'Moge het zo zijn dat wij, als natie opnieuw onze hoop en ons vertrouwen stellen in de Almachtige God en in Zijn Zoon Jezus Christus, onze Redder, Verlosser en Vriend. Moge God u en Amerika zegenen'.

Twee opvolgers en een hoopvol begin voor de VS. Het is bijna profetisch dat Franklin Graham David aanhaalt als voorbeeld voor president Bush. Er was immers ook nog een andere koning met een veelbelovend begin, koning Saul.

Moge de HERE Israël zegenen opdat alle volken Hem vrezen.

Jan van Barneveld