Twee geschiedenissen en verraad

Jan van Barneveld • 90 - 2014 • Uitgave: 1
‘Een historisch akkoord, de wereld is veiliger geworden’, zegt president Obama. ‘Een historische fout’, zegt premier Netanyahu. We leggen de voorlopige overeenkomst tussen de G5+1 en Iran naast de overeenkomst van een G3 uit 1938 met Hitler. De opvallende parallel zou kunnen uitlopen op vreselijke gebeurtenissen. Wat gaat er gebeuren tussen nu en juni? ‘Verraders plegen verraad’ tegenover Israël. Wat doet de VS, de voormalige politieagent van de wereld? Welke Bijbelse indicaties geeft de HERE, de God van Israël in Zijn woord?

München 1938 naast Geneve 2013
“Vrede in onze tijd” riep de Engelse premier Neville Chamberlain en hij zwaaide enthousiast met het verdrag dat de G3 van die tijd (Frankrijk, Engeland en Italië) met Hitler hadden gesloten. Dat gebeurde op 30 september 1938. Nog geen jaar later begon WO II, toen Duitsland Polen binnenviel. Met vreselijke gevolgen, vooral voor het verraden Joodse volk. Overeenkomsten met het verdrag tussen de G5+1 en Iran dat 24 november 2013 getekend is, zijn opvallend.

Hitler was bezig grote delen van Europa te annexeren.
-> Iran wil van het Midden-Oosten een grote Sharia-staat onder Iran maken.
Hitler streefde naar een Nazi-Duizendjarig rijk.
-> Iran werkt fanatiek aan het islamitisch wereldrijk onder hun messias, de Mahdi.
Hitler haatte de Joden en wilde Europa ‘Judenrein’ maken.
-> Ayatollah Khamenei haat Israël en wil land en volk Israël vernietigen.
Duitsland was grotendeels antisemitisch en Europa onverschillig.
-> De omgeving van Israël is antisemitisch en de wereld onverschillig.
Chamberlain en de G3 riepen: “Vrede in onze tijd.”
-> Obama en de G5+1 jubelen: “Een grote stap naar een veiliger wereld.”
Het Joodse volk werd in de steek gelaten en verraden.
-> Israël wordt verraden en staat alleen.
De G3 konden weten dat Hitler onbetrouwbaar was.
-> De G5+1 wisten dat Iran zeer onbetrouwbaar is.
WO II brak uit, met de gruwelijke Jodenvervolgingen, de Shoa.
-> ???


Kunnen we die drie vraagtekens nu invullen? Of leren we van de geschiedenis dat men niets van de geschiedenis leert, zoals een historicus eens opmerkte. Hoogstens een verschrikte herinnering, “We hadden het kunnen weten.”

Verraad
“Dit is een zeer slechte overeenkomst en Israël verwerpt deze absoluut” zei Netanyahu tegen Kerry, de minister van Buitenlandse Zaken van de VS. “Israël zal alles doen om zichzelf en de veiligheid van onze bevolking te verdedigen” voegde hij eraan toe. Inmiddels heeft de VS Israël met de rug tegen de muur gedwongen. Want de wereld juicht mee met hun leiders. “Samen op naar een veilige wereld.” Israël vergalt die vreugde, maar kan niets doen. Als Israël niets doet, heeft Iran binnenkort de fel begeerde atoombom.
Israël hoeft niet meer te rekenen op de VS onder Obama. Obama heeft een andere vriend in het Midden-Oosten ‘uitverkoren’. Iran in plaats van Israël. “Binnen een maand zal een Kamer van Koophandel voor Iran en de VS worden geopend,” vertelde Abolfazi, lid van de Kamer van Koophandel van Iran, aan het Engelstalige blad Iran Daily. Iran is van plan om binnenkort directe vluchten naar hun nieuwe ‘vriend’ de VS te beginnen. De premier van Iran, Rouhani, verklaarde, een week na de overeenkomst van Geneve, dat Iran een nieuwe kernreactor gaat bouwen in de Bushehr-provincie. Bovendien is het interimakkoord van Geneve nog niet rond, omdat een aantal technische details nog moeten worden uitgewerkt. De eerste controles op het atoomprogramma van Iran zullen pas ergens deze maand kunnen beginnen. Het IAEA (Internationaal AtoomEnergie Agentschap) heeft al laten doorschemeren dat de fondsen om die controles te bekostigen ontbreken. Intussen is de VS akkoord gegaan met het verder afbouwen van hun kernreactoren van de gevaarlijke atoomcentrale in Arak. Kortom, Iran heeft gewonnen. De economische sancties zijn gedeeltelijk opgeheven en Iran gaat, misschien langzamer, door met het verrijken van Uranium-238. Israël is verraden, vooral door de VS en de EU.
Ook Saoedi Arabië voelt zich verraden door de VS en zoekt voorzichtig samenwerking met Israël tegen Iran. “Maar,” zegt de G5+1 “het is een tijdelijk akkoord.” In juni wil men bekijken of Iran zich aan de vage afspraken heeft gehouden. We zien de kooplieden van de wereld al naar Teheran vliegen. Daar zit binnenkort veel geld. Iran zal voordat van het ‘Akkoord van Geneve’ in juni geëvalueerd wordt, enorme voorraden hebben ingeslagen zodat nieuwe sancties weinig zullen uitrichten. Iran kan onder het welwillend oog van de wereld de atoombom kan afmaken. Dezelfde tactiek als Noord-Korea enkele decennia geleden toepaste. Hoe moet dit aflopen? Wat zal en kan Israël doen? Tot zover mensengeschiedenis.

Bijbelse geschiedenis
Iran (Perzië, Elam) heeft historische raakvlakken met Israël en het Joodse volk. Goede en slechte tijden. We citeren alleen een actuele profetie: ‘Zo zegt de HERE der heerscharen: Zie, IK breek de boog van Elam, de zenuw van hun kracht, en IK breng over Elam vier winden van de vier hoeken van de hemel en IK verstrooi hen naar al die windstreken,…. Ja, Ik maak Elam verschrikt voor hun vijanden… IK breng ramspoed over hen, mijn brandende toorn… Maar in het laatste der dagen zal IK in het lot van Elam een keer brengen, luidt het woord van de HERE’ (Jeremia 49:35-39).
Elam was eeuwen geleden een machtig volk. De boogschutters waren de kracht van hun leger. Wat is nu ‘de boog van Elam’, de kracht waarnaar Iran streeft? Wat is nu hun ‘voornaamste steunpilaar’ zoals ‘zenuw van hun kracht’ ook vertaald wordt. Dat is hun atoommacht. Die wordt dus op een of andere wijze verbroken door de HERE. Daarna zal vanuit vier hoeken van de hemel oorlog tegen Iran gevoerd worden. Misschien een ‘vredesmacht’ van de VN, of een gemeenschappelijke militaire operatie van de G5+1. Maar in het ‘laatste der dagen’ komt het goed met Iran.

Drie tochten naar het Beloofde land
Heel belangrijk is om even te kijken naar Gods handelen met Israël. De drie tochten naar het Beloofde land hadden elk een belangrijk doel van God. Na de Uittocht uit Egypte kreeg Israël (en via Israël de wereld) Gods woorden toevertrouwd. God duldde niet dat een volk hen hinderde op weg naar Kanaän. De tweede keer uit de Babylonische ballingschap. God verijdelde de aanslag van Haman, de Jodenhater. De HERE liet alle gemene plannen van Saballat, Gesem en Tobia mislukken (zie Nehemia). De aanslagen op de Joden en het Joodse geloof door Antiochus IV omstreeks 165 v.Chr. werden door de Makkabeeën afgeslagen. Gods belangrijke doel was toen de komst van Jezus Messias. Hij bracht Gods heerlijkheid en eeuwig heil. Voor Israël en voor ons. Nu is Israël op weg naar de laatste fase van Gods geschiedenis. De Koning van Israël en Zijn Koninkrijk komen. Alle aanslagen op Israël zijn mislukt. Daar bidden we ook nu voor en daar vertrouwen we op.

Jan van Barneveld