Tunnels van de dood… en hetzelfde als Hitler

Henk Schouten • 90 - 2014 • Uitgave: 17
Het is grenzeloos, normloos en het zijn grove leugens. “Net als Hitler, die probeerde gebreken uit te bannen, is ook Israël bezig met hetzelfde doel. Ze vermoorden vrouwen, zodat ze geen Palestijnse kinderen kunnen krijgen, ze vermoorden baby’s zodat ze niet op kunnen groeien, ze vermoorden mannen zodat ze hun land niet kunnen verdedigen… Israël zal verdrinken in het bloed dat ze laten vloeien.”

Eerder werd al met stelligheid beweerd dat Israël Hitler in barbaarsheid is voorbij gestreefd. Wie denkt hier te maken te hebben met een fanatiek gehersenspoelde Palestijn, lid van de Hamas of de Hezbollah, heeft het mis. Het zijn woorden van premier Recep Tayyip Erdogan van Turkije in het kader van de presidentsverkiezingen. Woorden van de een man met wie de groten van de aarde aan tafel zitten, conferenties houden, handelsrelaties aanknopen en (vredes)verdragen afsluiten. Ook de Nederlandse handelsbelangen met Turkije zijn groot en we gaan er natuurlijk ook graag op vakantie naartoe. Wat nu?

Tegengeluid
Het verdrietige is dat er nauwelijks tot geen tegengeluid is te horen. Mark Rutte had toch even kunnen bellen naar zijn collega Erdogan. Merkel had Recep Tayyip toch kunnen uitnodigingen om voormalige concentratiekampen te komen bezoeken en hem kunnen uitleggen hoe gruwelijk Hitler en de Nazi’s waren, heel anders dan de Joden.
Waarom horen we niet van Barack Obama? De president van de VS weet ongetwijfeld alles van de ambities van de Hamas en van de tunnels die gegraven zijn met de bedoeling Israël plotsklaps met honderden Hamas strijders te overvallen om zoveel mogelijk burger slachtoffers te maken onder de bevolking. Waarom haalt Ban Ki Moon zo fel uit naar Israël en zwijgt hij over andere landen en gebieden waar jaarlijks duizenden tot tienduizenden slachtoffers vallen, meestal onder geweld van fanatieke islamitische terreurgroepen of theocratische dictaturen? Wat de IS, voorheen ISIS, in het door haar uitgeroepen Kalifaat aan gruwelen doet haalt amper de wereldpers.
Er is geen land in het Midden-Oosten waar de democratie zo groot is als juist in Israël, maar juist Israël moet zich onwaarschijnlijke offers getroosten om die vrijheid te bewaren en om niet te worden als de bijna één miljard burgers om haar heen, die door verstikkende regimes en fanatieke jihadisten geleid of gegijzeld worden. Waarom gaat de westerse wereld niet als één man achter Israël staan? Waarom geen tegengeluid?

Tunnels van de dood
Erdogan fulmineert tegen Israël. We zullen het nu maar even niet hebben over de wantoestanden in zijn eigen land en over de repressie van velen daar, of wat te denken van de positie van de Koerden. Een aanleiding tot de politieke retoriek van deze aardspopulist is de strijd die Israël wel moest openen. Er was een gangen- en tunnelstelsel tussen Gaza en Israël waar menig mijnbouwbedrijf met water tussen de tanden naar zou kijken. Beton, betonijzer en cement, nota bene ingevoerd via Israël, werd niet gebruikt tot opbouw van het land en voor voorzieningen die het land en het Palestijnse volk tot zegen zou zijn en de vrede zou kunnen dienen.
Het werd gebruikt om een gangensysteem aan te leggen. Een gangensysteem bedoeld om Hamasstrijders met lorries zo snel mogelijk te kunnen verplaatsen om argeloze burgerbevolking, bij voorkeur ’s nachts, te overrompelen. En om aanslagen te plegen, waarna ze als mollen onder de grond weer zouden kunnen wegvluchten. Tot nu toe werden 32 van dergelijke tunnels door het Israëlische leger (IDF) vernietigd. De ingangen werden vaak in gebouwen gerealiseerd, waar burgerbevolking via een soort amber alert naar toegeroepen werd om als menselijk schild te dienen. Zelfs scholen van de VN werden misbruikt voor de activiteiten van de Hamas. Alles werd ingezet om deze tunnels des doods te realiseren. Het waren stuk voor stuk miljoenen projecten. Gelukkig was er subsidie uit Europa, de VS, de VN, Qatar en meer landen beschikbaar. Wat heeft de Hamas de Palestijnen opgeleverd?

Totale ontreddering
In een krant in Israël, Maariv, werd geschreven dat de Hamas via deze tunnels een megaterreuractie gepland had. Deze actie zou op het Joods Nieuwjaarsfeest moeten worden uitgevoerd, dat is op Rosh Hashanah, 24 september dit jaar. Wellicht dat de Israëlische regering op grond van deze informatie de strijd is aangegaan.
Als er een vergelijk met Hitler gemaakt moet worden, dan zie ik deze overeenkomst. Hitler bracht Duitsland – en Duitsland niet alleen – in totale ontreddering. Gelukkig stonden er anderen op om de mensheid voor deze dictatuur te bewaren. Ook de Hamas geeft net als Hitler niet om de eigen bevolking, maar brengt deze ook in totale ontreddering. Wie staat er nu op om te beschermen? Sinds ze de macht overnamen in 2005 is het land uitgemergeld. Er zijn veel Palestijnen die de visie van Hamas niet deelden gruwelijk vermoord, of leven met zoveel angst dat ze hun mond wel houden.
Waarom geen tegengeluid tegen Erdogan en deze doodscultuur en waarom wordt Israël in de steek gelaten?

Of is er toch een tegengeluid?
Ja, er zal wel tegengeluid komen. Je kunt het al horen, maar alleen het geloof hoort het. Het is het geluid van de oude profeten. Zij spraken in opdracht van God over de toekomst van Israël, over de toekomst van de volkeren rond Israël. De profeten laten het tegengeluid horen. Het is een waarschuwend en ernstig woord: De weg van de mens is tegen God, dat is een doodlopende weg.
De weg van de mens is daarom ook tegen Gods volk, het kanaal waarlangs de Here God op aarde Zijn plan realiseert. Jeruzalem is voor de volken een lastige steen, waaraan ze zich stoten. Luister naar de geschiedenis. Sinds ruim drieduizend jaar tot in het heden liepen machthebbers stuk en machthebbers zullen stuklopen op dit land en haar volk. Is Jeruzalem niet een schaal der bedwelming? Ja, Recep Tayyip Erdogan en heel veel meer van de volkeren rondom Israël zijn bedwelmd door de valse geest van haat en boosheid. Zij kunnen vanwege de bedwelmde geest niet meer zuiver denken en schreeuwen als dronken mannen hun leugenachtige vloekwoorden de wereld in.
In de Bijbel wordt geprofeteerd over Togarma, daarmee wordt een belangrijk deel van het tegenwoordige Turkije bedoeld. Ook andere landen rondom Israël worden door de profeet Ezechiël genoemd. Deze landen vormen een vijandige coalitie tegen Israël, opvallend?! Dat is de ontwikkeling die we zien en door het geloof begrepen worden. Die vijandschap zal leiden tot een totale aanval op Israël, maar ook tot een totale mislukking en daarmee vernietiging van die vijandige legers door de Here God. Het tegengeluid van de Here God zal alle opstand en alle vijandschap vernietigen. Alle boosheid en alle leugen zal tot zwijgen worden gebracht en de Here Jezus zal als koning regeren. Zijn vrede komt. Het geloof hoort dit tegengeluid en het wordt sterker.

Wat moeten wij doen? Wij mogen als herauten aantreden, speakers van het tegengeluid zijn en de hoop die door Christus in ons is. In woord, daad en leven getuigen, zonder ons door de tegenwerkende macht te laten intimideren.

Maranatha, Jezus zal spoedig komen.

Henk Schouten