Trouw

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 4
Wij zijn vaak niet trouw. Niet aan elkaar en niet aan zaken. En veelal hebben wij daarvoor nog beloften gedaan. Of over zaken en/of over mensen.

De trouw is ver te zoeken; men is trouw aan zichzelf. Ikke, ikke, ikke is in vele gevallen het levenslied. Er is een wereld aan het groeien waarin niemand meer denkt aan een ander.

Stel eens dat de Here God zo was geweest. Als Hij alleen maar aan Zichzelf gedacht zou hebben. Als Hij nooit aan de ander zou hebben gedacht, aan u, aan ons. Wat zou dat vreselijk zijn.

Maar, God zij geprezen, Hij heeft dat niet gedaan. Hij heeft bewezen, dat Hij volkomen aan de mensen dacht, aan zondige mensen. Dat bewijs heeft Hij geleverd in het zenden van Zijn Zoon, de Here Jezus Christus. Over de trouw van God gaat dit artikel.


EEN WERKWOORD, WAT GOD WAARMAAKT
Trouwen is een werkwoord. Als iemand op zijn of haar lauweren gaat rusten, is het heel gauw gebeurd met zo'n huwelijk. De jongelui, die maar heel kort getrouwd zijn geweest, hebben meestal niet aan hun huwelijk gewerkt. Voor hen was het huwelijk meer een einddoel dan een begin van een nieuwe weg.

God maakt er werk van. Hij heeft dat in het verleden gedaan toen Hij de Here Jezus zond. Hij doet dat nu nog, met u allen en ons. Hij wordt niet moede om ons Zijn bijzondere eigenschap van trouw te leren. Ook aan hardleerse mensen leert Hij dat "trouw'' het principe moet zijn van ons leven.

GODS TROUW IN ONS
Heel veel mensen denken, dat zij eerst moeten bewijzen dat zij trouw kunnen zijn, voordat zij de God van hun leven vertrouwen. Zij vergeten op de meest belangrijke momenten in hun leven, dat de meest in het oog springende eigenschap van de Here God "trouw" is. En dat wij het altijd van Hem eerst moeten ontvangen, voordat wij onszelf en een ander onze trouw bewijzen. God is trouw. Hij is dat t.a.v. alles wat Hij heeft gezegd; Hij is trouw in Zijn liefde; Hij is trouw in Zijn genade en Hij is trouw in Zijn verdragen van ons.

Wanneer wij Hem eerst Zijn trouw aan ons laten bewijzen dan mogen wij, kunnen wij in Zijn voetstappen wandelen. Dan zullen wij ervaren, dat het geheim van ons leven, ons eeuwige leven in God ligt. Wij moeten niet eerst iets doen, wij moeten/mogen iets doen wanneer wij Hem hebben leren kennen. Er is niemand gebaat bij het omdraaien van de volgorde die God hieraan heeft gegeven. Bent u in Gods trouw geborgen?

TROUW VINDT MEN NIET OVERAL
'Voorts broeders, bidt voor ons, dat het Woord des Heren snelle voortgang hebbe en verheerlijkt worde, evenals bij u, en dat wij bewaard blijven voor de wargeesten en slechte mensen; want trouw vindt men niet bij allen. Maar wèl getrouw is de Here, die u sterken zal en u bewaren voor de boze.’ - II Thessalonicenzen 3:1-3.

le Dat het Woord des Heren snelle voortgang zal hebben. Dit is een groot verlangen van Paulus. Hij had met de verkondiging van het Evangelie haast, want Paulus dacht dat hij nog zou leven als de Here Jezus Zijn Gemeente naar huis zal halen (1 Cor. 15:51,52). En datzelfde Woord des Heren moest ook worden verheerlijkt. Daarmee moet men vandaag de dag niet aan komen. Veelal wordt het Woord niet verheerlijkt, maar het wordt belachelijk gemaakt. Verheerlijken wij wel het Woord, doordat wij het de hoogste prioriteit geven? Staat dit Woord bij ons op de eerste plaats en heeft het door ons leven ook een snelle voortgang? Daarvoor hebben wij trouw nodig.

2e Wargeesten en slechte mensen vinden altijd iets om op aan te merken. Wargeesten zijn mensen, die vandaag heel iets anders zeggen dan gisteren. Zij weten vaak niet wat zij hebben gezegd en nu spreken zij zichzelf tegen. Het is één grote onontwarbare kluwen geworden: warrige geesten.
En slechte mensen. Zij zijn willens en wetens uit op uw ondergang. Slechte mensen zijn die mensen, die altijd over andere mensen veel slechts vertellen. Zij leiden altijd de aandacht van zichzelf af naar anderen. Zo blijven zij zelf buiten schot. Om dit te onderkennen hebben wij ook trouw nodig.

3e De boze, de satan, de oude slang! Wat je hem ook voor 'n naam geeft: hij is de vijand van de Here God. Nadat de trouw van de Here is geroemd, geeft Paulus een stelling, die wij weinig toepassen. Die Here zal ons sterken en bewaren voor de boze. Hij zal ons sterken. Dat is "Gode zij dank, die ons de overwinning geeft door onze Here Jezus Christus." (1 Cor. 15:57).
Wij moeten wel willen; God geeft ons de kracht.
Hij zal ons ook bewaren voor de boze. Hiervoor staat Hij garant. Hij kan ons bewaren; Hij wil het ook; en Hij zal het doen!
Hiermee is de naam van Gods grootste vijand gegeven aan de wargeesten en slechte mensen. En de vraag is wat wij willen? Willen wij de strijd aangaan? GOD zal ons altijd helpen.

EÉN IS TROUW
De Here gaat ons voor in trouw.
Hij is trouw aan Zijn Woord; trouw in Zijn liefde voor verlorenen; Hij is trouw in het geven van Zijn genade voor alle zonden; en Hij is altijd trouw in het verdragen van ons.
Er staat in II Thessalonicenzen 3:3:
"Maar wèl getrouw is de Here."
Hij heeft Zijn trouw bewezen in het zenden van Zijn Zoon naar deze aarde. En deze Here Jezus liet Paulus zeggen in II Timotheus 2:13:
“Indien wij ontrouw zijn, Hij blijft getrouw.”
Ga maar tot uw Heiland, want Hij wil vergeven al uw zonden.

Nol Esmeijer