Toets alles

Jef de Vriese • 92 - 2016 • Uitgave: 16
Thyatira krijgt veel lof (Openbaring 2:18-29). En toch is er een probleem. De gemeente laat Izebel begaan.
Izebel, de echtgenote van de lakse koning Achab, is bekend uit 1 Koningen 16:29 tot 2 Koningen 9:37. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid over een bestaande vrouw. De vanzelfsprekende manier waarop gesproken wordt over het optreden van Izebel – ze noemt zich profetes, ze onderwijst, ze misleidt – maakt een symbolische lezing onaannemelijk. De Heere heeft haar tijd gegeven om zich te bekeren, maar zal haar binnenkort straffen door haar ziek te maken.
Izebel is erg invloedrijk, wellicht omwille van haar zogenaamde profetische gaven. Er is geen melding dat ze een officiële positie bekleedt, maar ze slaagt er wel in, zoals Izebel in het Oude Testament, invloed uit te oefenen en dingen naar haar hand te zetten.
Dat er nog profeten optreden in Johannes’ dagen, blijkt wel uit zijn eigen profetische bediening en die van ‘zijn broeders’ (zie Openbaring 22:9). Maar Izebel is een valse profetes. Zij meet zich bij haar spreken Gods gezag aan en de gelovigen hebben niet het lef haar woorden in twijfel te trekken. Er is geen toetsing meer. Thyatira is een gemeente waar veel positiefs gebeurt, maar waar een gebrek aan degelijk onderwijs, geestelijk inzicht en goed leiderschap, ruimte laten voor vreemde toestanden en zelfuitgeroepen profeten die ongecontroleerd hun gang kunnen gaan. Thyatira mist het onderscheidingsvermogen en de aanpak van Efeze.
Neemt u aan wat door invloedrijke mensen wordt verkondigd, zonder in het Woord na te gaan of deze dingen zo zijn?

Jef De Vriese