Toegangskaartje

Jef de Vriese • 92 - 2016 • Uitgave: 12
Overwinning komt niet vanzelf. U kunt niet stilletjes zitten wachten tot ze komt. Er is een oorlog die gestreden moet worden en waarin gewonden en doden vallen, zoals Antipas in Pergamum (Openbaring 2:12-17).
Maar er is een beloning in het vooruitzicht: het voedsel dat God geeft. Het wordt ‘verborgen’ manna genoemd, omdat het voor de ongelovigen en ongehoorzamen niet zichtbaar is. Zij zien alleen de ontberingen die de christenen moeten doormaken en niet het feest dat Christus aanbiedt. Wie deelneemt aan de afgodenoffers, zal geen deel hebben aan het voedsel dat God de overwinnaars te eten zal geven. Het geschikte reine voedsel voor de gelovige staat in contrast met het onreine afgodische voedsel. Uiteindelijk zullen de overwinnaars deelhebben aan Christus, die het brood is dat uit de hemel is neergedaald.
In de oudheid werd een steen vaak gebruikt als toegangsbewijs voor een toneel of feestmaal. De steen is een toegangskaartje voor het Messiaanse feest. Soms werd ook een stenen, houten of metalen tablet aan de armen gegeven, die daarmee een voorraad voedsel mochten ophalen. De steen is de toestemming om van het hemelse manna te genieten. Deze steen is wit, kenmerk van reinheid.
Op die steen is een nieuwe naam geschreven, die niemand weet dan wie hem krijgt (Openbaring 2:17). De naam op de steen is de naam van Christus, niet die van de gelovige (zoals blijkt uit Openbaring 19:12-13). De witte steen is uw geestelijke identiteitskaart, de bevestiging van de nieuwe identiteit in Christus, die toegang verleent tot het bruiloftsmaal. De trouwe getuige is uitgenodigd. U ook?

Jef De Vriese