Tijdcirkels in Gods wereldplan (3)

Emile Andre Vanbeckevoort & Arno Lamm • 92 - 2016 • Uitgave: 10
‘Het is geschied’

Tijd verloopt niet alleen chronologisch, maar in Gods plan ook via cirkels van tijd. In het vorige artikel werd dit herkend in het Bijbelboek Openbaring. Tot het moment dat alles volgens Gods plan is afgerond, zijn er zes grote, zes middelgrote en zes kleine cirkels afgerond. De cirkel is op dat moment nog ‘666’, uiteindelijk eindigt deze in de ‘777’ van Gods volheid.

Jip Wijngaarden1 stelde eens dat ‘666’ de weerspiegeling is van het maximale dat de mens kan voortbrengen en misschien moeten we het ook wel niet verder zoeken. Dat wat geen mens kan, zal de antichrist aan (bedrieglijke) wonderen en tekenen doen en hij zal velen daarmee misleiden, zelfs de uitverkorenen als dat mogelijk zou zijn geweest. Maar ook het slechte in de mens zal hij maximaliseren. De 6 is het getal van de mens, die op de zesde dag van de Scheppingsweek werd geschapen en de mens die tekortschiet bij het getal 7, dat de volheid of perfectie weerspiegelt. Dat is de mens die zich niet verbindt met de ‘7’ en die van Gods soevereiniteit niets wil weten en ook niet van Zijn volmaakte Reddingsplan, uitgedrukt in de zeven feesten van God. Die mens verabsoluteert de ‘6’ tot het maximale, waarbij de mens de maat is van alle dingen.

Al deze cirkels worden aan het begin van het boek Openbaring (hoofdstuk 5) ingeluid door een boekrol die verzegeld is met zeven zegels. Uiteindelijk is er maar Eén waardig om deze boekrol te openen en dat is Jezus Christus. De 7-cirkels lijken overigens ook in hun opbouw een beeld te geven van deze boekrol:

De weerstand van de tegenstander
De weerstand van de tegenstander van God zal zeer groot zijn in deze cirkel van zeven jaar en hij zal er alles aan doen om de 7-cirkel niet ‘volmaakt’ te laten worden, of beter gezegd: om deze cirkel niet tot Zijn doel te laten komen, want volmaakt2 zijn betekent immers ‘tot doel’ komen. We zien deze satanische verhinderpogingen nu al om ons heen. Maar volgens Gods cirkels van tijd en gebeurtenissen komt dit geheel van cirkels wel degelijk tot volheid.3 De satan weet dat de zandloper al lang is omgedraaid en de tijd snel naar zijn einde loopt. Hij beseft dat zijn tijd zeer kort is.
In het vorige artikel lieten we zien dat in eerste instantie er een ‘666’-situatie ontstaat nu in het boek Openbaring: eerst 6 zegels, 6 bazuinen en 6 plagen helemaal worden afgerond.
Maar in die strijd tussen God en de tegenstander gebeurt er aan het eind van deze verdrukkingsperiode iets groots: zodra de zevende en laatste plaag wordt uitgegoten, komt er een luide stem uit de tempel, van de troon en die Stem zegt: “Het is geschied!” Vanaf dat moment wordt in het boek Openbaring het einde van het grote Babylon beschreven (Openbaring 16:17ev.). Als we dat in beeld brengen in het overzicht van de cirkels, dan wordt ons ineens veel duidelijk. Want vanaf dat moment loopt de middelste cirkel van de zeven plagen vol en wordt een perfecte 7. Door de volheid van die kleinste cirkel loopt ook direct de volgende middelste cirkel van de bazuinen vol en wordt op zijn beurt ook een volheid van 7, direct gevolgd door het volmaakt worden van de grote cirkel. Op dat moment is het hele beeld van Openbaring alleen nog maar ‘777’, een complete vervulling van het patroon. Dan zijn we aan het eind gekomen van de zes dagen en het Jubeljaar dat volgt (op de Grote Verzoendag)4 is de start van het 1000-jarige Vrederijk of de zevende dag, de grote Sabbat. Dan is het geheel van de Jubelcycli ook ‘vol’gemaakt!

De eenheid en de volheid die in deze cirkelbewegingen zichtbaar zijn, geven ook de precisie en volmaaktheid van Gods plan weer. Laten we in deze tijden dat de barensweeën sterk toenemen blijven beseffen dat Hij de controle ook vandaag nog steeds heeft. Als wij horen van oorlogen en geruchten van oorlogen, laten we dan niet verontrust zijn in de wetenschap dat dit moet gebeuren, zegt de Here (Marcus 13:7), maar laten we juist het evangelie van het Koninkrijk met des te meer ijver prediken en ons niet terugtrekken uit waar we nog zo nodig zijn.

De cirkels van 7 zijn niet toevallig
De Bijbelse feesten, die ook weer niet toevallig over zeven maanden lopen tussen de maand Nisan en de maand Tisjri, eindigen uiteindelijk hun serie met het Loofhuttenfeest, het zevende feest, dat zeven dagen wordt gevierd. Dit feest heeft alles te maken met de start van het 1000-jarige Vrederijk en zo zien we dat er aansluiting is met deze cirkels, want het Vrederijk is de grote Sabbat voor de wereld, een rustdag die 1000 jaar zal duren, na de periode van 6 x 1000 jaar.
Als we het oude huwelijksritueel onderzoeken, dan stellen we ook vast dat bruidegom en bruid – na hun opgaan naar het vaderhuis voor de bruiloft – zeven dagen in de bruidskamer verblijven voordat zij samen naar buiten komen. Op dezelfde manier maakt ook de hemelse Bruid een cirkel van zeven vol in de hemel. Met het principe van een jaar voor een dag loopt dit ritueel naar verwachting samen met de periode van zeven jaar van de laatste periode van Verdrukking voorafgaand aan de Wederkomst van Christus. Daniël beschrijft een laatste jaarweek ook als zeven jaar.

Gods plan verloopt dus ook zeker in tijdcirkels die steeds een volheid vormen. We zijn ons er van bewust dat we nog steeds maar een klein stukje zien van het Goddelijke patroon dat Hij Zelf in de tijd heeft aangebracht. Paulus zei het ons voor: wij zien nog steeds als door een (eerste eeuwse) spiegel, in raadselen, maar we mogen gerust zijn dat Gods plan welbepaald is en dat Hij het uitvoert volgens Zijn vastgestelde tijden, wat de tegenstander ook probeert in deze stormachtige tijden. Laten we ons oog daarom gericht houden op Jezus.

Emile-André Vanbeckevoort & Arno Lamm
Auteurs van Wake Up


1 Kunstenares, bekend van haar rol als Anne Frank in de jaren ’80 (jipwijngaarden.nl).
2 Grieks: ???????? (‘pleroma’) wijst op volheid. ???óo? (‘pleróo’) betekent ‘ik vul’ of ‘ik maak vol’ en daarmee is iets dus ‘vol’ gemaakt of compleet gemaakt. Zie ook Kolossenzen 2:9 waar staat vermeld dat in Jezus Christus de volheid der godheid lichamelijk woont.
3 Deze cirkel van de laatste zeven jaar is onderdeel van een veel groter geheel aan cirkels die een hele grote spiraal vormen. De cirkel breidt zich als het ware naar buiten toe uit. Op die manier kunnen ook de door Jezus aangekondigde barensweeën (die voorafgaan aan die laatste zeven jaar) in Matteüs 24 worden begrepen. Het zijn gebeurtenissen die in frequentie en hevigheid toenemen met de voortgang van de tijd en die tot climax komen in die laatste periode waarin de boekrol met de zeven zegels volledig wordt geopend.
4 Want een Jubeljaar kent een afwijkende start en begint altijd op de Grote Verzoendag bij het klinken van een bazuin.