Tijd voor de Tempel?

Jan van Barneveld • 91 - 2015 • Uitgave: 14/15
September is een belangrijke maand voor het Joodse volk. Data van de najaarsfeesten, het einde van een sabbatsjaar en het begin van een jubeljaar vallen in de komende septembermaand. Het is heel goed mogelijk dat dan in het Midden-Oosten en binnen de EU en de VS sluimerende spanningen tot een uitbarsting komen. Ook voor Israël zullen de komende maanden heel spannend zijn. Zal er tijdens de toenemende chaos voor Israël ruimte en tijd vrijkomen om een begin te maken met de herbouw van de Tempel?

Rosh Hashana, het Joodse Nieuwjaar 5776 valt op 13/14 september. Op 23 september is Grote Verzoendag. Daarna begint op 28 september Sukkot, het Loofhuttenfeest. Maar er is meer. 13 september is de laatste dag van een sabbatsjaar en eerder in die spannende septembermaand begint het jubeljaar 2015/2016. Allemaal belangrijke data op de kalender van Israël.
Zullen er op of rond die data belangrijke dingen in de wereld plaatsvinden? Gebeurtenissen die met Israël te maken hebben? Voor lezers die letten op ‘tekenen der tijden’ nog twee interessante data: De laatste van de vier bloedmanen valt op 28 september (Sukkot) en tijdens Rosh Hashana (13/14 september) is er een zonsverduistering.

Wat gaat er gebeuren? (1)
De verwachtingen van velen die op de ‘tekenen der tijden’ letten, zijn hoog gespannen. Maar laten we oppassen voor sensationele nieuwsgierigheid. Daar is de situatie te ernstig voor. Bovendien, tekenen of geen tekenen, de tijden zijn en blijven in Gods hand. Aan de andere kant mogen we niet negeren dat tijdens Bijbels-Joodse feesten en bij tekenen aan de hemel vaak belangrijke dingen zijn gebeurd. Denk aan het sterven en de opstanding van de Here Jezus tijdens Pesach (Pasen) en de uitstorting van de Heilige Geest tijdens Shavoeot (Pinksteren). God gebruikt blijkbaar markante data, zoals Bijbels-Joodse feesten en tekenen aan de hemel, zoals de tetraden (bloedmanen) om belangrijke gebeurtenissen aan te wijzen. Als tekenen van Zijn almacht. Denk bijvoorbeeld aan de bloedmanen van 1948/1949 (de staat Israël en de Onafhankelijkheidsoorlog) en die van 1967/1968 (Zesdaagse oorlog met de bevrijding van Jeruzalem en Judea en Samaria).

Wat gaat er gebeuren? (2)
We noemen een paar gevaarlijke, sluimerende spanningen die elk moment kunnen exploderen. Begin juni hebben Israëlische Veiligheidsdiensten uitvoerige oefeningen gehouden. Men ging uit van een scenario dat Israël van drie kanten tegelijk wordt aangevallen. In het noorden door Hezbollah met hun meer dan 100.000 geavanceerde, nauwkeurige raketten. Het Israëlische leger denkt zelfs over de mogelijkheid dat ze in geval van oorlog een miljoen Libanese burgers moeten evacueren uit Zuid-Libanon om ze te beschermen tegen het woeden en het in en rond hun huizen opgeslagen oorlogsmaterieel van Hezbollah.
In de Golan dreigen verschillende terreurorganisaties. Eindelijk zien ze een kans hun doel te bereiken: de vernietiging van Israël. In het zuiden is Hamas klaar voor een volgende ronde. Al deze terroristengroepen worden door Iran aangestuurd, voorzien van wapens, geld en logistieke steun. Waarschijnlijk zal de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas in centraal Israël zijn ‘steentje bijdragen’ door een nieuwe intifada te beginnen.
In de eerste dagen van zo’n gecoördineerde aanval zullen er, volgens de Veiligheidsdiensten, mogelijk 4.000 dodelijke slachtoffers in Israël vallen. Een groot probleem is dat de IJzeren Koepel en de andere Israëlische raketafweersystemen zoveel raketten tegelijk niet onschadelijk kunnen maken. De vroegere premier en minister van defensie, Ehud Barak waarschuwde voor de grote ernst van de situatie. Bovendien is vanuit de Sinaï en Gaza de beruchte moordenaarsbende ISIS druk bezig zich klaar te maken voor de aanval op Israël.
Een tweede, gevaarlijke aanval, waar Israël zich serieus zorgen over maakt, is de internationale BDS-campagne. BDS staat voor Boycot, Desinvesteren en Sancties. Sancties bestaan bijvoorbeeld uit pesten van Israël in internationale organisaties. Zoals bijvoorbeeld Jibril Rajoub, de voorzitter van de Palestijnse voetbalbond, die Israël uit de FIFA, de wereldvoetbalbond wilde stoten. Zijn argument was dat met Joden voetballen ‘een misdaad tegen de menselijkheid’ is. Dit is mislukt, maar het kwaad is wel geschied, namelijk Israël bekladden. Dat gebeurt ook door de B van boycot. Waar onze minister Koenders hartelijk aan meedoet. Zeer tot schade voor ons land. De internationale BDS acties gaan namelijk meestal gepaard met besmeuren van en leugens over Israël. BDS is dus een sterk wapen van de geest van het antisemitisme. De Joods-messiaanse ‘Voorbidders voor Israël’ (IfI) constateren in hun gebedspunten van 5 juni: ‘Wat de Heilige Geest verdriet zal doen is niet zozeer de BDS-activiteiten in de wereld, maar door kerken. Veel groepen en denominaties staan openlijk op tegen Israël.’
Vervolgens de druk van met name de EU en de VS op Israël over de gevaarlijke tweestaten-oplossing. Een Palestijnse moslimstaat in het hartland van Israël betekent in feite zelfmoord voor Israël.
De stortvloed van anti-Israëlresoluties en verklaringen van internationale organisaties en VN stimuleren het gruwelijk toenemende antisemitisme. Wat dit laatste betreft was in Amsterdam een anti-Israël tentoonstelling. Een pro-Palestijnse groep leurde met een walgelijk, schokkend, smerig, leugenachtig stuk antisemitisme, waarbij vergeleken de Nazi-pamfletten en de middeleeuwse antisemitische schotschriften vriendelijke plaatjes zijn. Dat de autoriteiten daar geen einde aan hebben gemaakt, is een teken aan de wand.

Tijd voor de tempel?
Over al deze zaken komt een oordeel van de HEER. Wie Israël economisch en financieel schade toebrengt, zal economisch schade lijden. Een bankcrash of een beursval in de VS? Grepen naar onze spaartegoeden en in de pensioenfondsen door het ‘Beest in Brussel’ dat zich op die manier overeind wil houden? Wat er gebeurt met landen die Israël beschadigen en uit het Beloofde Land willen jagen, zien we nu in het Midden-Oosten gebeuren.
Maar Gods profetische plan met Zijn volk gaat door. Meer Israëlieten komen terug. Misschien zal de komende chaos Israël ruimte geven om met de herbouw van de Tempel te beginnen. Dat zal volgens de profeet Haggaï zegen brengen voor Israël. Vlak na de zesdaagse oorlog (1967) had Israël een grote kans om te beginnen met de bouw van de derde Tempel. Opperrabbijn van het leger Shlomo Goren wilde toen een paar bommen gooien op de moslimtempels op het Tempelplein. De regering, Moshe Dayan, was tegen en gaf het beheer over het Tempelplein over aan de islamitische beheersorganisatie Waqf. Een voorbeeld van hoe menselijk handelen profetische vervullingen kunnen vertragen. Want nu geldt voor Joden op de plek waar de tempel zou moeten staan: Geen bidden, geen knielen, geen Thora lezen en vaak geen toegang. De profeet Haggaï voorzegt: ‘De toekomstige heerlijkheid van dit huis zal groter zijn dan de vorige, zegt de HERE der heerscharen’ (2:10). Zo zal het ook geschieden. Misschien zal daar in september een begin mee gemaakt worden.

Jan van Barneveld

Kader:
Goud voor de Tempel

Onder de bergen bij Eilat is voor miljarden euro’s aan goud ontdekt. Dit deelde rabbijn Yehuda Glick op 15 juni mee aan ‘Breaking Israël news’. Rabbijn Glick is directeur van de stichting Erfgoed van de Tempelberg. Hij zet zich ook krachtig in voor het recht van Joden op vrije toegang op de Tempelberg. Eind november 2014 werd hij van dichtbij neergeschoten door een Palestijnse terrorist. Als door een wonder herstelde hij.
Hij werkt samen met rabbijn Yehoshua Friedman, een onderzoeker van de Tempelberg en leider van een opleidingsinstituut voor priesters. Aan de hand van Bijbelverzen zijn zij op zoek gegaan naar goud in Israël. Zo kwamen ze in Eilat. Daar was er in 2007 door een Australisch team goud in de bergen gevonden. Maar de Australiërs hebben de opgravingen verlaten omdat het goud dat ze vonden toen economisch niet de moeite waard was. De rabbijnen hadden meer, veel meer succes.
Het Ministerie van Energie en Infrastructuur is toen akkoord gegaan met hun uitvoerige inschrijving om het goud te mogen delven. Mede door hun uitvoerig Bijbels bewijs over de vindplaats van het goud kreeg hun firma, de Gold Deposit Ltd., een exclusieve vergunning tot december 2016 om daar goud te winnen.
“Wat gaan jullie doen met al dat goud?” werd natuurlijk gevraagd. Rabbijn Glick: “We verwachten het goud te kunnen gebruiken voor de Derde Tempel, bijvoorbeeld voor de gouden tempelvaten of decoraties. We kunnen uit de opbrengst van het goud ook materiaal en bouwkosten voor de Tempel bekostigen. ”We zien uit naar die grote dag,” eindigde rabbijn Glick het interview. Wij ook!