Tijd van oorlog

Jan van Barneveld • 93 - 2017 • Uitgave: 16
‘Alles heeft zijn tijd’ leert de Prediker. In 14 gezegden illustreert hij deze wijsheid. Zijn laatste voorbeeld luidt: ‘Een tijd van oorlog en een tijd van vrede’ (3:8). Sinds de stichting van de moderne staat Israël (1948) leeft dit land in ‘een tijd van oorlog’ en oorlogsdreiging. Wij mogen al meer dan 70 jaar in een tijd van vrede leven. Hoe lang nog? Zullen de IDF (Israëlische leger) en de hoge en hier en daar diepe muur die Israël rond het hele land bouwt Hamas, ISIS, Iran en de Palestijnse Autoriteit (PA) tegenhouden?

We leven in een gevaarlijke wereld en we weten het. Paulus waarschuwde dat ‘de dag van de HERE… als een plotseling verderf’ zal komen. Er zijn heel wat brandhaarden waar WO III kan losbarsten. Kim-Jong-un (Noord-Korea) is er klaar voor. Palestijnen rond en in Israël zouden liever vandaag dan morgen beginnen. Iran wil door een kernoorlog Saoedi-Arabië en Israël vernietigen. De Balkan staat weer op uitbarsten. Wat zal er gebeuren als president Trump inderdaad de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatst of als Israël een begin maakt met de herbouw van de Tempel? Er wordt een nieuwe ‘Arabische Lente’ verwacht. Welk spel speelt Turkije? De spanningen tussen de EU en Rusland lopen langzaam op en kunnen uitlopen op een gewapend conflict.
We beperken ons tot die brandhaarden die direct met Israël te maken hebben. De andere brandhaarden vatten we onder één kopje samen. Want ook die spanningsvelden hebben met Israël te maken.

Hezbollah en de Palestijnse terroristen
Hamas heeft herhaaldelijk en openlijk de oorlog aan Israël verklaard. Het is in de Gazastrook niet prettig wonen. Bittere armoede, slechts een paar uren stroom per dag en onderdrukking door de Hamas-sharia. Uiteraard krijgt Israël de schuld, want Israël heeft de stroom afgesloten omdat Hamas de rekeningen niet betaalt. Niet omdat ze geen geld hebben, maar het grootste deel van de donorbijdragen wordt besteed aan het graven van tunnels en de aanschaf van wapens. Voorbereidingen voor een nieuwe oorlog met Israël. Hamas moet wachten op een signaal uit Teheran, want Iran voert de regie van de oorlog van Hamas en Hezbollah tegen Israël. Hezbollah is klaar voor de strijd. Meer dan 100.000 raketten onder de huizen, ziekenhuizen etc. Hezbollah-terroristen hebben oorlogservaring in Syrië opgedaan. Hezbollah kan 150 raketten per dag afvuren op Israël.
Israël heeft plannen om – als de oorlog begint en de Israëlische raketafweersystemen, zoals de IJzeren Koepel en Davids Slinger, inderdaad niet alle mortieren en raketten tegelijk kunnen onderscheppen – de Joodse bevolking in Noord-Israël en Libanezen in Hezbollahland te kunnen evacueren. Israël zal ook oppassen, want de reacties van de VN, de EU en andere Israël-vijandige machtsblokken zullen niet aarzelen om Israël te veroordelen en zelfs de terroristen te helpen. Een dergelijke situatie kan makkelijk escaleren, want onder Trump zal de VS niet aarzelen en achter Israël met woorden en raketten te gaan staan.

Iran
Iran gaat rustig door met het ontwikkelen van zijn atoomwapen, de ‘zenuw van hun kracht’ (Jeremia 49:35). De intense haat tussen Iran, leider van de sjiieten, en Saoedi-Arabië, leider van de soennieten, kan makkelijk uitlopen op een kernoorlog tussen beide landen. Er is al een zelfmoordaanslag tegen de Ka’aba in Mekka onderschept. Maar Israël staat op de eerste plaats van de dodenlijst van Iran. De Iraanse Revolutionaire Garde, de elitestrijdmacht van Iran, staat al op 3 kilometer van de Golan tegenover Israël, dat harde waarschuwingen naar Teheran heeft gestuurd. De IDF (het Israëlische leger) onderschept in Syrië herhaaldelijk konvooien met wapens voor Hezbollah. Net als een paar jaar geleden is ook nu de vraag actueel: “Wanneer (en niet of) Israël ingrijpt.” Wat zal de Amerikaanse president Trump doen? Ook deze brandjes (Iran-Israël en Iran-Saoedi-Arabië) kunnen van de ene dag op de andere een wereldbrand worden.
Iran, althans zijn ayatollahs, heeft grote ambities: Ze dromen van het oude Medo-Perzische wereldrijk. De zilveren borst en armen van het profetische beeld uit Daniël 2.

Turkije en Oost-Europa
Welk spel speelt de nieuwe kalief Erdogan? Hij heeft bijna alle macht in Turkije en werkt hard aan een nieuw Turks-Ottomaans wereldrijk. Naar het zuiden via Syrië en Irak en naar het noordwesten via de Balkan.
De Balkan is altijd een brandhaard geweest. WO I is daar begonnen. In 1992-1995 vond de Bosnië-oorlog plaats. Het machtige Joegoslavië was uiteengevallen. Een van de brokstukken was Bosnië-Herzegovina. De meerderheid van de bevolking bestond uit moslims. Ruim 30% (1,3 miljoen) waren Servische christenen, dus geen moslims. Tijdens een referendum wonnen de moslims. Toen ontstond de Bosnië-oorlog met veel wreedheden van beide kanten. Denk aan Sebrenica, waar in juli 1995 7.000 moslims werden afgeslacht door de Servische troepen. Inmiddels had de NAVO de kant van de moslims gekozen en voerde met 200 vliegtuigen ongeveer 3.500 vluchten uit, waardoor 570 burgerslachtoffers te betreuren waren. De moslims wonnen en met het Dayton-verdrag kwam er een einde aan die oorlog, die 100.000 slachtoffers eiste.
Sinds 2009 is er weer sprake van oorlog. Weer van de moslimprovincies tegen de Serven. De Serven van Sarajevo hebben al duidelijk gemaakt hun volksgenoten in Bosnië-Herzegovina te komen helpen. Dan zal Turkije de moslims helpen. Want Turkije heeft, samen met Saoedi-Arabië, zijn plan al getrokken: Een brede stroom met islamitische gebieden vanaf Turkije via de Balkan naar de Duitse grens en in de richting van de Franse grens. In Duitsland en Frankrijk wonen miljoenen moslimmigranten en er komen er wekelijks duizenden bij. Onder hen jihadisten die zich aansluiten bij de slapende moslimcellen in die landen. Dit wordt een nieuwe fase van de veroveringsoorlog van de islam van het Westen. Ik vrees te moeten zeggen dat de westerse leidende elite en een groot deel van de bevolking te slap is zich tegen deze invasie te verzetten. Resultaat: Eurabië. Vergeet niet dat ook Turkije op weg is naar Israël. Nu via de omweg die EU heet.

Op weg naar Israël
Zo zijn Turkije en Iran via omwegen met terroristische groepen op weg naar Israël. Ook in Israël is die strijd gaande. Niet alleen door Hamas en de Palestijnse Autoriteit. De strijd om Jeruzalem is al veel langer aan de gang. Stel dat president Trump de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatst, dan barst een gewelddadige hel los. Stel dat Israël een begin maakt met de herbouw van de tempel. Dan zullen alle volken rond Israël massaal optrekken tegen Israël. Het begin van de eindtijdoorlogen uit Zacharia 12:2-9.
Al die bovengenoemde dwarsverbindingen en oorlogsdreigingen gaan om Israël en uiteindelijk om Jeruzalem. Wij bidden, zien uit naar het ingrijpen van de Almachtige voor Zijn volk en bovenal van de komst van de Here Jezus en zeggen: ‘Gezegend Hij die komt in de Naam van de HERE.’ ‘Tijd voor oorlog’ is ook tijd voor Zijn komst.

Jan van Barneveld