Tien verhalen en de eindtijd

Jan van Barneveld • 77 - 2001/02 • Uitgave: 2
De tekens spreken een duidelijke taal. We moeten letten op de tekens van de tijd. Dat is een opdracht van Jezus Zelf! Hij verweet de gelovigen van Zijn tijd dat ze huichelaars waren, omdat ze hun 'tijd niet onderkenden' (Lucas 12: 56). Ze hadden niet in de gaten in wat voor tijd ze leefden. Dat heeft velen
van hen het leven gekost.

Wat zijn er nu veel christenen die niet inzien in wat voor tijd we leven! Gelukkig is het nu nog de tijd 'dat God naar ons omziet (zie Lucas 19:44). Hoelang zal deze tijd van genade en van Gods geduld nog duren? Wanneer zal de 'volheid van de heidenen zijn binnengegaan' (zie Rom. 11:22)? Dan zal 'heel Israël behouden worden' en zal eindelijk 'de Verlosser uit Sion komen' (zie Rom. 11:25). Daar heeft de God van Israël duidelijk haast mee! In onze dagen rollen bijbelse 'tekens van de tijd' over ons heen. Eerbiedig luisterend naar wat het Woord van God en wat de Geest ons te zeggen heeft, letten wij van 'Het Zoeklicht' op die tekens. We noemen er een paar:

* De natuur is onrustig; aardbevingen, overstromingen en andere rampen treffen de aarde. Het is alsof de aarde 'voelt' dat de Heer van hemel en aarde er aankomt.

* De volkenmassa's zijn onrustig. Dagelijks horen we van oorlogen, opstanden en geruchten van oorlogen.

* De structuren die in de wereld het rijk van de antichrist mogelijk moeten maken, worden steeds duidelijker zichtbaar. Denk aan het streven naar een wereldregering. De voortgang van de elektronische technologie, die het alles controlerende systeem van de antichrist mogelijk zal maken. Denk aan de wereldeconomie waarbij alles met alles samenhangt.

* Oude en nieuwe ziektes onder mensen en onder het vee plagen niet alleen de arme landen, maar nu ook ons Babylon van het rijke Westen steeds meer.

* Het belangrijkste teken van deze tijd is Gods handelen met Israël, zijn uitverkoren volk. Wij zijn geen 'Israël-blad', maar we weten wel dat het Hoofd van de Gemeente, de Here Jezus Messias, ook de Koning van Israël is. Deze Koning is op weg naar Jeruzalem en wij willen Hem zoveel mogelijk volgen. Anders lopen we het risico ons 'Hoofd te verliezen'.

* Dan zijn er de valse profeten, waar de Here Jezus ons voor waarschuwt. Vermomd in de schaapskleren van bijbelse taal verleiden ze de gelovigen bij duizenden. Zij verkondigen dat er ook heilswegen zijn in andere godsdiensten. Andere, meest buitenlandse, profeten beloven ons 'machtige dingen van de Heer'. Velen snijden het hart uit de Bijbel door de verzoening, door het offer van de Here Jezus op Golgotha te ontkennen. Welvaartspredikers verslaan hun miljoenen in de arme landen maar ook hier. Het absolute gezag van de Bijbel wordt ondergraven en velen gaan verloren door gebrek aan kennis. De Heer zegt: 'Omdat u de kennis hebt verworpen, verwerp Ik ook u dat u geen priester meer voor Mij zult zijn' (Hosea 3:6). Het is geen wonder dat de kerk haar priesterlijke taak is kwijtgeraakt!

DE DERDE ZENDINGSGOLF
Er is nog een 'teken van de tijd', waar te weinig aandacht aan wordt gegeven. De Here Jezus geeft dit teken duidelijk aan. Op Israël na is dit teken het belangrijkste teken van de eindtijd. In Zijn 'Rede over de laatste dingen' zegt de Here Jezus: 'En dit Evangelie van het Koninkrijk zal in de hele wereld
worden gepredikt tot een getuigenis van alle volken, en dan zal het einde gekomen zijn' (Matt. 24:14). Daarom is het van groot belang op te merken dat zendingsmensen spreken over een Derde Zendingsgolf, die nu aan de gang is. We noemden deze nieuwe impuls van de verkondiging van het Evangelie al in Zoeklicht nr. 23. Het gaat om de Grote Opdracht van de Here Jezus. De grote en eerste taak van de Kerk is de verkondiging van het Evangelie. Pas als alle volken het Woord van de Heer hebben gehoord ka. het einde aanbreken. De eerste zendingsgolf stond onder leiding van Paulus. De eerste gemeente had bijna Gods doel bereikt. Immers 'in de hele wereld draagt het (Evangelie) vrucht' zegt Paulus (Col.1:6). Maar blijkbaar was de taak niet klaar. Toen kwam de tweede zendingsgolf. Die was een heilig en machtig resultaat van de grote opwekkingen in de 18e en 19e eeuw. Een geweldige zendingsijver was het gevolg. Maar ook toen was de Grote Opdracht niet vervuld. Nu zitten we middenin de derde zendingsgolf. De zendingsijver en evangelisatiedrang van de nationale kerken in de 'arme landen'. Die tienduizenden evangelisten die vaak te voet het Evangelie brengen in de kleine dorpjes en onder de onbereikte stammen van Afrika en India. De 6000 zendelingen die Korea heeft uitgezonden. De meer dan 4000 zendelingen uit Zuid Amerika. Een geweldige beweging van de zending. Radio, tv en filmevangelisatie (denk aan de Jezus-film, die door honderden miljoenen mensen is gezien), brengen het Evangelie tot aan de uithoeken van de aarde.

TIEN VERHALEN
Om u een beeld te geven van wie die 'blote-voeten-evangelisten' zijn, vertellen we kort iets over een paar van hen.
K.Suvarna Raju uit India was een ruwe opstandeling. Zelfs z'n vrouw vluchtte bij hem vandaan. Maar de Heer greep hem in z'n kraag en trok Raju tot Zich. Hij begon toen te getuigen. Z'n vrouw kwam bij hem terug. Tot zijn eigen verbazing kwamen er mensen uit zijn eigen kaste tot geloof en hij ging krachtig door met zijn prediking. Nu heeft hij een gemeente gesticht.

Samuel Jafun werkt met 16 evangelisten in de Gombestaat van Nigeria. In die provincie zijn er nogal wat onbereikte stammen, zoals de Fulani's, de Hausa's en de Jaradali's. Onder hun prediking komen er zeer veel tot geloof en worden er nieuwe gemeenten gesticht.

M. Nireekshana was een afgodendienaar uit Andhra Pradesh in India. Maar hij kwam tot geloof door een traktaatje dat 'per ongeluk als pakpapier in zijn huis terecht kwam. Hij heeft zeer veel gemeenten gesticht. Zelf heeft hij de verantwoordelijkheid voor tien van die gemeenten. Elke maand komen ze bij elkaar voor een nacht van gebed. Gods Geest werkt dan machtig. Zonden worden beleden en mensen worden bevrijd van ziekten en boze machten.

Broeder James is een rondreizend evangelist in India. Hij heeft contacten in tien dorpen. Een plek om zijn hoofd neer te leggen heeft hij niet. Hij slaapt bij christenen. In die dorpen gaat hij van huis tot huis, brengt het Evangelie en bidt met de mensen. Velen komen tot geloof. Pastor Mathew is de leider van een moedig evangelisatieteam in Pakistan. Zij verkopen Bijbels. Weggeven mag niet, want dat zou betekenen dat ze mensen proberen door omkoperij over te halen christen te worden. Vaak worden ze weggejaagd en soms komen teamleden in de gevangenis terecht. Maar ze gaan moedig door en hebben op deze manier al een hele provincie van dat Moslimland het Evangelie gebracht. Nu trekken ze met hun Bijbels en evangelielectuur naar de dorpen langs de snelwegen van Pakistan.

Nashon Oima is een evangelist uit Kenia. Hij werkt in één van de meest afgelegen gebieden van dat
land. Wegen zijn er niet. Je kunt er alleen te voet of per fiets komen. Maar er wonen mensen, die de Here Jezus nodig hebben. Nashon kreeg een fiets en mocht dat gebied openleggen voor het Evangelie. Velen kwamen tot geloof. Hij bad met zieken en de Heer bevestigde zijn prediking door Zijn hand uit te strekken en te genezen.

N.Prasad uit India is getrouwd met een verpleegkundige. Omdat de wederzijdse ouders tegen hun huwelijk waren, zijn ze een tijd dakloos geweest. Maar ze hebben doorgezet en de Heer bevestigde hun prediking, waardoor veel mensen tot geloof kwamen. Zij werkt op een verpleegstersschool en bijna al hun inkomsten gaan naar het werk voor het Koninkrijk van God. Ze begonnen medisch evangelisatiewerk in een kleine, onbereikte stam. Nu zijn ze bezig om vijf onbereikte stammen medische hulp en het Woord van God te brengen.

Evangelist Sabo Gado coördineert en leidt het zendingswerk van de Evangelische Kerk van West Afrika in een paar districten van Nigeria. Hij is verantwoordelijk voor 18 pionier-zendelingen. Zij bereiken stammen die de Islam of traditionele Afrikaanse godsdiensten aanhangen. In die districten zijn er ook vaak oorlogjes tussen die stammen. Dat maakt de prediking van het Evangelie niet makkelijk. Maar de onbereikten worden bereikt en door hun trouw aan de Grote Opdracht wordt het Koninkrijk van God dichterbij gebracht.

Koja Raju komt uit een primitieve stam. Als kind kwamen een stel waarzeggende geesten over hem. Hij werd een beroemd waarzegger
in India en voorspelde de toekomst zelfs aan Indira Ghandi. Later begonnen die geesten hem te kwellen en hij wilde van hen af. Toen hoorde hij de geschiedenis hoe Jezus de bezetene van Gardara van het legioen demonen bevrijdde. Die nacht begon hij tot de Here Jezus te roepen. Eén voor een verlieten de demonen hem, maar het kostte vier dagen en vier nachten voordat hij bevrijd was. Toen begon hij te getuigen en werd weggejaagd. Maar nu reist hij rond en getuigt overal van zijn bevrijding. Hij heeft zelfs een gemeente gesticht.

Br. Abraham werkt weer anders. Met een andere zanger gaat hij naar een dorpje en ze beginnen langs de weg met zingen. Er is altijd wel een gezin dat ze uitnodigt. Daar brengen ze het Evangelie, bidden met de mensen en... zo begint er vaak weer een nieuwe gemeente.

ZIJN WOORD LOOPT ZEER SNEL
Nu hebt u iets kunnen proeven van het werk van echt tienduizenden eenvoudige dienaren van de Heer. Zij vormen de derde zendingsgolf. Bidt voor hen. Paulus vroeg in zijn 'eindtijdbrieven' aan de gemeente in Thessalonica om te bidden dat 'het Woord van God snelle voortgang hebbe' (2 Thess. 3:1). Dat moeten ook wij in deze bijna-eindtijd doen. Want nu kan het nog. In Psalm 147 worden de terugkeer van Israël en het herstel van Jeruzalem beschreven. In die tijd van de terugkeer van het Joodse volk zal ook het Evangelie met kracht en grote snelheid over de hele aarde gaan, want er staat: 'Zijn woord loopt zeer snel' (Ps. 147:15). Zo vallen deze twee tekens van de eindtijd, Israël en de derde zendingsgolf samen. Met alle andere tekens die om ons heen gebeuren. Wie het leest geve er acht op.

drs. Jan van Barneveld