This changes everything - Hoe het Evangelie de tienerjaren volledig verandert

Martin Penning • 93 - 2017 • Uitgave: 21
Paulus zei tegen Timoteüs dat hij een voorbeeld moest zijn en dat niemand hem moest minachten vanwege zijn jeugdige leeftijd. Jaquelle Crow, de schrijfster van dit boek, is als ze dit schrijft nog een tiener. Maar haar levensdoel is om de Heere Jezus te volgen en om Hem te gehoorzamen.

This Changes Everything is een boek dat jong en oud inspireert om geen genoegen te nemen met geestelijke babyvoeding. De schrijfster heeft het gehad met het babyprakje en verlangt naar vast voedsel. Ze wil als tiener weten hoe ze een gelovig leven kan leiden.

Tienertijd puberteit
Zijn tieners daar wel aan toe? Jaquelle meent van wel. Volwassenen denken dat tieners er nog niet klaar voor zijn; te onervaren of te weinig Bijbelkennis. De schrijfster is van mening dat, als je van de Heere Jezus houdt, je de waarheid wilt kennen en wilt groeien. De tienertijd is niet een tijd om er met de pet naar te gooien, maar een tijd om gehoor te geven aan de roeping van Christus.
Vaak wordt de tienertijd als de rebelse tijd in een mensenleven gezien. In dit boek wordt echter aangegeven dat dit juist de jaren zijn om gehoor te geven aan Gods roeping. Het is geen periode van puberale zelfzuchtigheid, maar een periode om God te verheerlijken. De jeugdige leeftijd is een periode om uit Gods genade te leven, door God gevormd te worden en tot Gods eer te leven. Hij is het doel van ons (jonge) leven.

Verandering door het Evangelie
Dit boek bestaat uit 8 hoofdstukken met een radicale boodschap voor jong en oud. Alle hoofdstukken zijn gebaseerd op de vraag: hoe leidt het Evangelie tot verandering? Het eerste hoofdstuk gaat over identiteit als volgeling van de Heere Jezus. Het gaat over wie we zijn en de invloed op ons handelen. Het tweede hoofdstuk gaat in op het feit dat Gods verhaal geweldig is en levensveranderend voor ons verhaal. Ook de jongeren mogen een plek in de gemeente innemen en zijn tot zegen voor de gemeente. Hierover gaat het derde hoofdstuk. Het volgende hoofdstuk gaat over zonden en hoe je daarmee moet omgaan.
Hoofdstuk vijf gaat over het leiden van een godvruchtig leven wat gepaard gaat met discipline in het jonge leven. Het volgende hoofdstuk gaat over de vraag hoe te groeien in Christus. Tijd is een waardevolle zaak, ook in het leven van een tiener. In het op één na laatste hoofdstuk wordt ingegaan op de vraag hoe om te gaan met tijd. In het laatste hoofdstuk gaat het om relaties met anderen, zoals ouders, broers en zussen, vrienden en ‘het andere geslacht’.

Een spiegel
This changes everything is een boek met een radicale boodschap. Een boodschap waar jongeren op zitten te wachten. Daarom zeker een aanrader voor tieners om te lezen. Maar ook als je de tienerleeftijd bent ontgroeid is het een waardevol boek, want dit boek houd je een spiegel voor. Het geeft je het besef wat een enorme verantwoordelijkheid ouderen hebben om de jongeren voor te leven om radicaal de Heere Jezus te volgen. Daarom zou ik zeggen na het lezen van This changes everything; jong en oud lees dit boek en laat het door jou heengaan!

Martin Penning
Hoofdredacteur Het Zoeklicht

This changes everything
Jaquelle Crowe | 159 pag.
ISBN: 9789064512483
€ 12,50