Thema Toogdag 2012: Zekerheid in een onzekere wereld

Wim Pols • 88 - 2012 • Uitgave: 18
Otto de Bruijne:
“Jouw geest is veilig bij God”


“Als je over de wereld reist, leer je zien hoe klein ons kerkelijk erf in Nederland is. Het is door het Calvinisme ook heel specifiek. Als je kennismaakt met allerlei belevingen en culturen, worden verschillen heel betrekkelijk. Het gaat om de relatie met de Here Jezus. Het is mooi om in Afrika, Japan of Guatemala broeders en zusters te ontmoeten in wie je door de Heilige Geest dezelfde liefde voor de Here kunt zien.”

Otto de Bruijne, die ’s middags zal spreken op de Toogdag in Apeldoorn, is een gepassioneerd mens met een enorm levenstempo, ondanks fysieke beperkingen. Hij is de zoon van een Gereformeerde predikant. Op zijn 15e sloot hij de deur van de kerk achter zich en gaf enkele jaren later zijn leven aan de Here Jezus. “In het begin was ik actief in allerlei vrije groepen”, zegt hij. Nu, op zijn 63e, ziet hij dat er in kerkelijk Nederland veel is veranderd en constateert hij tot zijn genoegen dat reformatorische en evangelische kerken steeds meer beseffen dat zij elkaar nodig hebben en elkaar ook steeds beter weten te vinden.

Gevormd in Afrika
Otto heeft een rijkgeschakeerde loopbaan, die begon met vijf jaar als godsdienstleraar. Vervolgens werkte hij zeven jaar voor Tear Fund in Nederland. Voor die organisatie bracht hij 11 jaar in Afrika door en daarna werkte hij nog negen jaar als televisiemaker voor de Evangelische Omroep. De tijd in Afrika is vormend geweest voor de rest van zijn leven. “Materieel zijn de mensen er arm, maar geestelijk zijn ze rijk. Ik heb er opnieuw geleerd dat geloof en verstand, bidden en werken, christen zijn en deel uitmaken van de samenleving onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.”
Sinds 2003 leidt hij, zoals hij het zelf noemt, een losvliegend bestaan. Dat omvat spreekbeurten in kerken en conferenties, muziek- en tekstprogramma’s met Peter en Carin van Essen en met Elise Mannah, het schrijven van boeken en maken van kunstwerken. Een bijzonder kunstproject is zijn Canvas Kapel, waarover ook een boek is verschenen.

Visioen
In 2006 kreeg zijn leven een bijzondere wending toen hij door medische missers bij een routineoperatie in coma raakte. “Na de 50e dag kreeg ik ’s nachts een visioen. Ik maakte een hevige geestelijke strijd door. Er waren twee verpleegkundigen bij mijn bed. De één kon het niet meer volhouden, maar de ander bleef en zei: Het gaat om de eer van Jezus. Er kwamen vier engelen met een bronzen pantser bij de uiteinden van mijn bed staan en vanuit het midden zei een stem: ‘Jouw geest is veilig bij God.’ Ik dacht dat ik ging sterven, maar de volgende dag ontwaakte ik uit mijn coma.”
Het herstel ging heel langzaam en nog steeds moet Otto gedoseerd omgaan met zijn energie. Die twee zinnen ‘Het gaat om de eer van Jezus’ en ‘Jouw geest is veilig bij God’ zijn bepalend geworden voor zijn leven en werk en zullen ook bij zijn toespraak op de Toogdag een rol spelen.

Zekerheid bij God
“Onzekerheid is een actueel thema, maar het is niet nieuw. De mens is verbannen uit het paradijs. We leven als vreemdelingen op aarde en als christenen zijn we nog eens dubbel vreemdelingen, omdat wij in onze onzekerheid de zekerheid van de Here Jezus gevonden hebben. Het gaat om de persoonlijke relatie met Hem. Wij worden gedragen door de Here. Wij mogen ons laten vallen in Zijn hand. Ons lichaam vergaat. Toen ik daar in het ziekenhuis lag, was ik verlamd. Ik kon niets meer. Ik kon mijn Bijbel niet meer vasthouden, had geen energie meer om te bidden. Zelfs de mooie muziek van Bach was te vermoeiend voor me. Waar lig je dan? In de armen van God. Dat is onze zekerheid.”


Theo Niemeijer:
“Wijzen op de zekerheid die de Here Jezus en het woord van God bieden”


“Er is zo veel onzekerheid in de wereld. Niet alleen over financiële zaken. Mensen zijn onzeker over hun werk, hun sociale positie, hun huwelijk en het leven. Als christenen hebben wij de Here Jezus als een anker in deze onzekere wereld.”

Ds. Theo Niemeijer is de geestelijke vader van het thema van de Toogdag op zaterdag 29 september in de Americahal in Apeldoorn. Theo zal ’s ochtends spreken over het thema ‘Zekerheid in een onzekere wereld’. Hij heeft zijn wortels in de Vergadering van Gelovigen, waar, zoals hij zegt, een solide fundament is gelegd voor zijn geloofszekerheid. Hij is een aantal jaren jongerenwerker geweest in De Hoeksche Waard. Dertien jaar diende hij de Vergadering van Gelovigen in Maarssen, vier jaar lang was hij directeur van Het Zoeklicht en ook vier jaar was hij voorganger van een evangelische gemeente in Mijdrecht. Inmiddels is hij al weer 13 jaar als predikant verbonden aan de Vrije Baptistengemeente in Enschede.

Vragen blijven binnenstromen
Voor de Zoeklichtlezers is Theo vooral bekend via de vaste rubriek waarin hij vragen van lezers beantwoordt en als spreker op studiedagen en conferenties. De vragen voor zijn rubriek blijven binnenstromen. “Ze zijn heel verschillend van aard”, zegt Theo. “Er zijn vragen over ethische zaken zoals crematie, echtscheiding en hertrouwen en er zijn exegetische vragen van mensen die uitleg vragen over een Bijbelgedeelte dat ze niet begrijpen.” Als hij ze niet meteen vanuit zijn parate kennis kan beantwoorden, raadpleegt hij Bijbelcommentaren en naslagwerken om een antwoord te vinden.
“Soms worstelen christenen met zaken als hoever kun je gaan met je kinderwens, met reanimeren of euthanasie. In de Bijbel wordt niet gesproken over reanimeren en euthanasie. Hoewel je dan dus geen pasklaar antwoord kunt vinden, geeft de Bijbel ons wel een gevoelswaarde en uit de samenhang van wat de Bijbel ons zegt, kunnen we dan conclusies trekken.”

Rol van Europa in eindtijd
Veel vragen waar mensen tegenwoordig mee worstelen gaan over de grote onzekerheid die de financiële crisis in Europa met zich meebrengt. “Het zal straks op de Toogdag interessant zijn om te kijken welke rol Europa met al zijn onzekerheid speelt in de eindtijd. De naam Europa komt uit de Griekse mythologie. Europa was de dochter van de koning van Sidon. De steden Sidon en Tyrus bouwden met handel grote rijkdom op, die geheel verloren ging. Ook Europa heeft zich verrijkt met handel over de hele wereld. Het kan zijn dat ook die rijkdom voorbijgaat. Er is grote onzekerheid. Emoties spelen een grote rol. Kijk maar naar de reclame. We kopen geen auto meer, maar we kopen vooral emotie. Ik maak me ook bezorgd om de hype van de sociale media waardoor veel mensen zich laten meevoeren. De nuchterheid is weg.”

Terughoudendheid
Maar ook Het Zoeklicht maakt gebruik van sociale media zoals Twitter. Kan dat dan wel? “Als dat is om het evangelie door te geven, is dat prima. Maar we moeten er verstandig mee omgaan. Christenen past terughoudendheid, ook in financiële zaken zoals beleggen. We moeten leren op een financieel verantwoorde manier te leven. Dus niet altijd maar kijken naar wat een ander heeft, maar met een zekere soberheid weer leren tevreden te zijn met wat we hebben. En, laat je niet afleiden door wat er allemaal gezegd wordt via allerlei media. Laat de Bijbel de Bijbel uitleggen. Johannes de Heer zei vroeger al: lees wat er staat, geloof wat er staat, dan heb je wat er staat. Op de Toogdag mogen wij wijzen op de zekerheid die de Here Jezus en het woord van God ons bieden. Die zekerheid geeft ons houvast om staande te blijven in een wereld waarin geen zekerheid meer is.”

Wim Pols