Teruggeroepen voor een nieuwe update!

Paul Prijt • 91 - 2015 • Uitgave: 23
Opnieuw nuttig in Gods Koninkrijk

‘Hij was u destijds niet van nut; nu kan hij echter niet alleen mij, maar ook u goede diensten bewijzen’ (Filemon :11)

U kent dat vast wel, op uw telefoon of computer krijgt u een berichtje dat u zo snel mogelijk de nieuwste software moet installeren, anders werkt het een en ander niet meer of ernstig vertraagd. Regelmatig wordt ons gevraagd mee te gaan met de nieuwste ontwikkelingen.

Onlangs hoorden we in het nieuws van een nieuwe vorm van updaten. Miljoenen auto’s van Volkswagen worden naar de garage teruggeroepen om een update te krijgen omdat de auto’s uitgerust waren met misleidende ‘sjoemelsoftware’. Die moesten de milieucontroleurs voor het lapje houden, waardoor de auto’s zich letterlijk schoner voordeden dan ze in werkelijkheid waren. De pers besteedde er veel aandacht aan en er verschenen paginagrote advertenties waarin de fabrikant het boetekleed aantrok met de opmerking dat het ‘schaamrood’ de nieuwe autokleur werd.
Natuurlijk weten we dat de Bijbel ons oproept een zuivere maat te hanteren, maar we weten ook dat ‘je beter voordoen dan je bent’ tot een van de vele menselijke zwakheden behoort, waarbij we allemaal ook in onze eigen spiegel zouden mogen kijken naar de splinter in ons eigen oog.

Afgeknapt op elkaar…
Dat er niet alleen sprake is van updates bij computers en auto’s, kunnen we lezen in een van de kleinste boeken uit de Bijbel: Filemon. Het centrale thema in dit briefje gaat over een persoonlijke vernieuwing die iemand heeft doorgemaakt en waar anderen blijkbaar erg aan moeten wennen. Paulus schrijft aan een zekere Filemon vanuit gevangenschap, waarschijnlijk in Efeze, over een persoonlijke kwestie. Paulus is namelijk in Efeze in contact gekomen met een vroegere slaaf Onesimus, laten we zeggen personeelslid, van de zakenman Filemon in Kolosse. Paulus kende deze Filemon van zijn zendingsreizen en hij was naast zijn dagelijkse werkzaamheden ook gemeenteleider van de huisgemeente in Kolosse.
Het meeste van deze geschiedenis weten we eigenlijk niet. Maar de Bijbel laat ons de belangrijkste zaken wel zien: er was blijkbaar iets behoorlijk misgegaan in de relatie tussen Filemon en Onesimus. De werk- en persoonlijke relatie was zo verstoord dat Onesimus op een dag met een harde knal de deur van het bedrijf achter zich dichttrok en wegvluchtte. Misschien wel omdat ze verschillend stonden in het navolgen van Jezus. Hoe het ook zij: uiteindelijk had Onesimus het hazenpad gekozen en had misschien ook nog wat geld meegenomen of anderszins zijn werkgever benadeeld. Misschien heeft Filemon menselijk gedacht: ‘blij dat ik eindelijk van die moeilijke jongen af ben.’ Verstoorde verhoudingen: dat kan zomaar gebeuren, ook in de gemeente door wat voor oorzaken ook, waarbij mensen afhaken. ‘Afknappen’ op elkaar heet dat dan.

Begin van een nieuwe update
Maar daarmee eindigt de geschiedenis niet, soms kan het vreemd lopen in het leven. Zo ontmoette Paulus in de gevangenis deze Onesimus. “Jij bent toch die weggelopen slaaf waarvan ik gehoord heb dat het allemaal niet zo lekker liep?” Er zijn vast veel gesprekken geweest. Paulus heeft geluisterd, gesproken, de liefde en genade van Christus gedeeld en voor deze man gebeden, ze hebben eerlijk gesproken en Onesimus werd een geestelijke zoon van de apostel, belangrijker: een kind van de Heere God! Navolger van Jezus. Hij werd op de een of andere manier dienstbaar en nuttig voor Paulus en wat moet Paulus in dubbel opzicht dankbaar geweest zijn voor deze broeder.
Het kan vreemd lopen in het leven en zullen we daar dan maar de soms verborgen hand van de Heer achter zien? Wat zou het mooi zijn, moet Paulus gedacht hebben, als deze man weer in contact komt met zijn vroegere werkgever! Wat zou het mooi zijn als hij zijn werk weer mocht doen en nu op een totaal nieuwe manier nuttig kon zijn voor de gemeente waarvan Filemon de gemeenteleider was. Het zou de vreugde die er in die gemeente blijkbaar was alleen nog maar vergroten! Maar er zaten nog wel wat problemen. De relatie tussen beide mensen was nog niet bevrijd van sjoemelsoftware of akelige virussen. Paulus realiseerde zich dat en zocht de bemiddeling, wij zouden zeggen: hij probeerde als mediator op te treden.

Behandel deze weggelopen man als broeder
Dus schreef Paulus deze brief naar zijn goede vriend Filemon, een aanbevelingsbrief en deed hij beroep op diens geloof in de Here Jezus om van daaruit het ook weer goed te maken met deze weggelopen slaaf. Een verzoek vanuit de liefde van Christus. Voor Filemon moet dit verzoek niet makkelijk geweest zijn, denk ik. Ook bij hem moest er wat veranderen. Ook hij moest leren open te staan voor het veranderende werk van de Heilige Geest in mensenlevens!
Paulus is eerlijk: vroeger was Onesimus misschien onbruikbaar voor je, ik weet het, hij heeft het me zelf verteld. Onesimus was niet de gemakkelijkste. Maar door de liefde van God en de genade van de Here Jezus Christus is er iets veranderd bij hem en nu is hij een zeer bruikbaar instrument in Gods hand. Paulus smeekt als het ware: Filemon houd je harde oordeel in, doe niet naar wat je menselijker wijze zou doen, maar behandel deze weggelopen slaaf als een medebroeder!! Hij zal je tot nut zijn als je werknemer, maar ook als je medebroeder in je gemeente. Mooi dat de naam van Onesimus ‘nuttig’ betekent.

Opnieuw bruikbaar voor de Heer
Bruikbaar voor de Heer, ik hoop en bid dat we dat allemaal (weer) mogen zijn. Ook op de plaats waar God je geroepen heeft en met de talenten die je ontvangen hebt. Nuttig in Zijn dienst, bruikbare instrumenten in Zijn handen. Dat we elkaar mogen aannemen en accepteren als broeders en zusters, ondanks de verschillen die er tussen mensen zijn. Misschien dat ook het wonder mag gebeuren dat mensen die net als Onesimus op de een of andere manier in hun leven op de vlucht zijn geraakt, misschien wel voor mij of u weer terug mogen komen en we samen dat grote gezin van de Heer mogen gaan vormen. Daarvoor hebben we allemaal regelmatig een geestelijke update nodig, teruggeroepen naar de Heer om telkens door Zijn Geest vernieuwd te worden in denken en doen!

Paul Prijt