Terugblik op de evangelisatie-actie

Peter de Haan • 93 - 2017 • Uitgave: 2
Vol dankbaarheid kijken we terug op de verspreiding van het evangelisatienummer van Het Zoeklicht. Met uw hulp zijn er vorige maand bijna 150.000 exemplaren verspreid in Nederland en België. Ons gebed is dat mensen de Here door het lezen van dit blad (opnieuw) leren kennen.

Op de achterkant van dit blad hadden we ruimte opengelaten om zelf een kerst- en nieuwjaarswens op te schrijven. Door er een afzender op te zetten weet de ontvanger dan ook met wie hij of zij in gesprek kan over het geloof in de Here Jezus als persoonlijk Redder. We hopen dat u hierdoor iets hebt kunnen delen.
We kennen de gelijkenis van de zaaier. Niet al het zaad komt in vruchtbare bodem. Zo kregen we van een persoon te horen dat er van de 15 evangelisatienummers weer 7 zijn terugbezorgd. Zoeklicht-directeur Frits Boekhoff reageert: “Dat laat dus ook iets zien van onze samenleving. Deze mensen leggen het blad dus niet uit desinteresse meteen bij het oud papier, maar hebben kennelijk zo’n anti-houding dat ze de moeite nemen om het terug te bezorgen. Het christelijk geloof raakt in ieder geval een snaar.”

Wanhopig en zoekend
Een aantal kerken, soms ook met elkaar samenwerkend, en christelijke organisaties vroegen ons om een groot aantal evangelisatienummers. Op deze manier is Het Zoeklicht op grote schaal verspreid in Hilversum, Apeldoorn, Hamont (België), Nieuw-Lekkerland, Aalten en Haulerwijk. Boekhoff: “We hadden van tevoren niet bedacht dat er zulke grote aanvragen zouden komen. Omdat wij hechten aan het vermelden van een afzender, hebben we ze aangeboden om op de lege ruimte op de achterzijde een door hen opgestelde tekst met contactinformatie te drukken.”
Begin december werd hij al gebeld door iemand van een van de kerken met bemoedigend nieuws. “Vanmorgen liep er een man de kerk binnen. Hij was wanhopig en zoekend. Hij kreeg gisteren jullie kerstnummer in de bus en heeft het hele nummer uitgeplozen. Nu wil hij meer weten van God. En morgen komt hij naar de dienst.”

Veel enthousiaste reacties
Door deze actie kon je Het Zoeklicht ook op onverwachte plekken tegenkomen. Dit overkwam ook onze hoofdredacteur Martin Penning. Vlak voor de Kerst nog even naar de (Marokkaanse) kapper. Wat pakt iemand daar tussen de blaadjes vandaan…? Jawel, het evangelisatienummer.
Telefonisch hebben we veel enthousiaste reacties gekregen op de toegankelijkheid van de artikelen, de variatie in onderwerpen en vorm en ook de vormgeving van het blad zelf. Het was dan ook jammer dat we al in de tweede week van december door alle exemplaren heen waren. De eerste bestelling voor het komende decembernummer staat al genoteerd. “We willen zeker weer een evangelisatienummer gaan maken,” zegt de directeur toe. “Wanneer je weet dat de tijd kort is, is de urgentie om het reddende Evangelie te verspreiden zeer hoog. Het leven uit verwachting moet ons aanzetten tot actie, we kunnen ons niet veroorloven om zogezegd onze lamp onder de korenmaat te houden. Maar we weten ook dat dit Licht niet door iedereen gezien wil worden.”

Peter de Haan