Terug naar de eerste gemeente

Arjan Baan • 97 - 2021 • Uitgave: 3
‘Er is niets zo onmogelijk als Bijbels gemeente-zijn, want daar is geen plaats voor vlees, en eigen inbreng – onafhankelijk van God’. Deze uitspraak van een overleden Bijbelleraar kwam weer bij mij naar boven toen ik het boek ’Terug naar de eerste gemeente’ las. Dit boek laat zien hoe belangrijk het is om in alles aspecten van het gemeente-zijn de heerschappij van Jezus Christus te erkennen.

De inhoud bevat een bemoediging en aansporing om gemeentesamenkomsten in te richten naar Gods principes. Zestig Bijbelse principes worden behandeld en laten zien hoe eenvoudig en mooi God het samenkomen als gelovigen heeft bedoeld. De eerste 35 principes komen uit het boek Handelingen en daarna volgen 25 principes vanuit de vervolgde kerk in China, Noord-Korea en Iran. Vooral de principes en levenslessen die vervolgde christenen geleerd hebben, wijzen ons westerlingen de weg in een tijd waarin de kerken het steeds moeilijker krijgen.

Vijf redenen
Misschien denk je: “Er zijn al zoveel boeken… waarom moet ik nu juist dit boek lezen?” Ik wil graag vijf redenen noemen:

a. Gemeente-zijn is meer dan alleen een preek beluisteren en samen liederen zingen. Het gaat erom dat we samenkomen rondom de Persoon van Jezus Christus. De vraag is of we Hem nog in onze diensten centraal stellen? Aanbidden we Hem met elkaar én bouwen wij elkaar op in het geloof? De huidige coronamaatregelen tonen het gebrek en de nood van veel gemeenten. De livestreams voorzien in een behoefte, maar kunnen nooit de onderlinge gemeenschap/fellowship vervangen. ’Terug naar de eerste gemeente’ spoort ons aan om in eenvoud en in kleine groepen samen te komen – juist in deze moeilijke tijd waarin wij leven.

b. In de tweede plaats zien we dat mensen moe zijn geworden van de hoeveelheid activiteiten in de gemeente. Het probleem is dat er zo weinig kennis is over de Bijbelse principes van gemeente-zijn en samenkomen. Dit boek kan helderheid geven omtrent de noodzakelijke principes of het ontbreken van het Bijbelse kader van onze gemeenten.

c. De laatste tijd zien we dat onze vrijheid steeds meer ingeperkt wordt. Velen beseffen niet dat Nederland is geboren in een tijd van vervolging en verdrukking door Spaanse overheersing. Het lijkt erop dat we een tijd tegemoet gaan dat we als christenen ook steeds meer tegenstand kunnen verwachten. De overheid is niet meer zo tolerant voor de kerken. Dit boek kan ons helpen om – onder de radar – in kleinere groepen verder te gaan. De getuigenissen uit de vervolgde kerk kunnen ons daarbij helpen.

d. De laatste jaren krijgen we in toenemende mate berichten binnen van christenen die hun kerk ontvluchten vanwege dwaling of lauwheid. Ze hebben niet langer de vrijmoedigheid om hun gaven in te zetten voor hun gemeente. Dit boek kan de ‘bedroefden vanwege de samenkomst’ helpen om weer eenvoudig in de huiskamer met enkelingen te starten en te bidden om Gods leiding.

e. God verlangt niet slechts naar ‘bekeerlingen’, maar naar mensen die Jezus daadwerkelijk willen volgen. Het gaat tenslotte om discipelschap. De principes in dit boek zijn eigenlijk ook principes voor het leven als discipel en het maken van discipelen (vermenigvuldiging).

De reden van samenkomen
De wereld verkeerd in deze coronacrisis in onrust, verwarring en is vol angst. Maar God heeft altijd een plan dat vol is van hoop en liefde. Christus biedt ons een vrede die alle verstand te boven gaat. Hij bereidt Zijn Lichaam voor in deze laatste dagen. Jezus Christus komt spoedig terug voor een verenigde kerk. Een heilige kerk. Een gemeente zonder compromissen. Een gemeente die vol is van onderlinge liefde en liefde voor de verloren wereld. Laat het zo zijn dat de inhoud van dit boek ons passie zal geven om zo’n eenvoudige, toegewijde en gepassioneerde gemeente te zijn.

Het initiatief voor dit boek lag bij Greg Gordon van Sermonindex.net (USA). Hij schreef een deel en hij maakte gebruik van levenslessen vanuit vervolgde kerk. In het voorwoord maakt hij zijn verlangen duidelijk: “Laat alle gelovigen naar wekelijkse samenkomsten gaan waar Jezus Christus het Hoofd is, het centrum is en de reden van samenkomen is.”

Arjan Baan
directeur Stichting Heart Cry