Tempel

Peter de Haan • 89 - 2013 • Uitgave: 12
Het woord tempel komt u in dit Zoeklicht een aantal keer tegen. Natuurlijk in de serie van Henk Schouten over het weerzien in Jeruzalem, waar hij het heeft over de tempel van Salomo en die van Ezra/Herodes. De laatste tempel was zo van zijn heiligheid ontdaan, dat dit geen plaats kon zijn waar de Here God woonde. Hij legt hier al de vergelijking met het lichaam als tempel van de Heilige Geest. Bert Reinds schrijft hierover nog wat meer. Bij ons lichaam als tempel denken we snel aan piercings, tatoeages en roken, maar ook een gezonde levensstijl hoort hierbij.
Eigenlijk gaat het om alles wat de heiligheid van deze tempel kan verontreinigen. Daarmee komen we op het vlak van onze moraal. Hoeveel zaken worden niet gewoon gevonden, ook door christenen, waar in Gods Woord heel duidelijk anders over wordt gesproken? Dan gaat het om de culturele en seksuele moraal, maar ook mogelijkheden die de voortschrijdende techniek steeds meer biedt.
Het wordt steeds lastiger om een christelijk geluid te laten horen in politiek en maatschappij, als kerk, als gelovige. Maar daarom moeten we het nog niet laten. Deze wereld en de mensen om u heen heeft Hem hard nodig.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht