Techniek, brug naar de eindtijd

Harry Honigh • 96 - 2020 • Uitgave: 10
De vervulling van sommige Bijbelse profetieën over de eindtijd leek gedurende vele eeuwen onmogelijk. Maar technologische ontwikkelingen van de laatste decennia hebben daar snel verandering in gebracht. Techniek zou je kunnen beschouwen als de rode loper voor de antichrist.

Een wereldleider

Eeuwenlang hebben christenen zich bij het lezen van Openbaring 13 en 17 afgevraagd hoe het mogelijk is: een wereldleider die drieënhalf jaar over de hele wereld regeert (Openbaring 13:3, 7), die door de hele wereld aanbeden wordt (Openbaring 13:8, 12) en die de hele wereld zal doen sidderen (Openbaring 13:3-4 en 17:8).

’En de hele aarde ging het beest met verwondering achterna. En allen die op de aarde wonen, zullen het aanbidden, althans van wie de namen niet zijn geschreven in het boek des levens van het Lam Dat geslacht is, van de grondlegging van de wereld af’ (Openbaring 13:3b, 8).

Velen hielden bovenstaande woorden dan ook voor symbolische taal. Maar de technische ontwikkelingen van de afgelopen eeuw hebben deze dingen snel dichterbij gebracht. Vooral de techniek van digitalisering en internet heeft de wereld voorgoed veranderd. Voor het eerst in de geschiedenis kunnen we spraak, muziek, geschreven teksten, foto's, bewegende beelden, enz. in een fractie van een seconde de hele wereld over sturen. Dat heeft zeker positieve kanten, maar profetisch gezien vooral schaduwzijden.

Het World Wide Web
Het zijn namelijk niet alleen onze leuke vakantiefoto's die we via internet met elkaar delen. Intussen wordt werkelijk álles aangesloten op internet, op het World Wide Web: de financiële sector, medische zorg, voedselvoorziening, energievoorziening, (vlieg)verkeer en transport, militaire apparatuur, beveiligingscamera’s, enz. Ook al onze persoonlijke gegevens, zoals irisscan, gezichtskenmerken, stem, vingerafdrukken, handtekening, gezondheidstoestand, mail-, surf- en telefoonverkeer staan op het internet. Nog afgezien van het feit dat onze gegevens op internet absoluut niet veilig zijn, is het de vraag wat men ermee wil gaan doen. Wat zijn de plannen?

Globalisering
Internet is een perfecte kruiwagen voor een ander belangrijk kenmerk van de eindtijd, de globalisering. Dit is de bijna religieuze drang om alles en iedereen samen te smelten tot één wereldeconomie, één wereldleider en één wereldreligie. Dankzij de techniek van het World Wide Web is dat makkelijker geworden dan ooit. Deze ontwikkeling is precies wat het profetische Woord voorzegd. De kleur waarmee een groot deel van de profetieën is ingekleurd is die van de globalisering. We geven enkele voorbeelden.

Digitaal geld
Het moment dat we alleen nog elektronisch kunnen betalen, komt snel dichterbij. Met behulp van dit digitale geld kan het beest de wereld straks zijn wil opleggen:

’En het maakt dat men aan allen, kleinen en groten, rijken en armen, vrijen en slaven een merkteken geeft op hun rechterhand of op hun voorhoofd, en het maakt dat niemand kan kopen of verkopen, behalve hij die dat merkteken heeft, of de naam van het beest of het getal van zijn naam’ (Openbaring 13: 16-17).

Hij zal alle mensen die hem in de weg staan, uitsluiten van financieel verkeer. Het genoemde teken op de hand en op het voorhoofd zou een geïmplanteerde of geïnjecteerde chip kunnen zijn of een biometrische tattoo of iets dergelijks. Maar welke techniek hij ook zal gebruiken, het is niet zozeer de techniek die we moeten vrezen, maar de aanbidding van het beest en zijn beeld.

De hele wereld zal hen zien
In de eindtijd zullen er in Jeruzalem twee getuigen optreden die een speciale volmacht van de Heer hebben (Openbaring 11:1-14). Na drieënhalf jaar zal het beest oorlog tegen hen voeren en hen doden. Hun lijken zullen in Jeruzalem op straat liggen en dan staat er heel treffend:

’En de mensen uit de volken, stammen, talen en naties zullen hun dode lichamen drieënhalve dag zien, en zullen niet toelaten dat hun dode lichamen in het graf gelegd worden. En zij die op de aarde wonen, zullen zich over hen verblijden, en zullen feest gaan vieren en elkaar geschenken sturen, omdat deze twee profeten hen die op de aarde wonen, zo gekweld hadden’ (Openbaring 11:9-10).

Niet alleen Jeruzalem, maar de hele wereld is getuige van dit gebeuren. Sinds wij de beschikking hebben over camera's, beeldschermen en duizenden satellieten die op elke vierkante meter van onze planeet kunnen inzoomen, is dit geen probleem meer.

Babylon
Ook bij de beschrijving van hoer Babylon (Openbaring 17 en 18), een afgodische macht die met het genoemde beest samenwerkt, zien we diezelfde kleur van het globalisme: de hele wereld leeft met haar mee, profiteert van haar rijkdom, bedrijft afgoderij met haar, drijft handel met haar en rouwt om haar. Ook de snelheid waarmee Babylon verwoest zal worden (Openbaring 18:16), hoeft ons na de financiële crisis van 2008 niet meer te verbazen.

Een technische vloedgolf
Nieuwe technieken en internettoepassingen schieten als paddenstoelen uit de grond: blockchain, dark web, 5G, crowd control, Deep fake, killer robots, cyborgs, androids, hologrammen, kunstmatige intelligentie, virtual reality, elektromagnetische wapens, biometrische tattoos en camera’s. Een kleine zoektocht op internet laat zien dat machines ons leven steeds verder binnendringen, dat de mens steeds minder mens wordt en steeds meer machine1. De mens moet wereldwijd2, zo zegt men, onder andere door middel van vaccinatie, voorzien worden van minuscule sensoren, nano-machines en opslagmedia die hem dag en nacht verbinden met internet.

Een nieuwe mens?
Mens en machine zullen steeds verder samensmelten. Hij heeft een nummer, hij is een ‘ding’ dat van buitenaf gecontroleerd en bestuurd moet gaan worden. Deze nieuwe mens kent geen privacy meer. En dat alles is, zegt men, ‘voor ons gemak en onze veiligheid’. De mainstream media’s werken welwillend mee aan het logisch en aantrekkelijk maken van deze toekomstscenario’s. Slechts enkelingen waarschuwen voor deze ontmenselijking.3 Het begint er op te lijken dat termen als ‘de nieuwe wereldorde’, ‘het nieuwe normaal’ en ‘transformatie van de mens’ die we in de media regelmatig horen, geen onschuldige kreten meer zijn.

Het nieuwe normaal?
Het is geen toeval dat we onder de koopwaar van het toekomstige Babylon ‘lichamen en zielen van mensen’ (Openbaring 18:13) aantreffen. Dat is wat de mens vandaag de dag steeds meer wordt: koopwaar, handelswaar, een arbeidskracht, een consument, een getalletje in een van de honderden als voetbalvelden zo grote supercomputers op de wereld. En dat is precies waar de Bijbel voor waarschuwt:

’En doordat de wetteloosheid zal toenemen, zal de liefde van velen verkillen’ (Mattheüs 24:12).

Diverse maatregelen die zijn genomen tegen het coronavirus, waaronder de aangekondigde corona-app, lijken vooral stappen op weg naar de totale controle van Openbaring 13 en de afstandelijke, liefdeloze maatschappij van Mattheüs 24, zoals we die in China en Moskou kunnen zien ontstaan.

Zekerheid
Gelukkig is onze zekerheid niet afhankelijk van de toestand in de wereld. Er is in deze wereld maar één ding echt zeker en dat is Gods Woord, de Bijbel. Laten we daaraan vasthouden.
Al staat er een grote verdrukking voor de deur, de Heere zal niet toestaan dat deze wereld zichzelf vernietigt. Al zal Israël nog door een diep dal gaan, haar verzoening (Daniël 9:24) komt eraan. En als deze dingen dan al zo dichtbij zijn, hoeveel temeer onze verlossing, want de Here Jezus zal ieder die zijn hoop op Hem gericht heeft, bewaren voor de komende oordelen en wegnemen uit deze op hol geslagen wereld. En daar zien we naar uit.

Harry Honigh