Te veel eten, een legale zonde?

Bert Reinds • 89 - 2013 • Uitgave: 12
‘Hun einde is het verderf, hun god is de buik en hun eer is in hun schande; zij bedenken aardse dingen.’ (Filippenzen 3:19).

Onlangs was mijn vrouw aanwezig op een congres, georganiseerd door een beroepsvereniging van hart- en vaatverpleegkundigen. Tijdens dit congres stond diabetes-mellitus centraal.
Eén van de inleiders vertelde dat de meeste diabetes type 2 wordt veroorzaakt door ongezond eetgedrag. Mensen eten te veel, te zoet, te vet. Het zorgelijke is dat de mens de neiging heeft de oorzaak te verleggen naar een ik-kan-er-niets-aan-doen houding want het zit in de familie. Dat is, volgens de inleider, weglopen voor de verantwoordelijkheid zelf verstandig met het lichaam om te gaan. Door deze (denk) wijze wordt het probleem groter omdat het werkelijke probleem niet wordt aangepakt, namelijk de mens en zijn eetgedrag!
Wist u dat het aantal gevallen van diabetes schrikbarend toeneemt? En dat één van de oorzaken het gebruik van de elektrische fiets is. De gebruikers komen wel buiten, maar bewegen minder dan zonder hulpmotor.

Hoe is het met uw eetgedrag?
Drugs, alcohol, tatoeages, piercings, het zijn onderwerpen die regelmatig op de agenda van de gelovige staan. Discussies met jongeren, onderbouwd met verschillende Bijbelteksten weten de tegenstanders duidelijk te maken dat het lichaam een tempel is van de Heilige Geest, en dat ‘verminking’ daarvan niet past in Gods idee over het gebruikt van ons lichaam. Maar hoe zit dat dan met het verminken van het lichaam door overmatig en slecht eetgedrag?
Hoe tegenstrijdig de boodschap van de tempel wordt gebracht blijkt wel uit het verhaal van een collega:

‘Ik word gebeld door een vader die helemaal over zijn toeren is. Zijn dochter wil een piercing zetten en heeft dat die ochtend meegedeeld. “Maar meneer”, zo zegt de vader, “dat kan toch niet want het lichaam is een tempel van Heilige Geest?” De vader vraagt mij langs te mogen komen want hij heeft advies nodig om zijn dochter duidelijk te maken dat haar voorstel niet kan. Ik zei: “Dat is goed maar neem je dochter ook mee.”
Twee weken later staan vader en dochter bij mij op de stoep. Ik schrok bij het zien van beiden. Een heel timide meisje en een vader die zeker 25 kilo te zwaar was. Nadat ze beiden zijn gaan zitten, begint de vader gelijk zijn verhaal te vertellen; “Kijk, daar zit ze nou, zegt u nu zelf tegen haar dat het niet kan.” Ik dacht even na en vroeg toen aan de man of hij een ziekte heeft of iets waardoor hij zoveel overgewicht had. Het was wel een risico deze vraag te stellen, maar om het meisje bij het gesprek te houden moest ik het wel eerst hebben over de definitie van: Je lichaam is een tempel van de Heilige Geest. De vader: “Nee, hoor maar ik hou erg van lekker eten.” Toen zei ik: “Maar uw lichaam is toch ook een tempel van de Heilige Geest, net als dat van uw dochter. Ook voor u geldt toch dat u niet uw lichaam mag verminken of overbelasten?”
Terugkijkend vond ik het best spannend, ik had natuurlijk niet de intentie de gezagslijn te doorbreken, maar ik wilde juist de dochter gemotiveerd krijgen om naar haar verzoek een piercing te schieten en de spanning die het opleverde te kijken. Want als haar vader iets wil en onderbouwt met een punt dat hijzelf niet nakomt werkt dat niet. Gelukkig vatte hij het goed op, en zei: “U heeft gelijk, eigenlijk is het niet eerlijk.” En toen ik naar het meisje keek, zag opeens een ‘ander’ meisje. We hebben nog een uur een goed gesprek gehad.’

Afgoderij
Het bovengenoemde Bijbelgedeelte gaat over afgoderij. De buik was in die context een afgod geworden, te belangrijk! En deze tijd lijkt het niet veel anders. Je kunt niet ergens komen of er moet een buffet of een goede lunch zijn, of een after party met een hapje en een drankje. De buik moet gevuld worden.
Welke plek heeft eten in uw leven, hoe gezond eet u? We hebben een prachtig lichaam gekregen en hebben de verantwoordelijkheid dit tot eer van God te onderhouden omdat de Heilige Geest daarin huist.
Vraag u zelf eens af wat de functie van voedsel heeft in u leven. En mocht u ondertussen te veel gewicht hebben, ga dan meer bewegen, in plaats van dokters bezoeken, of het van pillen of diëten verwachten. Schuif je verantwoordelijkheid niet af op ‘slappe smoesjes’, kom in beweging, zodat de Heilige Geest in een gezond huis woont. Laat (te veel) eten toch geen legale zonde worden.

‘Weet u niet dat u Gods tempel bent en dat de Geest van God in u woont?’ (1 Korintiërs 3:16).

Bert Reinds