Subtiele ontwikkelingen geven satan meer macht

Harry Honigh • 95 - 2019 • Uitgave: 2
Op een dag werd ik twee keer geconfronteerd met een gebeurtenis die mij het gevoel gaven: “Oei, wat gaat het hard, wat is de eindtijd al dichtbij. Wat laat de wereld zich willoos sturen in de richting van de plannen van de satan.”

Als mensen spreken over de eindtijd, gaan het meestal over de bekende onderwerpen: Israël, oorlogen, aardbevingen, hongersnoden, totale controle, besmettelijke ziekten enz.
U mag al heel blij zijn, als deze onderwerpen in uw gemeente af en toe aan de orde komen. In veel kerken spreekt men nauwelijks over de eindtijd, de tijd die vooraf gaat aan de opname en de wederkomst van de Heere Jezus, laat staan over het vrederijk dat daarna zal aanbreken. Vooral thema’s als de grote verdrukking, de komst van de antichrist en Gods oordelen zijn natuurlijk niet de meest prettige onderwerpen voor een zondagmorgen. Soms voeren gemeenten een heel concreet beleid waarin deze dingen worden gemeden (positive only) om ‘nieuwkomers niet af te schrikken’.

De komende dictatuur
Op deze manier krijgen grote delen van de Bijbel te weinig aandacht, zoals het boek Openbaring en Mattheüs 24. Daarin zien we dat de wereld een gigantische, onafwendbare catastrofe wacht. Zo lezen we in Openbaring 13 over de komst van het beest: ‘En het beest werd macht gegeven om oorlog te voeren tegen de heiligen en om hen te overwinnen, en het werd macht gegeven over elke stam, taal en volk. En allen die op de aarde wonen, zullen het aanbidden, althans van wie de namen niet zijn geschreven in het boek des levens van het Lam Dat geslacht is, van de grondlegging van de wereld af. En het maakt dat men aan allen, kleinen en groten, rijken en armen, vrijen en slaven een merkteken geeft op hun rechterhand of op hun voorhoofd, en het maakt dat niemand kan kopen of verkopen, behalve hij die dat merkteken heeft, of de naam van het beest of het getal van zijn naam’ (Openbaring 13:7-8, 16-17).

Het beest is de grote troef van de satan, een ongekend wrede dictator die de hele wereld in zijn greep zal houden. De mens heeft God aan de kant gezet en zal het beest aanbidden. Als wij als christenen ons niet bewust zijn van de komende grote verdrukking, zien we ook niet hoe de satan de mensheid al vanaf de schepping hierop aan het voorbereiden is. Hoe wij en onze kinderen ‘geestelijk’ rijpgemaakt moeten worden voor de dictatuur die we in Openbaring 13 beschreven zien. Ik noem twee voorbeelden waarmee ik op één dag geconfronteerd werd:

1. De digitale wereld
Onlangs hoorde ik van een vrouw dat haar dochtertje in groep 7 steeds meer digitaal onderwijs krijgt. In haar groep waren echter twee kinderen die daar niet aan mee mochten doen; zij moesten de lessen op papier volgen. De reden was niet dat hun ouders principieel bezwaar hadden gemaakt, maar dat die twee kinderen gameverslaafd waren… Tien jaar en al gameverslaafd! En hoe verslaafd zijn al die andere kinderen en jongelui al (of binnenkort) die je overal ziet met alleen maar oog voor hun smartphone: op de fiets, in de klas, in de trein, in de auto, in gezelschap…?

Alles moet tegenwoordig digitaal: kopen en verkopen, contacten met verzekeringen, belastingdienst, school, werkgever, officiële instanties enz. Alles en iedereen moet aangesloten worden op het World Wide Web: ons energieverbruik (de ‘slimme meter’), openbare afvalbakken en riolering, parkeerplaatsen, auto’s, beveiligingscamera’s, wat er in onze koelkasten zit, zelfs onze tandenborstels. De moderne mens is via zijn mobieltje of tablet de hele dag verbonden met de digitale wereld. Op deze manier weet Big Brother precies waar we ons op elk moment bevinden, wat we kopen, wat we mooi vinden, of we wel gezond leven, waar we naar kijken en met wie we omgaan. Hij volgt onze telefoongesprekken, ons televisiegebruik, ons mailverkeer, onze contacten via de sociale media en ga zo maar door. Onder het mom van ‘ik heb niets te verbergen’ consumeren velen van ons braaf met deze ontwikkelingen mee, ook veel christenen. En de gegevens van al die miljoenen mensen zijn geld waard, veel geld. Men werkt intussen aan digitale winkeletalages die bestaan uit een groot scherm dat zich aanpast aan de voorkeuren van de persoon die erlangs loopt.

Nepnieuws
Omgekeerd is ook de informatie die wij binnenhalen, meestal via televisie en internet, zorgvuldig geselecteerd. Nieuwsbureaus zijn politiek gekleurd, dus ons nieuws ook. Op Europees niveau wordt uitgebreid gediscussieerd over de mogelijkheden om nepnieuws van internet te weren. Maar wie gaat straks bepalen wat nepnieuws is? De overheid? Het zijn juist de overheden en de bedrijven die steeds meer bepalen wat wij wel en niet moeten weten.1 Het NOS journaal is daar een prima voorbeeld van. Als we geen andere bronnen hebben dan de gangbare nieuwskanalen, worden we op z’n zachtst gezegd eenzijdig voorgelicht2. Dan liggen we aan het infuus van de staat en van het grote geld.
Het was lange tijd zo, dat zij die het grote geld hadden, bepaalden wat er moest gebeuren in de wereld. Intussen lijkt het steeds meer de kant op te gaan dat dit bepaald wordt door hen die in het bezit zijn van de meeste data (persoonsgegevens). Degene die de sleutel van het systeem (Google?) heeft, die alles van ons weet, bepaalt straks ook nog eens of wij toegelaten worden tot internet, tot de verzekering, tot de nieuwe baan, tot de school… tot het geldverkeer. En dan is een belangrijke voorwaarde voor de vervulling van Openbaring 13:16-17, waar christenen honderden jaren naar gezocht hebben, realiteit geworden.

Laten wij ons willoos in deze richting meeslepen? Willen we dat onze kinderen zich daaraan kritiekloos overleveren? Of voeden we hen op als kritische mensen die, voor zover ze de mogelijkheden hebben, verantwoorde keuzes maken. Onderzoek heeft uitgewezen dat het overgrote deel van de jongeren hun smartphone en/of tablet op een ongezonde manier gebruikt.3 Gaat het daarbij vooral over fysieke gezondheidsrisico’s, de geestelijke gevolgen zijn vele malen groter. Laten we onze kinderen slaven worden van het systeem of maken we hen bewust van de gevaren ervan?

2. Verheerlijken van de dood
Een andere gebeurtenis waardoor de eindtijd voor mij ineens heel dichtbij kwam was het volgende krantenberichtje: “Afgelopen week werden in de Amerikaanse staat Florida twee meisjes, van 11 en 12 jaar, gearresteerd. Met messen verstopt op school zouden ze van plan zijn geweest zeker één leerling te doden. De twee meisjes waren geïnspireerd door een horrorfilm. Ze zouden het bloed van hun slachtoffers willen drinken en daarna zelfmoord hebben willen plegen. De meisjes zouden graag naar de hel willen.”4

Is dit een incident, een ongelukje? Nee. Het is al lang duidelijk dat de moderne mens, die de Heere aan de kant heeft gezet, zichzelf overgeeft aan afgoderij en het occulte. Daarachter zit een doelgericht plan van de satan. De mensheid moet wennen aan gedrochten, draken andere monsterachtige wezens, zodat straks het al genoemde beest met de zeven koppen geen afschuw wekt, zodat de duivelse verschijningen van de sprinkhanen, de 200 miljoen ruiters, de onreine geesten en de onreine en weerzinwekkende vogels (Openbaring 9 en 18:2) aanvankelijk een spelletje lijken. Het zal hen misschien wel bekend voorkomen van de computerspelletjes die ze van hun ouders kregen.

Bewust worden
Op vele fronten zien we hoe de mens speelt met de dood, met angst en met gruwelen. Zoals deze toenemende gekte van Halloween die Nederland overspoelt. Het gaat allang niet meer om in pompoenen uitgehakte lampionnen. Nee, het gaat om walgelijk uitgedoste doodshoofden, monsterachtige koppen, vampiers, afgehakte ledematen, bloederige en zwaar verminkte lichamen. Een organisator vertelde enthousiast: “De trend? Hoe gekker hoe mooier, hoe meer bloed hoe beter…” Halloween is dan ook erg populair onder satanisten en heksen. In Avonturenpark Hellendoorn werden we uitgenodigd voor een attractie die ‘Devils Church’ heet: “Een satanische tempel met gruwelijke rituelen wacht op jou en jouw vrienden. Jullie zijn uitgenodigd om getuige te zijn van een ritueel offer om demonische entiteiten te voeden.” 4 Maar nee, 83 procent van de Nederlanders vindt Halloween geen feest van de duivel. Hoe blind kunnen we zijn?
Leren wij onze kinderen waar deze dingen toe leiden? Zijn we ons zelf wel bewust van het profetische woord en de gruwelen die daarin voorzegd worden? Naar de mate waarin we ons dat bewust zijn, zullen we ook een afkeer krijgen van de extreme spanning, griezelfilms, geweld, fantasy, horror, waarmee we vergiftigd worden, ook in veel kinderfilms.

We kunnen niet alles tegenhouden, maar we kunnen onze kinderen wel vertellen wat wij goed en fout vinden en wat Gods Woord daarvan zegt. En als ze daarbij ook horen wat er in de wereld staat te gebeuren, wat de Heere voorzegt in het profetische Woord, hebben ze het gereedschap om hun eigen keuzes te maken. En laten we hen, net als Job, bij de Heere brengen, opdat Hij hen beschermt en bewust maakt van deze dingen.

Harry Honigh



Voetnoten
1) Udo Ulfkotte, Gekochte Journalisten, mei 2016, Uitgeverij De Blauwe Tijger, Groningen.
2) Goede alternatieven voor het nieuws rondom Israël zijn bijvoorbeeld: https://beholdisrael.org en https://www.elsevierweekblad.nl en http://franklinterhorst.nl/inhoud.html)
3) Puber gebruikt media op ongezonde manier, Reformatorisch Dagblad 4 december 2018, pag. 4.
4) Satanisten hechten aan Halloween, Reformatorisch Dagblad, 27 oktober 2018, p. 1.