Strijden

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 23
Wij hebben een zeer gevarieerd beeld van de strijd, die wij moeten strijden. Eén zegt: 'Wij moeten strijden om in te gaan door de enge poort" - Lucas 13:24. En een ander zegt: 'Wij moeten de goede strijd des geloof s strijden" - 1 Tim. 6:12.

Voor velen is het gaan door de enge poort, hetzelfde als gered zijn, kind van God zijn, er zijn. Voor vele anderen is dit laatste geen vraag meer: wij dienen uit het geloof te strijden.

Strijden is niet hetzelfde als oorlog voeren, waarbij de één mogelijk kan winnen en de ander kan verliezen. Je moet zeker strijden, maar als je het doet zoals God het wil, dan is er van verliezen geen sprake. Want in de Here Jezus zijn wij meer dan overwinnaars (Romeinen 8:37).

STRIJD OM IN TE GAAN
Wij kunnen er lang en breed over schrijven, maar niemand behoeft nog te strijden om door de enge poort binnen te gaan. De Here Jezus heeft de enge poort genomen; Hij is in die poort gestorven, aan het ruwhouten Kruis. Dat staat onomstotelijk vast, daaraan behoeven wij niet te twijfelen. De Heiland heeft de weg gebaand tot God en Zijn Koninkrijk. En wie aan dat, wat Jezus heeft gedaan nog twijfelt, vertrouwt het Woord van God niet. En dit laatste is een grote zonde. Je honoreert het werk van de Zoon van God hier op aarde voor de volle 100% of je doet het met minder, maar dat betekent dat je op den duur geen enkel ding wat God zegt in de Bijbel vertrouwt. Aan alles gaat u twijfelen.

Vertrouwt u het Woord van God? Vertrouwt u wat dat Woord zegt over de Here Jezus? En wanneer u op deze twee vragen - nou twee, eigenlijk is in de tweede vraag de eerste besloten - volmondig ja kunt zeggen, bent u Gods kind en gaat u niet verloren, maar ziet God u in Zijn Zoon, de Here Jezus. Hij is de Eerste, vervolgens die van Hem zijn - lees 1 Corinthiërs 15:23, waar het gaat over de Opstanding van de Here Jezus.

En wanneer u op beide vragen als het ware zegt: Ik weet het niet! Of: Ik twijfel eraan, dan hebt u geen vreugde over uw redding omdat u niet weet dat dat zo is. U mag het weten, want God zegt het Zelf. U gelooft, u vertrouwt, dat de Bijbel het Woord van God is? Daarin zegt Hij:

"Alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven hebbe. Want God heeft Zijn Zoon niet in de wereld gezonden, opdat Hij de wereld zou veroordelen, maar opdat de wereld door Hem behouden zou worden." - Johannes 3: 16 en 17. Ga tot uw Heiland, tot deze Zoon van God! En neem Hem aan als uw persoonlijke Verlosser en Zaligmaker.

DE STRJD VAN HET GELOOF
Dat is het tweede wat wij in dit artikel overdenken. Het eerste is ons volste vertrouwen geven aan de Here Jezus, die alles heeft volbracht.

Wij vertrouwen daarop, wij geloven daarin. Dat is niet twijfelachtig, want God kan niet liegen. Het Woord van God zegt het en dat is waar:

"En hierom danken ook wij God onophoudelijk, dat gij, toen gij het gepredikte Woord Gods van ons hebt ontvangen, het hebt aangenomen niet als een woord van mensen, maar, wat het inderdaad is, als een Woord van God, dat ook werkzaam is in u, die gelooft." - 1 Thessalonicenzen 2:13.

Maar dat is niet het einde; dat is het begin. Het begin van onze geloofsstrijd. Dat is niet de strijd om te gaan geloven; maar dat is de strijd vanuit ons geloof om Hem in alles te behagen. Wij zijn er erg gauw mee klaar als wij zeggen en denken: wij kunnen dat niet. Want dan heeft de vijand van God zijn zin. Die heeft ons reeds verloren voor de eeuwigheid; nu probeert hij ons leven hier op aarde te verwoesten. En wanneer wij zo denken heeft hij zijn doel met al Gods kinderen bereikt. De eeuwigheid is voor hem een verloren zaak, die vijand wil dat wij onvruchtbaar zullen zijn. Dat is de strijd des geloofs! Wij moeten mensen meenemen naar God en op die wijze strijden voor zielen.

Als Paulus aan Timotheus schrijft:
"Strijd de goede strijd des geloofs." - 1 Timotheus 6:12 - is het de strijd die voortkomt vanuit ons geloof. Wanneer wij in de Here Jezus geloven, op Hem ons vertrouwen hebben gesteld, gaan wij in oorlog komen met alles wat niet van Hem is.
Geen gevecht, waarbij het kan vriezen of dooien, waarbij wij kunnen verliezen of overwinnen. Er is er Eén, die onze Overwinnaar is. Dat is de Here Jezus. Als u Hem kent, moet u de strijd strijden. Het is - naar het woord van Paulus - een goede strijd. De uitkomst staat van tevoren reeds vast. Het is een OVERWINNING! Een overwinning van de Here Jezus die u en mij wordt toegerekend.

Nog één opmerking wil ik maken: Het is een goede strijd, maar het is ook een grote strijd. De tegenstander is machtig. Hij is machtiger dan u bent. Maar u hebt - als u de Here Jezus kent - een nog veel machtiger Vriend en Bondgenoot dan uw vijand. Hij springt voor u in de bres. De Here Jezus voor u in de bres springen? Uw Heiland doet het alleen, Hij heeft het al gedaan.

"Hij is de Almachtige,
Hij is de Waarachtige.
Hij is alles in al,
Die was. Die is en komen zal."

Opwekking 155.

Gelooft u, vertrouwt u dit?

Nol Esmeijer