Strijd in ons denken

Arjan Baan • 94 - 2018 • Uitgave: 21
Wat een strijd woedt er in deze wereld. We horen dagelijks van grote spanningen, brandhaarden en (burger)oorlogen. Wanneer we beelden op tv zien van de jihad of afschuwelijke taferelen in Syrië, dan worden we er beroerd van. Maar wist je dat wij christenen in het Westen ook betrokken zijn in een heilige oorlog?

Geen jihad tegen vlees en bloed, maar wij hebben echter een strijd tegen een driekoppige vijand: de wereld, ons vlees en de satan. De geestelijke strijd, waarin boze geesten volop actief zijn, was voor Paulus een levende realiteit (Efeze 6:12). We willen eens dieper ingaan op de geestelijke strijd met satan en dan bijzonder in ons denken. In heel de Bijbel van Genesis tot Openbaring zien we een strijdtoneel. Sinds de zondeval is er een strijd tussen het rijk van het licht en de duisternis, tussen Christus en de antichrist, tussen de Geest van de Waarheid en de vader van de leugen. Johannes beschrijft de satan als de grootste leugenaar, een mensenmoordenaar en dief (Johannes 8:44, 10:10).

Beslissende nederlaag
Satan is erop uit om mensenlevens, huwelijken, gezinnen, gemeenten en relaties kapot te maken. Satan wordt daarom Diabolus genoemd, wat betekent: iemand die uiteenwerpt en verdeelt. Jezus noemt satan nu de ‘heerser van deze wereld’ (Johannes 12:31). De hele wereld bevindt zich in de machtssfeer van de satan (1 Johannes 5:19). Paulus omschrijft hem als de god van deze eeuw die het gedachteleven van de ongelovigen verblindt met allerlei leugens, zodat ze de heerlijkheid van Christus niet zullen zien (2 Korinthe 4:4). Het Evangelie – het goede nieuws – is dat de Heere Jezus kwam naar deze wereld om ons te verlossen van de werken van de duivel (1 Johannes 3:8). 2.000 jaar geleden was het D-Day (de dag van de grote beslissing). Toen riep Jezus uit aan het kruis: “Het is volbracht”. Op dat moment werd Satan een beslissende nederlaag toegebracht (Kolossenzen 2:15). V-Day (de dag van volkomen overwinning) is in aantocht. Satan zal aan het einde der tijden definitief verslagen worden en in de vuurpoel geworpen worden. Wij bevinden ons tussen D-Day (Golgotha) en V-Day (Oordeelsdag) en zijn vandaag betrokken in een heilige oorlog. Denk dus niet: “Ik ben christen, satan zal me niet te pakken krijgen”. De duivel zal er alles aan doen om christenen te verleiden, te verzoeken en te misleiden. Wees daarom gewaarschuwd!

De werkwijze van satan
Satan is een geschapen wezen, terwijl God de Schepper van hemel en aarde is. Je kunt daarom beiden nooit als gelijke beschouwen. Satan had een bijzondere positie in de hemel maar heeft zich in hoogmoed tegen God gekeerd (Jesaja 14:12-15). Hij is vervolgens met andere engelen uit de hemel geworpen. Als een georganiseerd netwerk van gevallen demonen zijn ze ook vandaag nog volop bezig, in en buiten de kerk. Ten diepste wil Satan niet dat we Gods genade en het evangelie verstaan en in christelijke vrijheid leven. Hij probeert altijd weer christenen te laten afwijken van de eenvoud die in Christus is (2 Korinthe 11:4). De Bijbel laat zien dat Satan grip wil krijgen op ons denken, daarom werpt hij allerlei leugens en misleidingen in ons hoofd. Daarom worden we opgeroepen om niet te luisteren naar dwaalgeesten en leringen van demonen (1 Timotheüs 4:1).

Satan kan geen gedachten lezen
Het is bevrijdend om te weten dat God alwetend is. De satan is echter niet alwetend en kan onze gedachten niet lezen, omdat hij niet de eigenschappen van God bezit. De tovenaars van Nebukadnezar konden bijvoorbeeld zijn droom niet vertellen, voordat ze die zouden uitleggen (Daniël 2). Wij christenen moeten wel beseffen dat de duivel leugens in ons hoofd kan planten. Als verleider, verzoeker en misleider is hij volop bezig. Hij zette David ertoe aan om tot een volkstelling over te gaan (1 Kronieken 21:1). Hij fluisterde Judas in om Jezus te verraden (Johannes 13:2). En Satan heeft Ananias misleid om te liegen tegen de Heilige Geest (Handelingen 5:3). Als we dus niet alert zijn, dan kan op de een of andere manier de tegenstander van God toegang krijgen in ons denken.
Gods tegenstander heeft 6.000 jaar ervaring in het observeren van mensen. Ook van jou persoonlijk. De duivel kan inschatten hoe je handelt in jouw dagelijks leven. Hij weet van jouw persoonlijke strijd met zonden.

Hij weet waar je zwakke plekken en valkuilen liggen. Satan zal er echt alles aan doen om juist op die terreinen jouw denken elke keer te bedriegen met zijn leugens. Hij kan jou bijvoorbeeld bestoken met leugens waardoor je in de strik komt van een negatief zelfbeeld. Wat is het gevolg? Minderwaardigheidsgevoelens en misschien wel zelfmoordgedachten. Hij kan vervolgens de strijd opvoeren en je doen wanhopen door je een verkeerd Godsbeeld in te fluisteren: ‘God is niet te vertrouwen’ en ‘God is er niet voor jou’. Satan maakt met zijn veelzijdige trucs doorlopend gebruik van ons denken om ons in zijn valstrikken te brengen. Zijn intelligentie om het denken te verblinden en Gods Waarheid te verbergen mag nooit onderschat worden! Hij kan zich immers veranderen in een engel van het licht (2 Korinthe 11:14). Onze tegenstander is geraffineerd en daarom moeten we waakzaam zijn.

Bolwerken
Een belangrijk tekstgedeelte in dit kader is: ‘De wapens van onze strijd zijn immers niet vleselijk, maar krachtig door God, tot afbraak van bolwerken. Want wij breken valse redeneringen af en elke hoogte die zich verheft tegen de kennis van God, en wij nemen elke gedachte gevangen om die te brengen tot de gehoorzaamheid aan Christus’ (2 Korinthe 10:4-5). Paulus waarschuwt in dit gedeelte de Korintiërs om niet te luisteren naar dwaalleraren die hem vals hadden beschuldigd. Zij zeiden: “Paulus is geen geroepen apostel, hij is onbetrouwbaar”. Deze dwaalleraren zetten de gelovigen dus op, tegen Paulus. Paulus laat zien dat door zulke valse beschuldigingen er zomaar verkeerde bolwerken in je denken kunnen ontstaan. Het is levensgevaarlijk om je gedachteleven te laten infiltreren met leugens van mensen, die zich laten leiden door de duivel. Deze leugens kunnen omhelsd worden en uiteindelijk (demonische) bolwerken worden, die je relatie met Christus in de weg gaan staan. Paulus wil door zijn prediking en door de kracht van de Heilige Geest het menselijke denken brengen tot de gehoorzaamheid aan Christus. Dat is: geloofsvertrouwen in Jezus Christus en het aanvaarden van Gods Waarheid.

Vul je met de Waarheid
Graag willen we deze bovenstaande waarheden praktisch maken. Wat doe je als je in een donkere kamer bent? Ga je dan de duisternis wegjagen? Nee, je doet het licht aan. Een christen is ook niet geroepen om de duisternis te verdrijven, maar om het licht aan te doen. Gods Woord verspreidt licht en daarom moet ik daarin dagelijks leven (Psalm 119:130)! We moeten al de leugens van satan blootleggen door Gods Waarheid te kennen en te gehoorzamen. Alleen de Waarheid kan en zal ons vrijmaken (Johannes 8:32). Bijbels bevrijdingspastoraat is dus: door middel van bijbels onderwijs (over geestelijke strijd) mensen helpen die worstelen met allerlei leugens van satan in hun denken. We mogen christenen praktisch leren om al hun gedachten – over het Godsbeeld, zelfbeeld en wereldbeeld – te toetsen aan het Woord. We mogen hen leren om iedere gedachte krijgsgevangen te maken door het naar Christus en de Waarheid te brengen (2 Korinthe 10:5).

Ervaar jij momenteel strijd in je denken? Mijn vraag is: kies je er (voortdurend) voor om jouw gedachten in het licht van Gods Waarheid te brengen? Lees Filippenzen 4:8 en stel jezelf de vraag: Wat zegt God in Zijn Woord over deze gedachten? Is datgene wat ik denk echt waar of zijn het leugens? Is het eerbaar? Rechtvaardig? Rein? Lieflijk? Welluidend? Bid om licht van Boven. Vraag God of Hij met Zijn Heilige Geest wil laten zien of er verkeerde bolwerken in je denken zijn genesteld. Bolwerken van wellust, angst, twijfel, verslaving, identiteit, afwijzing, schuldgevoelens, enz. Ga er op een bijbelse manier mee aan de slag. Bedenk welke leugens er aan deze bolwerken ten grondslag liggen. Zet de Bijbelse waarheid er tegenover en verwerp dan ook deze leugens. Dank Christus voor de overwinning die Hij heeft behaald aan het kruis. Hij heeft ook over deze bolwerken en leugens getriomfeerd. Als je het bloed van Jezus hoogacht en bereid bent om radicaal voor Hem te leven en de bolwerken in het licht van Gods Waarheid te brengen, dan zullen de leugens van satan ontmaskerd worden in je leven (Openbaring 12:11).

Schatrijk in Christus
Jij kunt als christen in overwinning over de boze leven (1 Johannes 2:14b). Verlang jij daar ook naar? Dan moet je wel weten dat je aan de goede kant staat. Ben jij een wedergeboren soldaat van Christus? Dan alleen kun je strijden. Bid God of je als gelovige je geestelijke positie in Christus steeds meer mag gaan begrijpen. In Christus ben je als gelovige immers schatrijk! Christus heeft een wonderwerk gedaan op Golgotha, en je mag als gelovige daarin delen (1 Johannes 3:8). Je bent zelfs met Christus mee gezet in de hemel (Efeze 2:6) en daardoor heb je in Christus autoriteit over Gods tegenstander (Lukas 10:19). Als de duivel aanklopt, dan kun je hem dus – in Jezus’ Naam en op grond van Zijn bloed – wegsturen. Vergeet tenslotte niet om ook dagelijks je wapenrusting aan te trekken (Efeze 6). Onderwerp je wil aan God én biedt weerstand (Jakobus 4:7). Als je deze lessen ter harte neemt, dan zal de overwinnende Christus in jou en door jou zeker zegevieren en vrijheid brengen.

Arjan Baan