Stresstest

ds. Paul J. Prijt • 88 - 2012 • Uitgave: 23
Op zoek naar de burcht
In deze dagen horen we regelmatig dat de banken aan de stresstest moeten voldoen om op korte en lange termijn hun opdracht en taak te kunnen blijven uitvoeren. De banken worden dan op allerlei punten doorgelicht, met name op het punt of de reserves voldoen. Ook in je bedrijf of in je persoonlijke leven kunnen er momenten zijn dat je het gevoel hebt dat je een soort stresstest ondergaat.
Enige tijd geleden maakten we een situatie mee die daar veel van weg had. Weliswaar niet met al te dramatische gevolgen maar toch. Mijn vrouw en ik bezochten in het zuiden van Frankrijk een oud kasteeltje, beter gezegd: de ietwat vervallen burcht die er nog van over was, maar met dezelfde naam als ons bedrijf: De Donjon. We hebben die naam indertijd om meerdere redenen gekozen. Een Donjon is namelijk de naam voor het woongedeelte van een kasteel dat vaak net als ons pand een ronde vorm heeft en uit drie verdiepingen bestaat. Daarnaast heeft het een verwijzing naar de vaste burcht en schuilplaats die de Here God voor ons telkens wil.

Relatiegeschenk en de lege tank
We maakten in Frankrijk kennis met de opgewekte eigenaar van de Donjon, die tevens vol trots de oude familie-wijngaarden in de omgeving beheerde en er een assortiment originele Château du Donjon wijnen van maakte. Het leek ons wel een aardig relatiegeschenk (uiteraard met mate zoals de Bijbel zegt) voor onze klanten en dus gingen we opgetogen met een aantal dozen wijn in de kofferbak naar ons pension. Die op zich mooie rit door het Franse landschap eindigde anders dan we hadden gedacht.
Op zaterdagmiddag bleken de tankstations langs onze route gesloten te zijn terwijl de benzinemeter akelig dicht bij het nulpunt kwam te staan. De wijn achterin de kofferbak kon ons niet helpen: we hadden echt benzine nodig! Uiteindelijk kwamen we weer bij een gesloten tankstation, waar de aardige en hulpvaardige buurman na het aanhoren van ons verhaal bereid was met een jerrycan benzine te halen in een verderop gelegen dorp. U begrijpt: al met al momenten waarop ook onze stressbestendigheid behoorlijk getest werd.

Geef mij olie in mijn lamp!
Achteraf is dat natuurlijk een leerzaam moment, waar je ook wel weer met enig plezier op terug kunt kijken. We moesten bij dat voorval uiteraard ook denken aan de geschiedenis uit Matteüs 25, waar ook de olie op was. Het Koninkrijk van de hemel wordt hier vergeleken met een bruiloftsfeest waarbij tien meisjes zich voorbereidden om de bruidegom te ontmoeten. Het wachten op de bruidegom duurde voor 5 van de 10 meisjes zo lang, dat de olie in hun lampen op was toen de bruidegom onverwachts in de nacht verscheen! Deze gelijkenis van de Heer is vaak in Het Zoeklicht besproken. De olie op: je zou kunnen zeggen: 5 van de 10 dames kwamen niet door de stresstest, de andere vijf wel.
Ik denk dat vandaag ook ondernemers tot de ontdekking kunnen komen door de reserves heen te zijn, terwijl anderen zich daar beter op voorbereid lijken te hebben. Maar door verstandige ondernemers zal de vraag regelmatig gesteld worden of er nog voldoende olie in de lamp van hun bedrijf zit, om het maar in deze beeldspraak te zeggen. In de Bijbel wordt de ene groep meisjes dwaas genoemd en de andere vijf wijs. Maar dat gaat natuurlijk verder dan slim of dom, wijs en dwaas, in de Bijbel heeft altijd te maken met je relatie met de Here God. Of je bereid bent op Zijn wegen te gaan en rekening te houden met Zijn geboden; of je Gods Woord gehoorzaam als een lamp voor je voet wilt gebruiken.
De olie in de gelijkenis wijst natuurlijk op de Heilige Geest en stelt ons voor de vraag of je wilt leven in de vernieuwende en troostvolle kracht van de Heilige Geest. Met de kinderen hebben we vaak het lied gezongen: ‘Geef mij olie in mijn lamp, houd hem brandend’! Het bepaalt ons erbij de geloofslampen gevuld te houden met de olie van de Heilige Geest om voorbereid te zijn op de komst van de Here.

Een feest dat wel doorgaat!
De Here heeft ons immers uitgenodigd voor Zijn bruiloftsfeest! Nu hebben we de afgelopen tijd gezien wat de ernstige gevolgen kunnen zijn als jongeren elkaar via Twitter en Facebook uitnodigen op een feest (Project X) dat niet door bleek te gaan. Blijkbaar zijn velen in onze samenleving voortdurend rusteloos op zoek naar iets feestelijks, naar een eigengemaakt paradijs om de soms rauwe werkelijkheid te ontvluchten. Het Bijbelse feest gaat zeker door, daar mogen we op rekenen; alleen wanneer dat weet alleen de Here zelf. We zien vele tekenen die wijzen op de nabijheid van dat bruiloftsfeest en tot die tijd hebben we als volgelingen van de Here de opdracht om vervuld met de Heilige Geest onze lampen in woord en daad brandende te houden!

Geschenk van een relatie
Weet u, nog even terugdenkend aan dat moment in Frankrijk waar we een kofferbak vol relatiegeschenken hadden in de vorm van flesjes wijn, maar waar de auto niet op rijden kan, dacht ik bij mezelf: is dat niet de les voor mij persoonlijk en voor ons ook als ondernemer: we kunnen niet leven van relatiegeschenken, met dingen die ons even een feestelijke gevoel geven, van ‘oppeppers’, als ik het zo zeggen mag, van tijdelijke cadeautjes, maar juist alleen vanuit de relatie met de levende Here, in verbondenheid met Hem die de ware wijnstok is en ons vandaaruit telkens wil voeden elke dag weer opnieuw met Zijn Geest.

Het tankje van de weduwvrouw van Sarfat
Mooiste voorbeeld is misschien wel die weduwvrouw van Sarfat uit 1 Koningen 17. Ze leefde geen gemakkelijk bestaan, in armoe en eenvoud, waar het leven lang niet altijd een feestje was. Maar ze wilde blijven leven in verbondenheid met haar Here. Ze gaf gehoor aan de oproep van de profeet Elia en vanuit dat geloofsvertrouwen mocht ze ervaren dat haar oliekruikje blijvend in olie bleef voorzien. Een vrouw die de stresstest van haar leven kon doorstaan, zelfs ook in haar verdriet en rouw, omdat ze het waagstuk aandurfde om in relatie met de levende Here haar leven te leiden in voor en tegenspoed, maar waar de Heer haar telkens de benodigde olie in haar lamp gaf! Die ervaring bid ik u van harte toe!

Met vriendelijke broedergroet,

ds. Paul J. Prijt