Straks wordt alles bekend!

Feike ter Velde • 88 - 2012 • Uitgave: 19
De wereld lijkt steeds meer een stuurloos schip te worden. De Verenigde Staten van Amerika, het machtigste land op aarde, lijken weg te zakken in nationale schulden, armoede en immoraliteit. Op het gebied van immoraliteit gaat Europa voorop en Nederland als eerste. Ons eigen land lijkt steeds meer op drift te raken. Niemand weet hoe het verder moet.
Maar… de christen heeft moed. Er komt een einde aan dit mysterie van de geschiedenis. Straks worden zeven bazuinen geblazen en dan komt het Koninkrijk van God!


De geschiedenis van de wereld en van de mensheid is een groot geheimenis. Niets lijkt logisch of verklaarbaar. Er woeden oorlogen en dan houden ze ook weer op. Dat lijkt net op een lange file op de snelweg. Je staat steeds stil, dan trek je weer even op en zo gaat dat maar door. Totdat je opeens gas kan geven en door kunt rijden. Er is niets te zien en je vraagt je af wat nu eigenlijk de oorzaak van de file was. Die vraag blijft meestal onbeantwoord.
Het wereldgebeuren is een aaneenschakeling van dingen die nauwelijks of niet verband met elkaar houden. Het is voor ons net de achterkant van een borduurwerk, een onontwarbare kluwen. Steeds weer komen er nieuwe politieke programma’s die de problemen te lijf moeten gaan en oplossingen beloven die er meestal niet zijn. We hebben er allemaal onze mening over en soms ventileren we die luidruchtig. We schreeuwen tegen elkaar om boven de mening van een ander uit te komen. Maar kijken we in de Bijbel, dan worden we bescheidener.
Als we onder het beslag van Gods Woord komen, dan gaan we zien dat de dingen verhuld zijn, dat God zelf achter ondoordringbare duisternis is gehuld en wij op aarde door Hem aan ons overgelaten zijn. Maar dan komt het geloof om de hoek kijken. Want het is nog niet zichtbaar, maar het wordt wel zichtbaar, zeggen we met een diepe geloofsovertuiging. We putten moed uit de beloften van de levende God waarbij we elke dag kunnen leven in deze wereld.

Het verzegelde boek
Het laatste boek van de Bijbel is in dit opzicht een grote rijkdom voor elke gelovige. Het boek heet: De openbaring van Jezus Christus. Alle lijnen van Oude en Nieuwe Testament komen daarin samen. De apostel Johannes nodigt ons uit om met hem mee te kijken in de troonzaal van God. In de geest mogen we met hem opklimmen (4:1) om te zien wat er gaat gebeuren. Het Lam Gods neemt een boekrol uit de handen van God op de troon. Die boekrol is echter met zeven zegels afgesloten voor iedereen die hem wil inzien. Niemand was er die het boek kon open doen.
Op aarde was er grote beroering. Het Romeinse rijk vervolgde de Gemeente van Christus. Sommigen werden zelfs voor de leeuwen geworpen, anderen verbrand. Johannes dacht de zin te mogen begrijpen nu hij in de troonzaal van God is gekomen. Maar als dan blijkt dat niemand het boek kan openen is hij diep teleurgesteld en huilt. Is er dan geen enkel antwoord op de nood van de wereld, het lijden van de christenen, het roepen van de Joden?
De antwoorden en de uitleg van alle verborgenheden moet in dat boek te vinden zijn. Maar het Lam blijkt de boekrol te kunnen openen. Hij alleen blijkt waardig tot die grootse taak! Hij is de Leeuw uit de stam van Juda, Hij is de wortel Davids! Juist Hij komt in beeld, als alles hopeloos en zinloos lijkt te zijn geworden. De wortel Davids! De plant is al eeuwenlang afgestorven. Het Joodse volk is schijnbaar zonder betekenis onder de volken. Maar de wortel brengt nieuw leven en zal opnieuw uitspruiten! Hij, de Messias van Israël, heeft het boek in handen, kan de zegels openen en is zelf de oplossing in de nood. Hij, de Leeuw uit Juda is machtig. Hij opent de zegels, een voor een!

Gods oordelen over de aarde
Die zegels hebben altijd moeten verhinderen dat de mensheid in het heilsplan van God kon blikken of er iets aan zou kunnen toevoegen of afdoen. Zijn heilsplan is een geheimenis en hangt samen met Zijn alles omvattende antwoord op de nood van de wereld. Want die nood komt voort uit de macht van de zonde en de alles vernietigende slechtheid van de mens, die Gods geboden niet wenst te horen noch te doen.
De oplossing is de komst van het Koninkrijk! Maar dat kan niet zomaar komen, want de mensheid, de volkerenwereld is woedend. Maar als de oordelen komen, komt ook de uitroep: ‘Bergen bedekt ons voor de toorn van Hem die op de troon is en van het Lam’ (6:16). Die oordelen moeten komen. Ze waren al door de Here Jezus zelf aangekondigd als de Grote Verdrukking (Matteüs 24:21). Elders in de Bijbel is dit de Dag des Heren. Deze dag heeft een bijzonder doel, namelijk de verlossing van Israël uit de macht van de volkerenwereld. De wereld zal niet willen toegeven, maar de zegels van het Boek zijn opengegaan. De wilsbeschikking van de Allerhoogste moet nu worden uitgevoerd. Er is geen uitstel meer!

Zeven bazuinen
Vanuit de zeven zegels van het boek komen zeven engelen met bazuinen in beeld. De toestand op aarde is snel verslechterd, maar het is de levende God niet uit de hand gelopen. Die zevende bazuin is voor nu het onderwerp. Laten we daar goed op letten! Want die kondigt het wereldwijde Koninkrijk aan en het Koningschap voor Israël. De volkeren zijn woedend geworden. Ze hebben het Joodse volk trachten uit te roeien, maar faalden. Het Koninkrijk komt en dan zal het geheimenis van God voleindigd zijn! (Openbaring 10:7). De boekrol mag helemaal open!
Het was de discipelen van Jezus reeds eerder gegeven de geheimenissen van het koninkrijk der hemelen te kennen (Matteüs 13:11). De Gemeente van de Here Jezus weet wat er komen gaat. Bij de zevende bazuin komt het Koningschap in beeld en… de Tempel Gods met daarin de Ark van Zijn verbond. De Ark wordt zichtbaar! Altijd was de Ark aan het zicht van Gods volk onttrokken. Behalve toen ze het Beloofde Land mochten binnentrekken. Toen zágen ze de Ark (Jozua 3:3). Dat wordt nu vervuld in het laatste Bijbelboek. De oplossing van de nood van de wereld vandaag is gelegen in Gods trouw aan Israël, Zijn eeuwig verbond. Straks wordt alles onthuld… bekend!

Feike ter Velde