Sterren en kandelaren

Jef de Vriese • 91 - 2015 • Uitgave: 6
Jezus stelt zich tegenover de gemeente te Efeze (Openbaring 2:1-7) voor als degene die de engel-boodschapper aan de gemeente in Zijn hand houdt. Efeze was het theologisch hoofdkwartier van Asia. Paulus bereikte van daaruit de omgeving met het evangelie. Johannes hield er verblijf, om van daaruit de gemeenten te wapenen tegen dwaalleer. De gemeente zag zich hierdoor verantwoordelijk om toe te zien op de zuiverheid van de leer in de omliggende gemeenten.
Jezus herinnert hen eraan dat Hij alleen het is die zeggenschap heeft over de boodschap(pers) in de gemeenten. De gemeente valt onder Zijn bevoegdheid. Hij Zelf controleert alle gemeenten. Deze rechterfunctie komt uiteindelijk niet aan de gemeente te Efeze toe, noch aan welke andere gemeente dan ook.
Jezus is op de hoogte van hun activiteiten, omdat Hij te midden van de gemeenten wandelt. Hij is erbij en actief betrokken. Er is een levende verbinding. Hij is geen Heer op afstand, maar Heer en Herder dichtbij: onderhoudend en meelevend, ook als de gemeente vertoeft te midden van een vijandige, zedeloze omgeving. Hij weet wat de gemeente doormaakt, omdat Hij ze van dichtbij inspecteert en dus weet hoe ze in elkaar zit. Niets is voor Zijn oog verborgen: noch haar kracht, noch haar zwakheid. Hij kan zeggen: “Ik weet”, want Hij staat er middenin. Ook op de plek waar jij geestelijk thuis hoort!

Jef De Vriese