Stephen Olford: Een prediker van de Bijbel als geen ander!

Feike ter Velde • 89 - 2013 • Uitgave: 5
Wie ooit dr. Stephen Olford heeft horen preken, loopt het gevaar zich te vervelen bij elke andere preek van elke andere predikant daarna. Charles Haddon Spurgeon wordt de prins der predikers genoemd, maar Stephen Frederick Olford hoort zeker thuis in de rij van de allergrootste predikanten van onze tijd. Dr. Billy Graham verklaarde dat Olford de man was ‘die zijn bediening als prediker het meest heeft beïnvloed’. Zijn verhaal.

In 2004 kwam het bericht dat dr. Stephen Olford (geb.1918) bevorderd was tot heerlijkheid, bijna zesentachtig jaar oud. Hij was vriend en vertrouweling, niet alleen van dr. Billy Graham, maar ook van grote Bijbelverklaarders als bijvoorbeeld dr. Charles Stanley. Olfords prediking werd over de hele wereld via de radio uitgezonden. Stephen Olford werd geboren in Zambia, waar zijn Britse ouders als zendelingen werkten. Hij groeide op in Angola, studeerde in Engeland en werd, na zijn werk in het Britse leger gedurende de Tweede Wereldoorlog, baptistenpredikant. Eerst in Engeland en daarna in New York, waar hij diende in de Calvary Baptist Church.
Hij was ook een echte opwekkingsprediker, wist de zondaar in het hart te raken. Daar waar de zonde diep verborgen zat, trof de pijl van Gods oordeel en genade doel. “Ik kon niet anders dan me overgeven aan de Here Jezus toen ik op Sicilië, waar wij woonden, in een tent deze Engelse dominee hoorde. Als Rooms-katholieke tiener was ik nooit in een andere kerk geweest, of een andere dan een katholieke preek gehoord. Maar dit ging over mij en ik ging er helemaal aan!” Geatano Sotille werd diep in zijn hart geraakt en gaf op zeventienjarige leeftijd zijn leven radicaal aan Christus en werd later zelf een begenadigd predikant in Rome en geheel Italië. Hij en Stephen Olford zijn altijd vrienden gebleven.

Dynamische prediking
Toen ik dr. Stephen Olford in 1986 voor televisie mocht interviewen, vond ik dat één van mijn hoogtepunten uit mijn dertigjarige mediacarrière. Hij was bestuursvoorzitter van de door hem opgerichte stichting Institute for Biblical Preaching, waar predikanten worden opgeleid tot betere predikers. Studenten vanuit heel Amerika en Canada, maar ook vanuit Europa en Azië kwamen om de opleiding volgen. Olford heeft altijd de nadruk gelegd op Bijbel-uitleggende prediking, in het Engels: Expository Preaching

. Zijn dynamische prediking werd model en inspiratie voor veel predikers over de hele wereld. Zijn zichtbare innerlijke bewogenheid en zijn buitengewone zeggingskracht gaven hem een autoriteit op de kansel die op allen in kerk of samenkomst een bijna tastbare uitwerking had. Wie geroepen is te prediken, mag zich toewijden aan de Here en dan zal de Heilige Geest hem bekrachtigen. Ook die stelregel in zijn bediening onderbouwde hij met Bijbelse argumenten.

Dorst
Hij was ook een echte zielenwinner. Hij schreef vele boeken, waaronder ‘The secret of soul-winning’ (Het geheim van het zielen winnen). Hij geeft ook hier praktische training voor predikers die willen evangeliseren. Hoe moet zo’n prediker te werk gaan en waar liggen de uitdagingen en gevaren in deze wereld. Hoogmoed, geld en seks zijn de grote gevaren, vooral voor reizende predikers. Openhartig, diepgaand en geestelijk benadrukte dr. Olford de noodzaak van een heilig leven onder de heerschappij van Gods geboden en van de Heilige Geest. Als opwekkingsprediker heeft hij veel van Gods wonderen mogen meemaken. Hij vertelde mij van zijn jeugdjaren in Afrika en zijn roeping tot prediker. Ik wees hem op de tekst van Johannes 7:37-39 ‘Wie dorst heeft kome tot mij en drinke…’
Dr. Olford vertelt: “Ik was vijftien jaar oud in Angola. Mijn vader, mijn twee jaar oudere broer en ik gingen op weg in onze jeep een woestijntocht maken. Dat deden we wel vaker. Maar deze keer verdwaalden we. We brachten de nacht door in de woestijn, wachtend op de volgende morgen. Maar ook de volgende dag vonden we de weg terug niet. Dat duurde enkele dagen en ons water raakte op. Korte tijd later begon de dorst en die werd weldra heviger. De hemel van koper en nergens water. De dorst werd onhoudbaar en we vreesden alle drie daar te moeten sterven. Vader bracht de moeilijkste woorden naar zijn zoons uit voor zover hij nog in staat was te praten. Mijn broer kauwde op wat bladeren van een struik, waar mogelijk nog wat vocht in zat. Zijn gezicht, ook dat van vader, was gezwollen en zijn ogen puilden uit. Vader zei dat we nu samen zouden bidden om God onze diepste nood hier voor te leggen. Nooit zal ik dat gebed van mijn vader vergeten. Hij zei tot God dat het werk hier in Angola, Zijn werk, nu misschien teneinde is gekomen en dat we bereid zijn om hier te sterven en Hem onder ogen te komen. “Maar indien niet: I command the rain to come now!” (Dan beveel ik de regen om nu te komen). Direct daarna tekenden zich wolken af aan de horizon, het begon te waaien, onweersgeroffel in de verte en na enkele minuten al stroomde de regen met bakken uit de hemel. Alles wat we hadden hielden we op om water op te vangen en te drinken, te drinken en te drinken! Ik weet wat het is om dorst te hebben. Die dag en dat moment heeft mijn leven veranderd.

Rivier van God
De Here Jezus spreekt hier over de dorst die een mens kan hebben naar de levende God en naar een leven met Hem. Die dorst legt Hijzelf in ons hart en dan mogen we komen. Komen tot de Here Jezus, omdat Hij, door de Heilige Geest, ons te drinken kan geven van dat levende water. En die stromen van levend water zullen ook uit ons binnenste vloeien als lofprijzing en aanbidding van onze ziel naar Hem toe en als zegen ook naar mensen om ons heen. De rivier van God is vol water, zegt de Psalm. Ook vandaag, in deze moeilijke tijden van geestelijke armoede, kerkverlating en afval. Laten we ons verheugen en vandaag ons werk doen in de verkondiging van het Woord van God, want er komt een tijd dat dit onmogelijk gaat worden. Maar dan zal onze Heiland komen om ons in Gods tehuis bijeen te vergaderen. Het beste komt nog!”
Dr. Stephen Olford was een man om nooit te vergeten!

Feike ter Velde