Steeds weer kiezen - Spreuken 9:1-18

Els ter Welle • 91 - 2015 • Uitgave: 11
De uitnodiging van de Wijsheid en de Dwaasheid (Spreuken 9:1-18).

Na een lange reis van 13 jaar, ben ik uiteindelijk bij het laatste hoofdstuk van het inleidende gedeelte van Spreuken beland. We hebben ongelooflijk veel gelezen over wijsheid en dwaasheid en nu worden we voor een indringende keuze gesteld…

Twee totaal verschillende dames verschijnen in dit hoofdstuk op het toneel. Beide dames komen aan het woord, net als in het echte leven. Ze nodigen allebei uit voor een feestmaal. Wow, niet gek! De meeste mensen zijn immers wel in voor een heerlijk diner.
Eerst is er de uitnodiging van vrouwe Wijsheid om een rijke en overvloedige maaltijd met haar te nuttigen. In haar ruime, solide huis op zeven pilaren is plaats voor iedereen die wil komen. Maar… dan is er aan het eind van dit hoofdstuk de uitnodiging van vrouwe Dwaasheid. Zij zit bij haar huis, dat gebouwd is op een drukke plaats van de stad, op een hoge stoel. Ze lokt iedereen die langskomt in haar huis en zet alles op alles om zoveel mogelijk mensen binnen te halen. En wat heeft zij te bieden? Luistert u maar eens wat ze iedereen toeroept: ‘Alles wat verboden is, is heerlijk! Gestolen dingen zijn het lekkerst’ (Spreuken 9:17, BIGT). Dat liegt er niet om. Je zou toch denken dat de hele wereld in zal gaan op de prachtige aanbieding van onze Here Jezus, die de Wijsheid is. Maar dat is niet zo. De meesten kiezen niet voor het feestmaal van het Leven, maar van de Dood…
We leven in een wereld die vol is van de botsende krachten van wijsheid en dwaasheid. Er wordt hard om ons gevochten. Beseft u dat wel? Steeds weer komen we op kruispunten in ons leven waar we naar twee kanten worden getrokken. En dan komt het erop aan, dan worden we getest! Dat is al zo vanaf het paradijs. En deze strijd om onze ziel zal er altijd zijn!
Ja, dan moeten we kiezen, niet eenmaal, maar steeds weer. Het is niet zo dat we gered worden of verloren gaan door een impulsieve, eenmalige beslissing. Het gaat erom dat de keuze die we maken rijpt en beklijft en duidelijk ons leven en karakter verandert.

Misschien zegt u: “Maar ik heb zo verschrikkelijk fout gekozen hebben, ik ben zo diep gezonken en zo ver van God vandaan…” Er is altijd een weg terug bij God! U kunt vandaag kiezen om terug te keren. De hemelse vader staat u op te wachten om u in de armen te sluiten!

Els ter Welle