Stappen naar Israël

Jan van Barneveld • 76 - 2000/01 • Uitgave: 25
Elke overgang brengt onrust en vaak verwarring met zich mee. Zo gaat dat in de geschiedenis van de mensheid en bij mensen zelf. Wij leven in de overgangstijd van de 'tijden van de heidenen'
naar de 'tijd van Israël'. De Here God is bezig met het herstel van de 'vervallen hut van Jacob' en zal Zijn werk ook afmaken. Dwars door alle strijd en tegenstand heen. De 'tijd van het herstel van Israël zal plotseling overgaan in de 'eindtijd', de tijd van de antichrist. We zien heel duidelijk hoe reeds in deze overgangsperiode Israël een hoofdrol gaat spelen. Opvallend is dat Ehud Barak, die van Israël een seculiere staat wilde maken en zelfs grote delen van de Heilige Stad wilde opgeven, totaal is afgegaan. Het is ook opvallend dat Ariël Sharon, die wel gelovig is en steun van de Orthodoxen had, heeft gewonnen. Alles spitst zich steeds meer toe volgens de grote profetische lijnen van de Bijbel. Tegelijk worden kleinere lijnen van detailprofetieën zichtbaar.

De druk op Israël is zo groot dat deze bijna niet kan toenemen en de Heer Zelf zal ingrijpen. In deze overgangstijd zal de Gemeente van de Here Jezus Messias grote stappen naar Israël moeten zetten. Daar zijn heel wat redenen voor te noemen. In de eerste plaats weten we dat de Here Jezus, het Hoofd van de Gemeente, onderweg is naar Jeruzalem. Willen wij ons Hoofd niet verliezen, moeten wij Hem ook op die weg volgen. (Zou er hierom zoveel chaos in kerken en gemeentes zijn, omdat ze hun hoofd verloren hebben?). We zullen ook meer stappen moeten zetten om onze oudere broer Israël te bemoedigen. Ten slotte zijn stappen van schuldbelijdenis en verootmoediging van levensbelang voor de kerk van Christus. We weten heel goed dat onze schuld en onze zonden niet alleen scheiding brengen tussen God en mens, maar ook tussen mensen onderling en dus ook tussen de Kerk en Israël.

BOETE 99 EN VERDER
Op 21 september 1999 vond in de Domkerk van Utrecht de ontroerende en diepgaande verootmoedigingsbijeenkomst Boete 99 plaats. Daar waren tranen vanwege onze schuld tegenover Israël. Eén van de doelen van Boete 99 is dat dit proces van verootmoediging door zou gaan en een eerste stap zou zijn tot toenadering tot onze oudere broer Israël. De Protestantse Gemeenschap van Mariazusters was één van de deelnemers aan Boete 99. Zij zijn inderdaad doorgegaan en hebben van 21 - 29 april een verootmoedigingsreis naar Israël georganiseerd. Onze hoofdredacteur schreef hier al over in Zoeklicht nr. 23. De vroegere directeur van de Near East Ministry, de bekende Herman Goudswaard is bezig kerkelijk Nederland te mobiliseren en op te wekken om tot verootmoediging tegenover Israël te komen. Hij schrijft: 'Er tintelt iets in de lucht. Er staan nog 17 spreekbeurten op de rol in de maanden februari en maart. Er is een honger naar het Woord. Ook dat van verootmoediging.' (Overigens merken wij die verheugende 'honger naar het Woord' ook bij onze Zoeklicht-seminars.) Voor de reis waren er begin februari al meer dan 70 aanmeldingen uit Nederland en meer dan 200 uit Duitsland. Misschien nog belangrijker dan die reis is uw adhesiebetuiging aan de schuldbelijdenis.

SCHULD EN VEROOTMOEDIGING
Een Engelse vertaling van de schuldbelijdenis, die met de 'Jeruzalem 2001 groep' meegaat luidt als volgt: 'Wij komen nederig voor de Almachtige God onze schuld die wij gedurende bijna 2000 jaar van christelijk antisemitisme tegenover het Joodse volk op ons hebben geladen, belijden. Wij belijden, dat wij en onze christelijke voorouders tegenover onze oudste broer Israël in plaats van liefde vooroordeel en vijandschap hebben gekoesterd. Wij hebben diep berouw over het feit dat veel vervolgingen, en ook de Holocaust, hun oorsprong hadden in de christelijke kerk. Door de eeuwen heen zijn Joden door christenen beschuldigd van Godsmoord en van rituele moord. In de gewone verkondiging heeft de kerk vaak uitgesproken dat Gods verbondsvolk voor Hem heeft afgedaan. Dit ondanks het feit dat de Schrift klaar en duidelijk het tegendeel laat zien en verkondigt. Met groot verdriet verootmoedigen wij ons onder onze misdrijven tegenover het Joodse volk.

Wij pleiten bij de Almachtige God, dat Hij ons genadig moge zijn ondanks de vele zonden van de kerk en haar kinderen. Wij beloven plechtig dat wij onvermoeibaar zullen strijden tegen het antisemitisme in al zijn vormen, met name binnen de kerk. Wij bidden om Gods vergeving voor de kerken en voor haar leden, en we zien uit naar Zijn zegen voor Zijn verbondsvolk, het Joodse volk. Amen.

ZOEKLICHTREIZEN
Over de noodzaak van dergelijke schuldbelijdenissen aan het adres van het Joodse volk is in 1999 discussie geweest. We willen die nu niet herhalen. Alleen één kort voorbeeld: Als fans van een voetbalclub zich misdragen, dan rust die smet op de hele club. De smet die veel kerken op zich gesmeerd hebben ten aanzien van hun houding tegenover het Joodse volk, sommigen spreken zelfs over een vloek, van het antisemitisme rust op de hele kerk, ondanks het feit dat velen van ons zich van jongs af aan positief tegenover Israël hebben opgesteld. Daarom alleen al is die schuldbelijdenis van groot geestelijk belang. Het is een aarzelende, maar fijne stap naar onze oudere broer Israël. Maar er is nog veel meer te doen. Onze 15 zoeklichtreizen zijn elk op zich al een bemoediging voor Israël. Het toerisme, één van de belangrijkste bronnen van inkomsten van Israël, is door de intifada enorm teruggelopen. Maar 'de mensen van Het Zoeklicht' komen wel! Zo ontmoeten en bemoedigen we de Israëli's, en die krijgen weer een enorme geestelijke bemoediging en veel meer visie op Gods grote daden en Zijn machtige plan voor Zijn volk. Een zoeklichtreis is niet alleen vakantie, maar ook een investering in uw eigen geestelijke leven, en tegelijk een investering in Israël. 15 Zoeklichtreizen… 15 grote stappen naar Israël! Vraagt u eens een brochure aan bij ons kantoor.

EEN SPECTACULAIRE STAP
Christenen voor Israël doet de dingen graag wat meer in het groot. Ook dat heeft z'n plaats en krijgt daardoor meer aandacht van de media. Zo worden er veel meer mensen in Israël bemoedigd en ziet heel Israël dat er in Nederland nog veel 'vrienden van Israël' zijn. Wat wil men dan? C.v.I. wil over een kleine anderhalf jaar, in juni 2002 een grote reis met 2002 mensen naar Israël maken. Wel 5 jumbo's vol. In Israël splitst de groep zich op in kleinere groepen en in verschillende type reizen. Maar er zijn ook grote, gemeenschappelijke manifestaties. In Nijkerk is men nu al bezig met de voorbereidingen. Een goed initiatief. Alleen komt er één vraag op: De profetische ontwikkelingen gaan zo snel dat het best mogelijk is dat over anderhalf jaar zo'n reis niet meer mogelijk of zelfs niet meer nodig is. C.v.I. zegt: 'Als dit het geval is, hoort u in mei 2002 van ons! Deze reis heeft als motto: 'Ga mee in 2002.

DE STAP VIA EEN OMWEG
De meesten van ons zijn niet in de gelegenheid om zo'n Israëlreis mee te maken. We kunnen wel grote stappen naar Israël doen. De grootste stap gaat via de hemel. Via een omweg, als we Jeruzalem de Vrede toebidden in de Naam van de Here Jezus. Als we bidden om bescherming van de Joodse mensen in Judea en Samaria. En voor onze messiaanse medegelovigen. Maar ook voor premier Sharon en zijn nieuwe regering. Zodat de Here God spoedig tot Zijn doel komt met Zijn volk. Dan pas zal er zegen en vrede komen over de hele aarde. We kunnen ook een Zoeklichtseminar organiseren of bijwonen. Daar wordt uw visie op Israël en op de tijd waarin we leven bijbels toegelicht en u krijgt meer inzicht in het profetische Woord.

Maar er is nog een zware weg te gaan. Voor de volken en voor Israël. Het is nog lang niet zover dat 'alle volken de HERE loven en alle natiën Hem prijzen' omdat de goedertierenheid van de HERE machtig is over Zijn volk (zie Psalm 117). Er zijn er nog maar weinigen die elk jaar, tijdens het Loofhuttenfeest, naar Jeruzalem trekken om 'zich voor de HERE neer te buigen' (zie Zach.12:16). Het Huis van God in Jeruzalem, dat een 'bedehuis voor alle volken' zal zijn, moet nog worden gebouwd. Alles gaat echter heel snel. Daarom moet de Gemeente van de Here Jezus Messias ook snelle stappen nemen naar het uitverkoren volk van de Messias. Stappen van verootmoediging en stappen ter bemoediging. Tot zegen voor Israël en voor ons.

drs. Jan van Barneveld