Standhouden met Israël

Sandra Teplinsky / vert. Evelien van Dis • 90 - 2014 • Uitgave: 21
Israël is ertoe bestemd om aan te manen tot het brengen van een offer: een toetssteen die de bedoelingen van onze harten blootlegt. Het is altijd zo geweest, zelfs voor Degene die we volgen, Yeshua, gekruisigd en weer opgewekt. Hij zei dat niemand grotere liefde heeft dan wie zijn leven aflegt voor zijn vrienden.

In Gods hand en plan zal Israël in de laatste tijden een grote scheiding teweegbrengen. Het zal een verdeeldheid in de mensheid laten zien. De Kerk zal daarvan niet uitgezonderd blijven. Duistere leugens over het Joodse volk volgens wereldse maatstaven van redelijkheid zullen de kop opsteken waardoor velen ingepakt en afvallig gemaakt worden. Geleidelijk en subtiel, zoals in het verleden, zullen duivelse misleidingen over Israël, zionisme en de Joden, christenen aan het wankelen brengen. Dit is in feite al begonnen.

Jezelf terugvinden aan de verkeerde kant
Enkele tientallen jaren geleden schreef Basilea Schlink dat toekomstige christenen die antisemitisme niet bestrijden, plotseling kunnen ontdekken dat zij aan de verkeerde kant staan. Net zoals vele Duitse gelovigen faalden het nazisme en zijn theologie te onderkennen als de vijand van God. Zij waarschuwde met geïnspireerde helderheid:
‘Als Gods heilsplan zijn voltooiing nadert, en de haat tegen Hem meer en meer opvlamt erger dan ooit te voren, dan zullen zij die bij elkaar behoren bij elkaar gebracht worden omdat zij de levende God vrezen en Hem eer geven – Joden en christenen… Maar als wij de hele tijd Gods volk hebben tegengestaan of aanvallen op hen door Godvijandige machten vergoelijkt, wee ons later wanneer de hele wereld is opgestaan in een rebellie tegen God! Dan zullen we, zonder dat we het in de gaten hebben, onszelf plotseling terugvinden aan de kant van het antichristelijke koninkrijk, dat het als eerste op de Joden gemunt heeft… [Want] onze relatie met hen is aanwijzing voor onze ware relatie met de Here Jezus, of het een relatie in liefde is. Als we Jezus liefhebben, zullen we houden van het volk dat Hij liefheeft en altijd zal liefhebben en wat eens het centrum en de zegen van alle volkeren zal zijn.’

Vervolgd omwille van gerechtigheid
Op het einde zal alleen de bruid van Christus – zij die Hem liefhebben, Hem gehoorzamen en zichzelf voor Hem verloochenen – in eenheid met Israël standhouden. Zullen wij dat doen?
Standhouden voor God en delen in de last van Zijn hart vraagt zelfopoffering. Het offer is echter goddelijk verrassend: het eindresultaat levert grote zegen op. Te kiezen voor Zijn uitverkoren volk, is Hem kiezen.
Jezus waarschuwt dat in de laatste dagen, vanwege de toenemende goddeloosheid – iets daarvan zal zich met betrekking tot Israël afspelen – de liefde van velen zal verkillen. Niet eerder opgemerkte dimensies van hemel en hel zullen de volken overspoelen. Tijden van opwekking zullen gelijktijdig met gewelddadigheden aanbreken. In de glorieuze oogst van de laatste dagen zullen velen vervolgd worden omwille van de gerechtigheid.
Jezus wil dat we bereid zijn het als pure vreugde te beschouwen als we met zulke beproevingen te maken krijgen. Want de beproeving van ons geloof maakt ons geestelijk volwassen en (Jakobus1:2-4), met andere woorden, doet ons lijken op de Messias. In zulke tijden blijft Zijn aanwezigheid bij ons als de kostbaarste gemeenschap. Hij wil dat we ons verheugen wanneer we deelhebben aan Zijn lijden, zodat we, zoals Hij beloofde, overvloedig gezegend kunnen worden als Zijn heerlijkheid geopenbaard wordt (1 Petrus 4:13).

Uit: ‘Why care about Israel?’, geschreven door Sandra Teplinsky, hoofdstuk 17, ‘The Sacrament of Sacrifice’, blz. 248-250 onder het kopje: ‘Choice’. Vertaling: Evelien van Dis.