Standhouden en vernieuwen

Paul Prijt • 94 - 2018 • Uitgave: 21
‘De man Gods zeide: De Here kan u meer geven dan dit’ (2 Kronieken 25:9).

In de voorbereiding van deze bijdrage voor het eerste Zoeklicht nieuwe stijl, met een ander verschijningsritme en vernieuwde opmaak moest ik denken aan een tekst die ik op een vergeeld schilderijtje tegenkwam in het zakelijke archief bij ons 100-jarig bestaan.

Het betrof een woord van bemoediging bij een vroegere nieuwe fase van het bedrijf na een grondige verbouwing. Vergelijk het maar met de nieuwe fase van Het Zoeklicht. ‘De Heer kan u meer geven dan dit’ stond er in mooie krulletters op. Lang heb ik me afgevraagd wat ze betekenden? Was de verbouwing dan nog niet voldoende, waren er al plannen om nog meer te groeien of om de zaken nog weer anders aan te pakken? Mocht je ook niet gewoon tevreden zijn met wat er was? Kortom: Tel je zegeningen of uitzien naar nog meer? Het eerste lijkt dankbaarder en het tweede verwachtingsvoller. Of kan het misschien beide?

Ingehuurde elite
Een tijdje terug ging ik de geschiedenis rondom deze tekst lezen en het trof me, zowel zakelijk als privé maar ook met het oog op Het Zoeklicht. In het kort komt de Bijbelse geschiedenis hierop neer dat in een oorlogssituatie de koning van Juda Amasya er niet gerust op is de strijd te winnen. Hij huurt dan voor veel geld extra keurtroepen in bij Israël om met deze ingehuurde elite de strijd te kunnen winnen. De profeet tikt hem dan op de vingers. Vertrouw je dan niet op de Here en op je eigen mensen? Kijk eens wat de Heer aan mogelijkheden en middelen gegeven heeft! Doe het daar in vertrouwen eerst maar eens mee.

Amasya begrijpt de boodschap maar voelt ook de pijn aan zijn portemonnee. “Wat te doen met de grote som geld die ik voor de troepen betaald heb? Moet ik die dan zomaar afschrijven?” Dan spreekt de profeet wijze woorden: “Is de Heer niet in staat veel meer te doen dan die paar centen van jou?” De bemoedigende tekst die mijn voorouders kregen was juist bedoeld om bescheiden en verwachtingsvol tegelijk te blijven. Bescheiden in de verwachting op de zegen van de Heer binnen je eigen mogelijkheden en kunnen, die je voluit gebruiken moet en tegelijk verwachtingsvol dat de Heer altijd meer kan doen dan onze inzet.

Bescheiden manier
In de voorbereiding van dit artikel overleed mijn vader en oud directeur van ons familiebedrijf en trouwe Zoeklichtlezer. In de gezegende leeftijd van 87 is hij in geloofsvertrouwen naar de Heer gegaan. Hij gaf ons ook op bescheiden manier en als man van het midden, zoals Prediker het omschrijft, het voorbeeld te leven vanuit het besef dat God zowel privé als zakelijk in vreugde en verdriet altijd meer gaf dan wij zelf konden geven. Vanuit dat besef heeft hij in de soms zakelijk moeilijke crisisjaren trouw en bescheiden koers gehouden en daarmee het bedrijf op cruciale scharniermomenten geconsolideerd zodat vandaaruit weer voortgebouwd kon worden door volgende generaties.

Dat bid ik ook voor het nieuwe Zoeklicht, verwacht de zegen op de nieuwe opzet, die past bij deze tijd, doe het nodige om de boodschap van het Evangelie door te geven van de gekruisigde en opgestane Heer totdat Hij terugkomt! Verwacht van creativiteit en inzet maar binnen de grenzen van wat kan en verstandig is. Maar verwacht vooral dat de Heer daar ver bovenuit nog veel meer kan geven!

Paul Prijt