Spreuken 9:3-5 - Bent u dwaas of wijs in Gods ogen?

Els ter Welle • 92 - 2016 • Uitgave: 23
Bent u dwaas of wijs in Gods ogen?

‘Ze moeten vanaf de stadsmuur roepen: “Domme mensen… Mensen zonder verstand, luister! Kom naar Wijsheid toe, kom mee naar het feest.”’ (Spreuken 9:3-5, BIGT)

Elk die wil mag komen! Maar is dat wel zo? Hier worden alleen dwazen en onverstandige mensen uitgenodigd voor het feest. Hoe zit dat?
Misschien denkt u wel: “Ik hoor niet bij deze categorie mensen. Ik ben niet dom.” Maar vergis u niet: we horen daar allemaal bij. Alleen de meesten hebben dat niet door…

1 Korintiërs 3:18 zegt het zo treffend: 'Indien iemand onder u meent wijs te zijn in deze tijd, hij worde dwaas, om wijs te worden.' Voor God zijn we wijs als we erkennen dat we dwaas zijn. En die mensen roept Hij!
Velen denken dat ze God niet nodig hebben, ze vertrouwen op hun eigen wijsheid. Maar met wereldse wijsheid komen we er niet. Paulus zegt dat ‘de wereld door haar wijsheid God niet gekend heeft’ (1 Korintiërs 1:20,21). Dat is klare en heldere taal en ‘duizend’ procent waar!
In het koninkrijk van God is veel upside down: wat voor de wereld wijs is, is dwaas in de ogen van God En wat wijs is bij God is voor de wereld dwaas. Denkt u maar eens aan het kruis van de Here Jezus. De wijsheid van God vindt zijn climax in het kruis. “Maar dat kruis is dwaasheid,” zeggen de wijzen van de wereld. Het lijden van Jezus is voor hen een teken van zwakte. Zij kunnen met hun menselijke logica niet begrijpen dat God in Zijn liefde Zijn Zoon gegeven heeft voor de verzoening van onze zonden. Maar God heeft de dwazen van de wereld uitverkoren om wijs te zijn in Hem.
‘Het woord van het kruis is wel voor hen die verloren gaan een dwaasheid, maar voor ons die behouden worden, is het een kracht Gods’ (1 Korintiërs 1:18).

Het kruis verdeelt in twee groepen: aan de ene kant de wijzen en aan de andere kant de dwazen. We zien hetzelfde in Spreuken 9. De wijze ontvangt het eeuwige leven, de dwaze gaat voor eeuwig verloren. Hoe ernstig is dat!! Als we één blik in de hel konden slaan, zouden we voorgoed gemotiveerd zijn om het iedereen te laten weten: Jezus leeft en geeft leven tot in eeuwigheid!

Els ter Welle