Spreuken 8:7 (2)

Els ter Welle • 88 - 2012 • Uitgave: 24
‘Want waarheid spreekt mijn gehemelte.’
Spreuken 8:7


“U kunt wel zeggen dat de Bijbel vertelt dat seksualiteit in het huwelijk van een man met een vrouw hoort, maar dat gold voor toen, niet meer voor nu. Uw denkwijze hierover is achterhaald.”
Dat is een stroom waar predikanten en oudsten in onze tijd tegenin moeten roeien. In zaken van ethiek wordt er in toenemende mate, minder aan het gezag en de waarheid van Gods Woord vastgehouden. Er zijn mensen die de autoriteit van de Bijbel in theorie aanvaarden, maar als het consequenties heeft voor hun persoonlijke leven, redeneren ze de waarheid weg.
Ik heb vijftien jaar geleden een crisis meegemaakt waarbij ik twijfelde aan de betrouwbaarheid van de Bijbel. Het lezen van het boek van Francis Schaeffer ‘Hoe zouden wij dan leven’ heeft me er doorheen geholpen. Ik heb toen eens en voor altijd besloten om niet op eigen inzichten te vertrouwen, maar op Gods woord! De Schrift corrigeert mij, juist op mijn privéterrein. Dat vraagt verandering en elke verandering is moeilijk. Het gaat erom welke keuze we maken. Buigen we voor Gods Woord of verbuigen we de Bijbel naar onze eigen wensen?

2 Timoteüs 4:3 zegt: ‘Er komt een tijd dat de mensen de heilzame leer niet meer verdragen, maar leraren om zich heen verzamelen die aan hun verlangens tegemoet komen en hen naar de mond praten. Ze zullen niet meer naar de waarheid luisteren, maar naar verzinsels.’
In onze tijd is de boodschap van zonde en oordeel, niet populair. Men wil horen over de liefde van God en troost en bemoediging ontvangen(is ook belangrijk!). Het is een grote verleiding om te voldoen aan de wensen van gemeenteleden en ervoor te kiezen hen tevreden te stellen. Paulus zegt: ‘Tracht ik mensen te winnen, of God? Of zoek ik mensen te behagen? Indien ik nog mensen trachtte te behagen, zou ik geen dienstknecht van God zijn.’
Het gaat erom dat we het Evangelie brengen in opdracht van God, op Zíjn manier. Daarbij wordt radicaliteit gevraagd, maar dat betekent niet dat we de botte bijl moeten hanteren. Het zou het omgekeerde effect geven. God vraagt van ons om de heikele onderwerpen niet te mijden, maar er met wijze zachtmoedigheid over te spreken. Het is een uitdaging om de moeilijke zaken helder uit te leggen vanuit de Bijbel. Niet wíj moeten confronteren, maar de Schrift!

Els ter Welle