Spreuken 8:7 (12)

Els ter Welle • 89 - 2013 • Uitgave: 10
‘Want waarheid spreekt mijn gehemelte.’
Spreuken 8:7


Voor in de Domkerk in Erfurt (Duitsland) wordt een groot rood kruis geplaatst met het wapen van de paus erop. Daarnaast zet men een geldkist. Buiten de kerk heeft zich naast een mensenmenigte, een groep geestelijken verzameld. Ze komen de kerk binnen met monnik Tetzel voorop. Hij houdt een donderpreek. Hij schildert hel en verdoemenis af in angstaanjagende kleuren. Er gaat een rilling door de kerk. “Maar er is redding!”, zegt deze handlanger van de paus, “Er is geld nodig voor de bouw van de Sint Pieterkerk. U kunt vergeving van uw zonden afkopen door daarvoor een gift te geven, niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw gestorven familieleden. Kom en koop!”

Onder zijn gehoor is Maarten Luther. Hij keert zich enkele jaren later fel tegen deze duivelse aflaathandel. Hij schrijft in zijn kloostercel vijfennegentig pittige stellingen om het bedrog van Tetzel aan de kaak te stellen. Ik wil u er twee noemen die de kern raken:
Stelling 27 zegt: ‘Zij die voorgeven, dat zodra het geld in de buidel klinkt, de ziel uit het vagevuur springt, bazelen.’
Stelling 36: ‘Elke Christen die waarlijk berouw heeft en leed gevoelt over zijn zonden, ontvangt volledige vergiffenis van zijn schuld, ook zonder aflaatbrief.’
In onze tijd zou Luther zijn artikel op het internet hebben geplaatst, maar dat medium was er toen niet. Luther slaat zijn stellingen – op 31 oktober 1517 – aan de deur van de slotkapel te Wittenberg. Ze zijn geschreven in het Latijn en alleen bedoeld voor de geestelijken, maar studenten vertalen ze onmiddellijk in het Duits. In no time worden ze verspreid over heel Duitsland en over de grenzen. Ze komen ook terecht in Rome.
Paus Leo eist dat Luther zijn stellingen herroept. Maar daarmee is hij bij Luther aan het verkeerde adres. Na zijn zware worsteling om tot een juist begrijpen van het Evangelie te komen, kunnen alle duivels en ook de paus hem die blijde boodschap niet meer ontnemen! Er ontbrandt een hevige strijd. Maar het vuur is niet meer te blussen. Daar zorgt de Here voor! De Reformatie is geboren!

Boven zijn vijfennegentig stellingen schreef Luther: ‘Uit liefde en ijver om de waarheid aan het licht te brengen.’
Hoe is dat met u? Bent ook u bereid om tegen de stroom in te roeien? Want de geschiedenis herhaalt zich: er woedt ook nu een geestelijke oorlog om de essentiële waarheid van het reddende Evangelie en van Gods Woord!

Els ter Welle