Spreuken 8:7 (1)

Els ter Welle • 88 - 2012 • Uitgave: 23
‘Want waarheid spreekt mijn gehemelte.’
Spreuken 8:7


De Wijsheid spreekt waarheid. Ieder woord van God is waar! De Here Jezus is de waarheid zelf. En waarheid is onbetwistbaar! Maar in onze postmoderne tijd ben je bekrompen als je denkt iets zeker te weten. De waarheid is slechts iets wat vaag en onduidelijk is. Het kan voor iedereen weer anders zijn. Dus als je zegt dat je dé waarheid kent, ben je behoorlijk arrogant en hoogmoedig.

Omdat mijn man de initiatiefnemer is van het Studiebijbelproject, heb ik onlangs gratis een abonnement gekregen op de Studiebijbel online. Ideaal! Ik typ het woord ‘waarheid’ in en zie dat het alleen al in het Nieuwe Testament 184 keer voorkomt. Je hebt daarbij twee betekenissen: de waarheid versus leugen, maar de waarheid is ook de goede leer. Daar wordt in het Nieuwe Testament grote nadruk op gelegd. Eerst moet er over een onderwerp een goede leer zijn en dan pas kan men er goed naar handelen! Oftewel: eerst dogma dan praxis.
Een verkeerde leer geeft dus verkeerde praktijken. Zo zegt Paulus nadrukkelijk dat we enkel en alleen door het geloof worden behouden en niet door het houden van de wet. Paulus trok flink van leer toen men van die waarheid afweek. Waarom? Het christelijke leven zou er zo anders uitzien als we die leer niet in praktijk zouden brengen: alle genade, blijdschap en verwondering dat ons heil alleen in Christus ligt, zou weggenomen worden! Het is de essentie van ons geloof.

Natuurlijk zijn er zaken waarover men verschillend kan denken, maar de kern van de Bijbel is helder en niet voor tweeërlei uitleg vatbaar: de Here Jezus is geboren uit de maagd Maria, is God en mens tegelijk, is gestorven voor onze zonden, is lichamelijk opgestaan uit de dood, is opgevaren naar de hemel en komt weer terug. God heeft ons zo lief dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar het eeuwige leven heeft. Elke schrifttekst is door God geïnspireerd. Zo zou ik nog wel een poosje door kunnen gaan.
Er is dus wel degelijk waarheid waarover niet te twisten valt. Dat te beweren, is niet aanmatigend!

De Bijbel zegt dat mensen verloren gaan, doordat ze de liefde voor de waarheid, die hen had kunnen redden, niet hebben aanvaard.1
Als u liefde voor de waarheid heeft, wilt u Gods Woord lezen en bestuderen, zodat u onderscheidingsvermogen krijgt en niet bij elke wind van leer omver geblazen wordt.

Els ter Welle

1 2 Tessalonicenzen 2:10