Spreuken 8:5

Els ter Welle • 88 - 2012 • Uitgave: 22
“Gij onverstandigen, leert schranderheid, gij dwazen, verstaat het met uw hart.”
Spreuken 8:5


William Booth kwam tot geloof toen hij 15 jaar oud was. Hij trok zich op deze jonge leeftijd het lot aan van de vele armen, alcoholisten, zwervers en daklozen die er in zijn tijd in Groot-Brittannië waren. Hij verzamelde een groep jonge mensen om zich heen die de straat op ging om dit uitschot van de maatschappij te bereiken met het reddende Evangelie. Maar ze deden meer. Zij gaven ook praktische hulp! Hun slogan was: soup, soap and salvation! Ze gaven de mensen te eten, een mogelijkheid om zich te wassen én brachten het Evangelie. Zeer velen kwamen tot geloof en werden meegenomen naar de gevestigde kerk. Wat zullen de gelovigen blij zijn geweest met deze bekeerlingen! Helaas. Ze trokken hun neus op voor dit schorriemorrie. Deze verloste zondaars waren niet welkom in hun nette kerk. Daardoor is in 1878 ‘Het leger des Heils’ ontstaan.

De Wijsheid van God richt zich in ons vers tot onverstandigen en dwazen. Andere Bijbelvertalingen gebruiken woorden als slechten, dommen, onnozelen, onervarenen, hulpelozen. Dat is wel het publiek dat de Wijsheid oftewel de Here Jezus nodig heeft!
Hoe gaat dat vandaag de dag bij ons? Zijn we zoveel beter dan de leden van de kerk van Booth? Het is een eeuwenoud probleem. Ook de Here Jezus werd heftig aangevallen door de deftige en ‘nette’ geestelijke leiders van Zijn tijd.
Lucas 15:2,3 zegt: ‘De Farizeeën en de Schriftgeleerden morden en spraken: “Deze ontvangt zondaars en eet met hen.”’ Ze gruwen ervan. De Heiland gaat uitgebreid op deze aanklacht in, door hen de gelijkenis van het verloren schaap, de verloren penning en van de verloren zoon te vertellen.
Ik wil even met u stilstaan bij de gelijkenis van het verloren schaap. De herder laat de negenennegentig ‘behouden’ schapen in de wildernis achter om dat ene verloren schaap te zoeken. Als hij het heeft gevonden is er grote blijdschap! En dan spreekt de Here Jezus deze belangrijke woorden: “Ik zeg u, dat er alzo blijdschap zal zijn in de hemel over één zondaar, die zich bekeert, meer dan over negenennegentig rechtvaardigen die geen bekering nodig hebben.” In deze uitspraak ligt de clou!

Er zijn massa’s zogenaamde ‘wijzen en verstandigen’ die vinden dat hun leven oké is. Ze doen het goed en hebben helemaal geen bekering nodig en wijzen daarom de Here Jezus af. Jezus zegt in Matteüs 11:25,26 dat voor hen de geestelijke dingen verborgen blijven, maar dat ze aan de eenvoudigen worden geopenbaard!

Els ter Welle