Spreuken 8:30b - Hij wil u en mij redden, koste wat het kost

Els ter Welle • 91 - 2015 • Uitgave: 7
‘Mijn vreugde was met de mensenkinderen’ (Spreuken 8:30b).

De Zoon had bij de schepping duidelijk plezier in mensen. Dat is begrijpelijk, want zij hadden meer dan alle andere schepselen veel overeenkomst met Hem. Zij waren immers naar Zijn beeld en gelijkenis geschapen. Maar de liefde van de Zoon voor de mensen gaat veel verder dan dat Hij blij met hen was!

Er staat een opmerkelijke tekst in Openbaring 13:8, ‘En allen die op aarde wonen, zullen het beest aanbidden, ieder, wiens naam niet geschreven is in het boek des levens van het Lam, dat geslacht is, sedert de grondlegging der wereld.’
Dit is zo diep! Het brengt ons even in de onbegrijpelijke, ondoorgrondelijke wereld van onze grote God, die opereert buiten de tijd om. Voor het menselijke verstand is dit niet te begrijpen, want toen de Here Jezus stierf, was de schepping al ongeveer 4000 jaar oud. Men heeft dan ook alom gesleuteld aan deze tekst en dat is jammer.
Eén ding is duidelijk vanuit de Schrift: het volledige verlossingsplan lag al klaar vóór de grondlegging der wereld (Efeziërs 1:4; 1 Petrus 1:20). God, die de toekomst overziet, wist dat de satan de mens zou verleiden. Het kwam voor Hem niet als een donderslag bij heldere hemel. Daarom had Hij al vóór de schepping Golgotha gepland. Het geslachte Lam was Gods zorgvuldig gekozen oplossing voor het grote zondeprobleem! Zijn Zoon zou mens worden en vrijwillig de kruisdood sterven. Hij zou de zonde van de wereld op Zich nemen!
Dit alles geeft onze tekst uit Spreuken een immens diepe inhoud. De Zoon was blij met de mensen… ondanks het feit dat Hij toen al wist welke moeilijke weg Hij voor hen moest gaan. Hij wist bij het scheppen van de mens al van het lijden dat Hem te wachten stond. Hij schrok er niet voor terug om toch met ons in zee te gaan.

Wij vieren vandaag Goede Vrijdag. Is het tot u doorgedrongen hoe groot de liefde van de Here Jezus voor ons was en is? Zijn liefde voor ons is geen goedkope liefde. Hij wil u en mij koste wat het kost redden. Hij stierf voor ons opdat wij zouden leven! Zonder Zijn kruisdood zouden wij reddeloos verloren zijn.
Johannes 15:13 zegt: ‘Niemand heeft grotere liefde, dan dat hij zijn leven inzet voor zijn vrienden.’ Dat deed Gods Zoon, niet alleen voor zijn vrienden, maar ook voor Zijn vijanden! Dank u, Here Jezus.

Els ter Welle