Spreuken 8:30 - Moeite met het Vaderschap van God?

Els ter Welle • 90 - 2014 • Uitgave: 20
‘Toen was ik (de Zoon van God) een troetelkind bij Hem, ik was een en al verrukking dag aan dag, te allen tijde mij verheugend voor zijn aangezicht’ (Spreuken 8:30)

Jezus werd niet pas de Zoon van God toen Hij in Bethlehem geboren werd, Hij is eeuwig Zoon van God geweest en zal dat altijd zijn! Daarover ging het de vorige keer. Het vaderschap van God is een eeuwige eigenschap van God.

In Efeziërs 3:14 en 15 zegt Paulus: ‘Om deze oorzaak buig ik mijn knieën voor de Vader van onze Heere Jezus Christus, die de rechte Vader is over al wat kinderen heet.’ Zo zegt de Lutherse Vertaling het. De Prof. Brouwer-Vertaling zegt: ‘van Wie alle vaderschap wordt afgeleid.’
Wow, dat is bijzonder! Menselijk vaderschap is afgeleid van het eeuwige Vaderschap van God en het is Gods bedoeling dat het aardse een afspiegeling is van het hemelse. Wij zullen echter nooit kunnen tippen aan het volmaakte Vaderschap van God, zoals een reproductie van een schilderij nooit het echte zal kunnen vervangen.
De Here Jezus zegt heel treffend: ‘Is er soms een vader onder u, die, als zijn zoon hem om een vis vraagt, hem voor een vis een slang zal geven? Of als hij om een ei vraagt, hem een schorpioen zal geven? Indien dan gij, hoewel gij slecht zijt,goede gaven weet te geven aan uw kinderen, hoeveel te meer zal uw Vader uit de hemel de Heilige Geest geven aan hen die Hem daarom bidden’ (Lucas 11:11-13).
In vergelijking met God is de beste vader slecht. Elke vader, ook hij die van zijn kinderen houdt en van het vaderschap een serieuze zaak maakt, is en blijft onvolmaakt. Toch, zegt de Here Jezus, geven deze slechte vaders goede gaven aan hun kinderen.
Het is heel natuurlijk om van je kind te houden. Die liefde moet echter niet bij woorden blijven, maar in daden te zien zijn. En daar ontbreekt het helaas vaak aan. Het aardse vaderschap is soms zo slecht, dat een groot aantal mensen het moeilijk heeft met het Vaderschap van God.
In onze tekst zien we echter het ontroerende tafereel van een warme, liefdevolle, aanwezige hemelse Vader. Als u een kind van God bent, is Hij ook uw Vader.
Wat een geweldige troost is dat voor u die zo teleurgesteld bent in uw aardse vader! God is de perfecte Vader die er altijd voor u is. Hij is niet te druk om naar u te luisteren en voor u op een praktische manier te zorgen. Ik mag dat elke dag ervaren!

Els ter Welle