Spreuken 8:30 - Jezus, Gods Zoon!

Els ter Welle • 91 - 2015 • Uitgave: 4
‘Ik was Zijn lieveling (troetelkind), een bron van vreugde, elke dag opnieuw. Ik was altijd verheugd in Zijn aanwezigheid’ (Spreuken 8:30).

Johannes 1:1 zegt: ‘In het begin was Gods Zoon er al. Hij was bij God, en was zelf God’ (Bijbel in gewone taal). Volgens moslims staan er in deze tekst twee godslasterlijke dingen, die onvergeeflijke zonden zijn.
Het is goed om de overeenkomsten te zien tussen de islam en het christendom. Beide geloven bijvoorbeeld dat er maar één God is en dat Hij de Schepper is van hemel en aarde. Maar er is ook een hemelsbreed verschil! Die ongelijkheid kunnen we in één woord samen vatten: JEZUS.
Moslims geloven dat de Here Jezus een geëerde profeet was, maar te zeggen dat Hij God is, is werkelijk vreselijk. Allah straft allen die dat beweren met de dood (Soera 4:116). (En sommige moslims denken hem daarbij een handje te moeten helpen.) Maar als we dan ook nog zeggen dat Jezus Gods Zoon is, dan is dat het verschrikkelijkst. God is te verheven en te heilig om een zoon te verwekken. En hier zitten we in het hart van het verschil tussen de twee godsdiensten.

We lezen in onze tekst dat de Here Jezus in de eeuwigheid een bijzondere, intieme relatie met de Here God had. Hij was daardoor uitermate geschikt om God aan ons te openbaren. En hoe toont Hij Hem aan ons? Als degene die God in diepste wezen is: Vader.
De god van de islam is een verre, verheven god, waar men vol eerbied voor moet buigen. Allah openbaart zich aan niemand, hij vertelt zijn volgelingen alleen wat ze moeten doen en laten. Maar de God van de Bijbel heeft Zich geopenbaard in Christus. Wie Hem heeft gezien, heeft de Vader gezien (Johannes 14:8,9). Door de Here Jezus mogen we een persoonlijke relatie met God hebben en wil de Vader ons als Zijn kind aannemen. De islam is een religie met regels. In het christelijke geloof gaat het om een relatie met God.
1 Johannes 4:14-15 zegt: ‘En wij hebben aanschouwd en getuigen dat de Vader de Zoon gezonden heeft als Heiland der wereld. Al wie belijdt dat Jezus de Zoon van God is – God blijft in hem en hij in God’ (NBG).
Inderdaad is Jezus niet de eeuwige Zoon op basis van seksualiteit. Hoe dat dan wel is gebeurd, is een groot geheimenis. En toen de Zoon in Bethlehem geboren werd, is Hij ook niet uit geslachtelijke gemeenschap ontstaan: de Heilige Geest overschaduwde Maria. Laten we vol verwondering dit mysterie aanschouwen en God loven en prijzen!

Els ter Welle