Spreuken 8:24,25 - Wijsheid: geboren vóór de schepping

Els ter Welle • 91 - 2015 • Uitgave: 3
‘Toen er nog geen oceaan was, ben ik geboren, toen er nog geen bronnen waren, rijk aan water. Eer de bergen omlaag gezonken waren, vóór de heuvelen ben ik geboren’ (Spreuken 8:24,25).

Mohammed is ongeveer in 570 na Christus geboren in Mekka en Boeddha ongeveer in 450 voor Christus in Nepal. Hoe is dat met Jezus?
U zegt: “Die vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden, Els. De Here Jezus is in Bethlehem geboren en met Hem is de jaartelling begonnen.” Dat klopt, maar er is meer…
Onze tekst spreekt erover dat de Here Jezus (de Wijsheid) geboren werd vóór de schepping van alle dingen. In bloemrijke taal wordt dat in Spreuken 8 geschilderd. Hij was er al voordat er iets anders bestond, toen de zee er nog niet was, de bergen en de heuvels er niet waren en er geen zandkorrel te vinden was.
Toen de Here Jezus geboren werd op aarde, nam Hij een sprong vanuit de eeuwigheid in onze tijd. Het is nauwelijks te bevatten wat dat voor Hem inhield. Hij was de lieveling van de Vader, Hij genoot van Zijn aanwezigheid dag aan dag. Al deze heerlijkheid legde Hij af voor ons!
Maar hoe is de Here Jezus dan ‘ontstaan’ in de eeuwigheid? In de verzen ervoor staat dat Hij tot aanzijn werd geroepen, geformeerd werd. Het werpt veel vragen op. Want als de Here Jezus er van eeuwigheid was, kan er toch geen begin zijn geweest? Het geboren worden heeft in ons vers dan ook niet met een bepaald tijdstip te maken. In de eeuwigheid was er immers geen tijd. Men noemt de term ‘eniggeboren Zoon’ wel een antropomorfe uitspraak. Salomo gebruikt woorden die wij mensen kunnen begrijpen om te vertellen dat de Wijsheid er was voordat alles er was. Maar hoe de Zoon van God is ontstaan, is en blijft voor ons een groot mysterie.
In de koran staat: ‘Hoe kan God een zoon hebben, wanneer Hij geen gemalin heeft’ (Soera 6:102). Dat is een menselijke redenering. Hoe dat gebeurde, is voor ons niet te bevatten. In Spreuken 8 echter mogen we even een blik slaan in de eeuwigheid en wat we zien is adembenemend!
Mohammed wordt door de moslims als een profeet beschouwd. Men ziet Boeddha als een spirituele leider. Maar in dit schitterende inkijkje in de eeuwigheid zien we dat de Here Jezus de Zoon van God is. Daarom stijgt het christelijke geloof uit boven alle andere religies. ‘Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft’ (Johannes 3:16a). Wat een rijkdom!

Els ter Welle