Spreuken 8:23 - Rekening houden met de tijd

Els ter Welle • 90 - 2014 • Uitgave: 17
‘De Wijsheid is van eeuwigheid af gezalfd geweest, van den aanvang, van de oudheden der aarde’ (Spreuken 8:23, Statenvertaling)

Een sterke vogel streek iedere dag met zijn snavel langs de Mount Everest. Toen uiteindelijk deze hoogste berg van de wereld daardoor was versleten, was er één uur van de eeuwigheid voorbij. Dit is een magere poging om te beschrijven wat ‘eeuwigheid’ in zou kunnen houden.

Wij leven met een tikkende klok en moeten steeds rekening houden met de tijd. Maar hoe is dat in de eeuwigheid? Wat is eeuwigheid? Ik wil een poging doen om het enigszins te definiëren.
Volgens Van Dale’s woordenboek betekent het: ‘zonder begin en zonder einde.’ Dit houdt in dat alleen God eeuwig is! Hij is in Zichzelf oorsprong. God is niet ontstaan en kan niet vergaan. Hij is van eeuwigheid tot eeuwigheid (Psalm 90:2).
De engelen hebben ook geen einde, maar wel een begin want zij zijn door God geschapen. En hoe zit dat met de mens? Verderop ga ik hier op in.
In de eeuwigheid is er geen tijd, dus geen gisteren, heden of toekomst. Ze liggen niet als drie verschillende perioden uit elkaar maar vallen samen. De Here kan dan ook alle tijden tegelijk overzien. Tussen nog niet, nu en niet meer bestaat geen tegenstelling maar harmonie, zonder de pijn en dreiging van ziekte en dood. Dit onderscheidt de eeuwigheid van de tijd.
Dat betekent niet dat God niets met de tijd van doen heeft. Hij schiep, onderhoudt en regeert de tijd. Hij is voor, na, boven en onder de tijd. Hij omvat alle tijden. Alle tijd is in Zijn handen, ook de hele wereldgeschiedenis. Hoe geweldig dat is, lezen we in het boek ‘Wake up!’1 dat u beslist moet lezen!

Hoewel de mens eindig is, is zijn geest/ziel onsterfelijk. God heeft de eeuw in ons hart gelegd.2
C.S. Lewis heeft ooit gezegd: “Als ik in mezelf het verlangen tegenkom dat door niets in deze wereld gestild kan worden, dan is de logische verklaring daarvan dat ik uiteindelijk gemaakt ben voor een andere wereld.”
De eeuwigheid is niet alleen gereserveerd voor God. Vóór de tijd was er de eeuwigheid en na de tijd3 zal die er ook weer zijn. En God wil zo graag daarin samen met u zijn! Om dat mogelijk te maken, zalfde Hij in de eeuwigheid voor de tijd, Zijn Zoon. Daarover een volgende keer.

Els ter Welle

1 Door Arno Lamm en Emile-Andre Vanbeckevoort, Uitgeverij Het Zoeklicht. Bestel hier.
2 Prediker 3:11
3 De eeuwigheid hield toen niet op te bestaan om pas als de tijd ophoudt, weer te beginnen.