Spreuken 8:23 - God was en ís in controle!

Els ter Welle • 90 - 2014 • Uitgave: 18
‘De Wijsheid (de Zoon van God) is van eeuwigheid af gezalfd geweest, van de aanvang, van de oudheden der aarde aan’ (Spreuken 8:23, Statenvertaling)

Ik las pas het volgende van Andrew Wommack: ‘Toen God Adam en Eva schiep, gaf Hij de absolute heerschappij over de aarde aan de mens. Hij trok Zich helemaal terug van het bestuur over de aarde. De mens echter koos de zijde van de duivel, daardoor raakte God de macht over de aarde kwijt.’1

Oei, dit is wel heel rigoureus… Wij hebben inderdaad grote verantwoordelijkheid gekregen als rentmeesters, maar dat houdt niet in dat God de aarde aan de mens gaf. Psalm 89:12 zegt: ‘Uwer is de hemel, uwer is ook de aarde; de wereld en haar volheid.’ En Psalm 50:11,12 zegt: ‘Ik ken al het gevogelte van de bergen, wat zich roert op het veld, staat Mij ter beschikking… Mij behoort de wereld en haar volheid.’ De aarde is en blijft het onbetwistbare eigendom van God. En de macht is Hem bij de zondeval niet uit de hand gelopen! Hij hoefde niet holderdebolder plan B te bedenken toen de mens tegen Hem zondigde.
Onze tekst zegt: ‘De Wijsheid is van eeuwigheid gezalfd geweest’ (Christus betekent ‘gezalfde’). De Here bestemde Zijn Zoon allereerst om de Schepper van de wereld te zijn, maar ook de Verlosser! (Zie o.a. Efeziërs 3:11, 1 Petrus 1:19,20.)
Toen de Drie-enige God zei: ‘Laat Ons mensen maken naar Ons beeld en Onze gelijkenis’, is de zondeval al aan de orde gekomen. Ik stel me zo voor, dat toen de Vader, de Zoon en de Heilige Geest dit bespraken, de Here Jezus als het ware is opgestaan en gezegd heeft tegen Zijn hemelse Vader: “Laat Mij naar de aarde gaan en aan de mensen gelijk worden en hun schuld op Mij nemen. Laat Mij sterven in hun plaats.” Ik denk dat er op dat moment een zwaard door het hart van God is gegaan.
God had geen verlossingsplan voor de gevallen engelen, maar wél voor de gevallen mens – en let op! – al vóór Hij de eerste man en vrouw schiep!
Natuurlijk is dit voor ons mensen met een zeer beperkt verstand totaal niet te begrijpen. Het is een mysterie dat we in alle nederigheid een mysterie moeten laten blijven… Jesaja 46:10 zegt: ‘Die in het begin al het einde verkondigde en lang tevoren wat nog gebeuren moest.’ God was en is in controle, het hele wereldgebeuren is in Zijn hand!

Els ter Welle

1 Artikel op internet, ‘The Word became flesh’ (www.awmi.net/extra/article/word_became)