Spreuken 8:18a (2) - In Hem die mij kracht geeft

Els ter Welle • 90 - 2014 • Uitgave: 11
‘Rijkdom is er bij Mij’ (Spreuken 8:18a).

Een vogel heeft twee vleugels. Als ze niet evenwichtig worden gebruikt, gaat het mis. Zo is het ook met Gods Woord. Eén kant van een onderwerp benadrukken en de andere kant verwaarlozen, is gevaarlijk.

Welvaartspredikers verkondigen dat de Here Jezus ons leven en overvloed geeft, ook materieel. Ze zeggen: “Geloof dat u rijk wordt. Vraag God er vrijmoedig om. We hebben een rijke Vader en daar horen rijke kinderen bij. De Here Jezus was ook rijk. Hij kreeg van de wijzen uit het Oosten goud, wierook en mirre. Hij had spaargeld dat Judas beheerde waar Hij drie jaar van rond kon reizen. Zijn kleding was duur, de soldaten bij het kruis dobbelden erom. Hij had ook een eigen huis waar Hij mensen ontving” (Hun interpretatie van Johannes 1:40).
En inderdaad zegt Paulus: ‘Mijn God zal in al uw behoeften naar Zijn rijkdom heerlijk voorzien in Christus Jezus.’ Hij moedigt de Filippenzen en ook ons aan om voor noden de Here te vertrouwen. Dat is heel goed! Maar hij spiegelt de gelovigen niet voor dat ze nooit gebrek zullen kennen. Hij schrijft over zichzelf: ‘Ik weet wat armoede is, ik heb honger geleden, dorst gehad en gebrek aan kleding. Ik heb zwaar werk verricht om in mijn onderhoud te voorzien’ (Filippenzen 4:12). Hij bracht onder hevige strijd het Evangelie, leidde een zwervend leven, was in allerlei gevaar, kende nachten zonder slaap, had schipbreuk geleden, was mishandeld, werd gevangen genomen (1 Korintiërs 4:11-13; 2 Korintiërs 11:23-29; 1 Tessalonicenzen 2:2,9). Maar wat zegt hij:
‘Ik vermag alle dingen in Hem die mij kracht geeft.’ (Filippenzen 4:13) Dat is onze voorspoed! De Here geeft in moeilijke omstandigheden kracht. Hij helpt ons door alles heen!
De Here Jezus lokte de mensen niet door hen voorspoed te beloven. Hij zei wel: ‘Indien iemand achter Mij wil komen, die verloochene zichzelf en neme zijn kruis op en volge Mij. Want een ieder, die zijn leven zal willen behouden, die zal het verliezen; maar ieder, die zijn leven verloren heeft om Mijnentwil, die zal het vinden’ (Matteüs 16:24-25).

Als een koopman wel alle voordelen aanprijst van zijn koopwaar en niet de nadelen, dan noemen we dat niet eerlijk. Zo is het ook als we alleen de voorspoed noemen en niet de tegenspoed die elke christen zal overkomen. Het is niet in balans. De Here belooft rijke zegen aan Zijn volgelingen, maar ook lijden en verdrukking.

Els ter Welle