Spreuken 8:17b (3) - Een zaak van de geest

Els ter Welle • 90 - 2014 • Uitgave: 9
‘Wie Mij ernstig zoeken, zullen Mij vinden.’ (Spreuken 8:17b)

De profeet Jesaja zegt: ‘Mijn gedachten zijn niet uw gedachten en uw wegen zijn niet Mijn wegen. Want zoals de hemelen hoger zijn dan de aarde, zo zijn Mijn wegen hoger dan uw wegen en Mijn gedachten dan uw gedachten.’

Tussen onze gedachten en Gods gedachten bestaat een verschil van dag en nacht, of beter gezegd: het verschil tussen de hemel en de aarde. Gods gedachten zijn niet alleen anders, ze zijn van een totaal andere orde. Zij horen bij de wereld van de geest en zijn dan ook onnaspeurlijk en ondoorgrondelijk voor hen die alleen met het verstand God zoeken.
Het menselijke verstand is een prachtige gave en het is tot indrukwekkende prestaties in staat, maar het is niet gemaakt om daardoor een relatie met God te krijgen. We kunnen Hem alleen leren kennen door de Geest.
Als Petrus uiteindelijk getuigt dat Jezus de Christus is, de Zoon van de levende God, zegt de Here Jezus: “Dit is je niet door mensen van vlees en bloed geopenbaard maar door Mijn Vader in de hemelen.” Jezus zei ook: ”Ik loof u Vader, Heer van de hemel en de aarde, omdat u deze dingen voor wijzen en verstandigen verborgen hebt gehouden maar ze aan eenvoudige mensen hebt onthuld” (Matteüs 16:17).
Mensen die geen gezond verstand hebben, kunnen toch God kennen. Of misschien juist zij! Geloven is namelijk niet een zaak van het verstand, maar van de geest. Dit is veel dieper en heel reëel! Mijn man lijdt al jaren aan dementie. Zijn verstand is aan het kwijnen, maar zijn geloof niet. Dat is levend! Daar mogen we regelmatig getuige van zijn.
Bent u op zoek naar God en kunt u Hem niet vinden? Probeert u God te begrijpen met uw intellect? Hij blijft onvindbaar totdat u uw knieën voor Hem buigt en uw hart openstelt voor de Heilige Geest. De Here geeft Zijn Geest aan allen die Hem oprecht zoeken en Hem erom vragen (Lucas 11:13)!
Als u Hem dan gevonden hebt, gaat de hemel voor u open! ‘Wat geen oog heeft gezien en geen oor heeft gehoord en wat in geen mensenhart is opgekomen, al wat God heeft bereid voor degenen die Hem liefhebben. Want ons heeft God het geopenbaard door de Geest. Want de Geest onderzoekt alle dingen, zelfs de diepten van God’ (1 Korintiërs 2:9).

Els ter Welle