Spreuken 8:17b (2) - Te intellectueel voor het geloof?

Els ter Welle • 90 - 2014 • Uitgave: 8
‘Wie Mij ernstig zoeken, zullen Mij vinden.’ (Spreuken 8:17b)

Een jonge vrouw zei tegen mij: “Ik heb God gezocht maar hij liet Zich niet vinden, ik denk dat ik te intellectueel ben voor het geloof.” Zou onze tekst dan niet voor iedereen opgaan?

De vorige keer hebben we gezien dat onze zoektocht naar God pas echt kan beginnen als we een oprecht verlangen hebben Zijn wil te doen. En dan maakt het niet uit of je een emotioneel of een verstandelijk persoon bent. Er zijn verschillende ‘poorten’ waarlangs God tot ons kan komen. Als we een emotioneel mens zijn, dan gebruikt de Here die ingang en als we verstandelijk zijn aangelegd, die poort. De clou is: Zijn we bereid om te doen wat God van ons vraagt?
Toen ik dieper doorsprak met de genoemde jonge vrouw bleek het daar bij haar aan te mankeren. Haar hindernis was niet haar intellect, maar er was een diep verborgen zonde in haar leven waar ze niet mee wilde breken. Haar probleem was niet van verstandelijke, maar van morele aard. Natuurlijk zijn er ook andere hindernissen om God te vinden, maar we komen geen stap verder als we niet eerst Gods wil willen doen door de verkeerde dingen in ons leven op te willen ruimen. Ik zeg bewust: willen opruimen. Want daarbij hebben we Gods hulp dringend nodig. Maar op het moment dat u daarvoor serieus hulp vraagt, begint uw relatie met God en leert u Hem stap voor stap kennen.
Stanley Jones zegt: ‘De slagbomen die ons scheiden van God, staan niet aan Gods kant, maar aan onze kant. God zoekt ons en dus is het probleem niet, hoe wij God moeten vinden, maar hoe we ons door Hem laten vinden’ (uit: ‘Triomferend leven’, pag. 27).
Laten we onszelf eerlijk in de ogen kijken, onszelf onderzoeken. Niet morgen, maar vandaag!
Iedereen die bereid is een prijs te betalen voor het vinden van God, kan God vinden. Niemand is door zijn aanleg niet in staat God te vinden.

Daarbij wil ik aanmerken dat het verstand wel zo’n slagboom kán zijn die ons van God scheidt. We kunnen door ons verstand inzicht krijgen in sommige dingen die betrekking hebben op God, maar God echt leren kennen gaat niet met het verstand. Ons verstand is daarvoor niet toereikend. Daarover de volgende keer.

Els ter Welle