Spreuken 8:15a,16a - Onder Gods gezag

Els ter Welle • 90 - 2014 • Uitgave: 4
‘Door (Goddelijke) Wijsheid regeren de koningen, vorsten heersen dankzij Mij’
(Spreuken 8:15a,16a)


“Wij, Willem-Alexander, bij de gratie Gods Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. “ Sinds 1814 wordt het staatshoofd van ons land, koning(in) genoemd bij de gratie van God. Mooi is dat! Maar het werpt ook vragen op. Kamerleden hebben hier onlangs vragen over gesteld. Is Willem-Alexander nu koning bij de gratie van God, of bij de gratie van het volk?

Volgens sommigen is het pure monarchistische zwendel om te beweren dat het huis van Oranje door God zou zijn aangewezen. “Waar halen ze het vandaan?” vragen zij zich af, “in ieder geval niet uit de Bijbel…” (zie ‘ik claim mijn naam.nl’).
De Bijbel zegt echter wel degelijk iets over dit onderwerp! In Romeinen 13 behandelt Paulus deze kwestie uitgebreid: “Iedereen moet het gezag van de overheid erkennen, want er is geen gezag dat niet van God komt” (vers 1a).
Maar wat te doen als de overheid slecht is en niet functioneert volgens Gods plan? De gelovigen in Rome zullen dezelfde vraag hebben gehad, want er was veel spanning tussen de overheid en hen. Zo had keizer Claudius bevolen dat alle Joden Rome moesten verlaten (Handelingen 18:2). Moesten zij zo’n overheid wel gehoorzamen? Maar Paulus helpt hen uit de droom door meteen na de hierboven genoemde tekst te zeggen: “Ook het huidige gezag is door God ingesteld.” Dat is niet mis te verstaan!
De Zoon van God gaf geen antwoord op de vragen van de Romeinse stadhouder die Hem ter dood veroordeelde. Pilatus zei daarop tegen de Here Jezus: “Waarom zegt U niets tegen mij? Weet U dan niet dat ik de macht heb om U vrij te laten of U te kruisigen?” Het antwoord van onze Heiland hierop luidde: “De enige macht die u over Mij hebt, is u van boven gegeven.”
Toen Willem van Oranje zich ging inzetten voor de Hervormden, die door de Spaanse overheersing zwaar verdrukt werden in ons land, heeft hij eerst een verbond gesloten met God die hij daarbij ‘De alleropperste Potentaat der Potentaten’ noemt. Het woord ‘potentaat’ klinkt ons nu raar in de oren, maar het betekende ‘macht- en gezaghebber’. De Vader des Vaderlands besefte dat boven elke koning of prins God staat en dat Hij uiteindelijk heerst!

God is in controle in het grote wereldgebeuren, maar ook in het kleinschalige leven. ‘He’s got the whole world, the little tiny baby, you and your family, everybody and everything in His hand!’

Els ter Welle