Spreuken 8:15 - Is rechtvaardig regeren mogelijk?

Els ter Welle • 90 - 2014 • Uitgave: 5
‘Door Wijsheid regeren de koningen, bepalen heersers wat rechtvaardig is’
(Spreuken 8:15)


‘Als de gerechtigheid ontbreekt, wat zijn staten dan anders dan roversbenden in het groot.’ Deze prikkelende uitspraak is van Augustinus. In Deuteronomium 16:18-20 waarschuwt de Schrift overheidsfunctionarissen om het recht niet te buigen, geen aanzien van de persoon te hebben, zich niet te laten omkopen tot een oneerlijke beslissing door geschenken aan te nemen. Het gedeelte sluit af met de volgende dringende woorden: “Zoek het recht en niets anders dan het recht!”

Maar wat is recht in zaken waar onze regering in deze crisistijd mee opgezadeld is? Wat is een wijs en rechtvaardig beleid als we denken aan de verregaande bezuinigingen, de verhoging van de belastingen, het asielbeleid, de gezondheidszorg etc.? Geeft Gods Woord hiervoor richtlijnen?
De Bijbel geeft niet in detail aan wat rechtvaardig regeren is, maar wel in grote lijnen. Zo wordt ons in Psalm 72 een prachtig regeringsmodel gegeven. David schrijft daar aan zijn troonopvolger wat een goed koningschap inhoudt. Hij bidt het volgende voor Salomo: ‘Moge hij recht doen aan de zwakken, redding bieden aan de armen.’ Maar over het hoofd van Salomo heen gaat het in deze Psalm ook over het eeuwige koningschap van de Messias. Als de Here Jezus koning is over de hele aarde zal Hij opkomen voor de underdog: ‘Hij zal bevrijden wie arm is en om hulp roept, wie zwak is en geen helper heeft. Hij ontfermt zich over de weerlozen en armen. Hij verlost hen van onderdrukking en geweld’ (vers 12,13). Zorg voor de ‘kleine’ mens zal bij de Koning van de gerechtigheid voorrang krijgen!
Hoe is dat met onze regering, hoe gaat zij om met de armen, zwakken, de zieken en de asielzoekers? Ik denk dat elke partij die zich christelijk noemt de zorg voor de minderbedeelden hoog in het vaandel hoort te hebben. De Bijbelse lat ligt hoog. Zoals onze tekst uit Spreuken zegt: er is inderdaad Goddelijke wijsheid nodig om rechtvaardig te regeren!

Nu denkt u misschien: “Mooi gezegd, maar het gaat niet over mij, ik zit niet in de regering…” Het heeft echter ook met ons, gewone burgers, te maken. We kunnen en mogen de zorg voor de zwakken, zieken en eenzamen niet alleen op de overheid afschuiven. We zullen onze handen ineen moeten slaan. Om te spreken met de woorden van onze koning die hij uitsprak bij de troonswisseling: “Onze kracht ligt in samenwerking. Als familie. Als vrienden. Als bewoners van een straat of buurt. Als burgers van ons Koninkrijk. En als bewoners van deze aarde.”

Els ter Welle