Spreuken 8:15 - De eerste in het dienen

Els ter Welle • 90 - 2014 • Uitgave: 6
‘Door Wijsheid regeren de koningen en verordenen de machthebbers recht.’
Spreuken 8:15


Macht wordt alom geassocieerd met onderdrukking. Daar is alle reden toe. Vele volken hebben geleden onder de heerschappij van hun dictator. Denk aan Hitler, Mao, Saddam Hoessein, Fidel Castro, Ceaușescu. En nog steeds worden in veel landen mensen met harde hand geregeerd, mishandeld en gedood door hun leiders. Het diep duistere voorbeeld daarbij is Kim Jong-un van Noord-Korea.

Een bekend gezegde is: macht corrumpeert (maakt corrupt). Hoe vaak hebben we het niet gezien dat mensen met belangrijke functies het niet zo nauw namen met normen en waarden. Denk aan Silvio Berlusconi.
Toen de discipelen ruzie maakten over de vraag wie van hen de belangrijkste was, zei de Here Jezus: ‘Vorsten oefenen heerschappij uit over de aan hen onderworpen volken, laat dat bij jullie niet zo zijn. De belangrijkste van jullie moet de minste worden en de leider de dienaar’ (Lucas 22:25).
Jullie helemaal anders!
God roept ons op om niet overheersend, onszelf zoekend te zijn in leiderschap, maar dienend, beschermend en liefdevol, naar het voorbeeld van de Here Jezus. Hij was de Koning knecht die Zijn leven heeft afgelegd. De Here zegt daarmee niet dat gezag overbodig is. Hij zegt bijvoorbeeld tegen vaders: ‘Verbittert uw kinderen niet, maar voedt hen op in de tucht en de terechtwijzing van de Here’ (Efeziërs 6:4). Het ‘geheel-andere-leiderschap’ is dus niet soft. Het vraagt moed en duidelijkheid! Soms moeten er knopen worden doorgehakt en moet er gecorrigeerd worden. Maar bij dit alles gaat het welzijn van de mens, het land, de gemeente, het gezin de organisatie waaraan leiding gegeven wordt voorop!
Als u een gezagsdrager bent, moet u niet denken dat u meer bent dan de ander. Paulus zegt het zo: ‘Volgens mij heeft God ons als apostelen de laagste plaats toegewezen’ (1 Korintiërs 4:9). In de wereld zit de leiding in de top, in Gods wereld zit zij in het fundament. Zij draagt!

Terug naar onze regering: zij heeft de taak om voor het land het goede te zoeken, het kwade te bestraffen en het goede te belonen als dienares van God. In ons volkslied zingen wij: “Dat ik toch vroom mag blijven, uw dienaar te allen stond.” Laat dat ons gebed zijn voor onze overheid (Romeinen 13:1-7; 1 Petrus 2:13,14).

Els ter Welle