Spreuken 8:11

Els ter Welle • 89 - 2013 • Uitgave: 19
‘Wijsheid is kostbaarder dan edelstenen, alles wat je ooit zou kunnen wensen valt bij wijsheid in het niet.’
Spreuken 8:11 (NBV)


John Rockefeller was een van de rijkste mensen van de wereld. In een interview werd hem eens gevraagd: “Hoeveel geld heeft een mens nodig om hem tevreden te stellen?” Zijn antwoord was: “Net iets meer.”
Tijdens de Wereldjongerendagen in Rio de Janeiro zei de paus: “Velen geloven dat bezit, geld of macht gelukkig maken. Maar zo is het niet! Deze dingen kunnen een moment van roes bieden, de illusie geven gelukkig te zijn. Maar uiteindelijk zijn het deze dingen die óns bezitten en ons aanzetten steeds meer te willen, nooit genoeg te hebben. Christus geeft het leven echte waarde!”

Door de economische crisis neemt de koopkracht af en dat zal niet zo gauw veranderen. Erg vervelend, vooral als je al moeite had je gezin te onderhouden, maar ook als je zo gewend was aan wat meer. Veel Nederlanders stellen zich echter in op verminderde welvaart en gaan voor een soberder leven. Het is voor sommige mensen noodzakelijk, maar ook anderen kiezen ervoor. Hechten aan stoffelijk gewin, streven naar materieel bezit wordt minder belangrijk gevonden. Voor de economie is dit weliswaar op korte termijn niet zo goed, het is echter een positief bijproduct van de recessie als men zich meer gaat richten op de dingen waar het in het leven echt om gaat.
Onze tekst zegt: “Wat wij ons ook van de schatten van de wereld zouden wensen, het valt totaal in het niet bij de Wijsheid!” Levenswijsheid helpt je om goed met omstandigheden en problemen om te gaan. Het maakt je levensvaardig en dát maakt je gelukkig. Geld en bezit kunnen dat niet.
Onze economie draait om meer en meer. Een nog grotere auto, een nog groter huis en als we niet oppassen zijn we zo druk en bezorgd, dat we niet kunnen genieten van het gewone dat vaak elke dag voor het oprapen ligt. Geluk is een boeket maken van de bloemen waar je bij kunt.

Rockefeller werd uiteindelijk door zijn overdadige levensstijl lichamelijk en geestelijk een wrak. Tijdens zijn vele slapeloze nachten kwam hij tot de ontdekking dat zijn geld hem geen levensgeluk had opgeleverd. Hij besloot het roer om te gooien en meer voor anderen te gaan betekenen. Hij gaf grote bedragen weg aan goede doelen. Vanaf die tijd kwamen zijn lichamelijke krachten terug en… zijn geluk.

Els ter Welle